De Ruang-vulkaan begon gisterenavond uit te barsten.
Bron: Belga

Duizenden mensen geëvacueerd na vulkaanuitbarsting in Indonesië, autoriteiten waarschuwen voor mogelijke tsunami

Duizenden mensen zijn op de vlucht na de uitbarsting van de Ruang-vulkaan, in het noordoosten van het Indonesische eiland Sulawesi. De autoriteiten hebben het hoogste alarmniveau afgekondigd en gewaarschuwd voor een mogelijke tsunami. 

De Ruang-vulkaan, die 725 meter boven de zeespiegel uitstijgt, spuwde dinsdagavond voor het eerst lava. Gisterenochtend volgden nog twee uitbarstingen. Dat melden de vulkanologische en geologische agentschappen van het land.

De vulkaan slingerde een aswolk tot 3.000 meter hoog in de hemel. Een zone in een straal van zes kilometer rond de krater werd tot verboden gebied verklaard. As en stenen kwamen op het 5 kilometer verder gelegen eiland Tagulandang terecht en verwondden daar inwoners.

Bekijk: de indrukwekkende beelden van de uitbarsting

Videospeler inladen...

Er zijn momenteel geen doden, volgens het Indonesische persagentschap Antara. Duizenden mensen worden geëvacueerd naar een naburig eiland.

Tsunamiwaarschuwing

De autoriteiten hebben het hoogste alarmniveau afgekondigd. Het Centrum voor Vulkanologie en Geologische Rampen (PVMBG) waarschuwt dat delen van de vulkaan in de zee zouden kunnen vallen en een tsunami zouden kunnen veroorzaken.

De luchthaven van Manado, de provinciehoofdstad van Noord-Sulawesi, is uit voorzorg gesloten. Ook vluchten tussen de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur en de deelstaten Sarawak en Sabah op het eiland Borneo werden geschrapt.

Laatste uitbarsting in 2002

Verspreid over heel Indonesië zijn bijna 130 vulkanen actief. Indonesië ligt op de Pacifische Ring van Vuur, de geologisch meest actieve zone ter wereld. Vulkaanuitbarstingen en aardbevingen komen er vaak voor.

De laatste uitbarsting van de Ruang vond plaats in 2002. Meer dan 150 jaar geleden veroorzaakte de vulkaan al eens een heftige tsunami. Daarbij stierven 400 mensen.

Meest gelezen