© W&F

Stil protest na doodschieten leeuwin Rani: “Wilde dieren horen niet in kooien te zitten”

De dood van leeuwin Rani blijft de gemoederen verhitten. Zaterdagmiddag – tijdens de match van de Rode Duivels – kwamen enkele dierenrechtenorganisaties samen aan de ingang van dierenpark Planckendael in Muizen (Mechelen) om aandacht te eisen voor de situatie van wilde dieren in gevangenschap.

Walt Bosmans

De Waalse organisatie Wolf Eyes, die werd opgericht nadat in het Luikse safaripark Le Monde Sauvage in december 2013 het jachtluipaard Morgi werd neergeschoten, had daartoe opgeroepen via haar Facebookpagina. De leden ontrolden er een groot anti-zoo-spandoek en spraken zich uit tegen het houden van wilde dieren in gevangenschap. “Dit grijpt me erg aan”, zegt Leuvenaar Dirk Hendrickx. “Ik ben begaan met het lot van die dieren in gevangenschap en steun deze organisaties waar ik kan. Wilde dieren horen niet achter tralies thuis. Ik liep eerder ook al mee in de mars voor de sluiting van de Brusselse slachthuizen.”

© W&F

Ook de Belgisch-Nederlandse organisatie BiteBack en de Antwerpse afdeling van DierAnimal waren aanwezig met een kleine afvaardiging. “Dit dier had niet gedood moeten worden”, vindt Fabienne Swagers van ­DierAnimal. “Als er dan toch een incident voorvalt, moet er een beleid bestaan dat instaat voor de veiligheid van zowel het dier als de bezoekers. We willen dat de mensen beseffen dat een zoo misschien leuk is voor hen, maar veel minder voor de dieren die er gevangenzitten. De zoo is een achterhaald concept. Het probleem moet opgelost worden in de landen waar die beesten vandaan komen, hun habitats verdwijnen er aan sneltempo.”

Rozen neerleggen

Ook de Mechelse Myriam ­Raymaeckers, die eerder deze week met haar eenmansactie al in uw krant stond, was aanwezig om haar steun te betuigen. “Ik heb al heel mijn leven tegen dierenleed gevochten. Als kind kocht ik met mijn zakgeld kraaien op de ­Vogelenmarkt in Antwerpen en liet ik ze daarna snel weer los. Ik begrijp heel goed dat mensen met hun kinderen naar de dierentuin willen, maar we moeten ook de andere kant durven tonen: die van het dierenleed”, zegt Myriam, die rozen had meegebracht en die aan de bezoekers aanbood met de vraag om ze aan het leeuwenverblijf neer te leggen; wat enkelen ook deden.

© W&F

Miet Rottier uit Aalst was aanwezig met een grote groep feestvierende kinderen en vond het gebaar een mooie symbolische daad. “Mijn zoontje Mano Louis was vroeger helemaal tegen de dierentuin, maar nu hij elf jaar is, lijkt hij er minder mee begaan, maar het stemt wel tot nadenken. Maar vandaag gingen we gewoon in op de vraag van de kinderen om hier een verjaardag te vieren”, zegt Miet, terwijl de kinderen gretig de bloemen van Myriam aanpakken.

Het stille protest, dat op vraag van de politie korter werd gehouden dan voorzien en waaraan uiteindelijk een dertigtal personen deelnamen, werd in alle rust opgebroken. Zaterdag om 14u wordt er op dezelfde plaats een ‘wake voor Rani’ georganiseerd door dierenactivist Ronny ­Crabbe. Hij had via Facebook opgeroepen om samen te komen aan “de gevangenis” van Planckendael, en bloemen mee te brengen.

© W&F

Weg met de zoo

Ook de Belgisch-Nederlandse organisatie BiteBack en de Antwerpse afdeling van DierAnimal waren aanwezig met een kleine afvaardiging. Vice-Voorzitster Fabienne Swagers van DierAnimal vindt dat de zoo tegenwoordig een achterhaald concept is. “Wij komen gewoon ons standpunt kenbaar maken. Dit dier had niet moeten gedood worden. Als er dan toch een incident gebeurt moet er een beleid zijn dat instaat voor de veiligheid van zowel het dier als de bezoekers. We willen dat de mensen er zich van bewust worden dat een zoo misschien leuk is voor hen maar veel minder voor de dieren die er gevangen zitten. Het probleem moet opgelost worden in de thuislanden waar die beesten vandaan komen, hun habitats verdwijnen er aan een razend tempo”, aldus Swagers.

Rozen voor Rani

Ook de Mechelse Myriam Raymaekers, die eerder deze week met haar eenmansactie de krant haalde, was aanwezig om haar steun te betuigen. “Ik heb al heel mijn leven tegen dierenleed gevochten. Als kind kocht ik met m’n zakgeld kraaien op de vogelmarkt in Antwerpen en liet ik ze daarna snel weer los. Ik begrijp heel goed dat mensen met hun kinderen naar de dierentuin willen, maar we moeten ook de andere kant durven tonen; die van het dierenleed.” Myriam had rozen meegebracht die ze aan de toekomende bezoekers aanbood met de vraag de bloemen neer te leggen aan het leeuwenverblijf, wat enkelen ook deden. Miet Rottier uit Aalst was aanwezig met een grote groep feestvierende kinderen en vond het gebaar een mooie symbolische daad. “Mijn zoontje Mano Louis was vroeger helemaal tegen de zoo, nu hij 11 is lijkt hij er minder mee begaan, maar het stemt wel tot nadenken. Maar voor nu volgen we gewoon de vraag van de kinderen die hier een verjaardag wilden vieren”, zegt ze terwijl de jongeren gretig de bloemen van Raymaeckers aanpakken.

Nieuwe actie

Het stille protest, dat op vraag van de politie korter gehouden werd dan voorzien, en waaraan uiteindelijk een 30-tal personen deelnamen, werd in alle rust opgebroken. Volgende week zaterdag 30 juni, om 14 uur, wordt er op dezelfde plaats een ‘wake voor Rani’ georganiseerd door dierenactivist Ronny Crabbe die via Facebook oproept om samen te komen aan ‘de gevangenis’ van Planckendael, en bloemen mee te brengen.

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F