Negen landen voeren geen Belgisch varkensvlees meer in

© GPD

Negen landen hebben beslist om niet langer Belgisch varkensvlees in te voeren. Dat is het gevolg van de vijf gevallen van Afrikaanse varkenspest die in ons land zijn vastgesteld. Dat meldt Febev, de Federatie van het Belgisch Vlees.

gjs

De vijf positieve gevallen van Afrikaanse varkenspest die in ons land vastgesteld zijn, dreigen ingrijpende gevolgen te hebben voor de export van varkensvlees naar het buitenland. Momenteel hebben al negen landen beslist om geen varkensvlees uit ons land meer in te voeren. Het gaat om Zuid-Korea, China, Taiwan, Mexico, de Filipijnen, Zuid-Afrika, Singapore, Wit-Rusland en Japan.

“Tijdens de onderhandelingen tussen ons land en landen van buiten de Europese Unie zijn duidelijke voorwaarden vastgelegd”, zegt Michael Gore, administratief gedelegeerde van Febev. “Voor die landen is het zeker dat België vrij moet zijn van de Afrikaanse varkenspest. Er is dus geen marge om te onderhandelen: de import is daar geschorst.”

Volgens Gore betekent dat een slok op de borrel voor de sector. “China en Zuid-Korea vertegenwoordigen ongeveer 45 procent van de export vanuit ons land naar landen buiten de EU. Ook de Filipijnse markt is een heel belangrijke.”

Oekraïne, Zuid-Korea, China, Wit-Rusland en Servië zijn ook gestopt met het invoeren van dierenvoeding uit ons land, blijkt uit informatie van de Belgian Feed Association (BFA).

Nationale coördinatrice aangesteld

Intussen heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) Drs. Myriam Logeot aangeduid als nationale coördinatrice in het kader van de bestrijding van het Afrikaanse varkenspestvirus.

Logeot is veterinair expert bij de dienst DG Controlebeleid, en zal op nationaal niveau de coördinatie verzekeren van de verschillende administratieve diensten. Ze wordt zo het centrale aanspreekpunt voor de regio’s, het FAVV en internationale instellingen.

Ook zal ze verantwoordelijk zijn voor een correcte informatiedoorstroming tussen de verschillende belanghebbenden, kondigde het kabinet van federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) aan. “Het doel is om de ziekte zo snel mogelijk uit te roeien. Het behoud van de varkensindustrie en -boerderijen blijft onze prioriteit”, aldus de voogdijminister van het FAVV.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen