Testaankoop dient samen met andere Europese consumentenorganisaties een klacht in tegen Chinese webwinkel Temu

De Europese consumentenorganisatie BEUC en 17 van haar leden - waaronder Testaankoop - hebben klachten ingediend tegen webwinkel Temu. Ze beschuldigen het Chinese e-commerceplatform ervan de nieuwe Europese regels rond digitale diensten te overtreden. Er zijn eerder al rechtszaken aangespannen tegen de omstreden Chinese shoppingapp

BEUC (Bureau Européen des Unions de Consommateurs) heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie tegen de Chinese shoppingapp Temu. Zeventien leden van de Europese consumentenorganisatie deden hetzelfde bij de bevoegde autoriteiten in hun eigen land.

In België gaat het om Testaankoop. "Temu slaagt er vaak niet in om consumenten alle informatie over de effectieve verkoper van de producten te geven en is daarom niet in staat om aan te geven of het product voldoet aan de EU-eisen voor productveiligheid", licht Testaankoop-woordvoerster Laura Clays toe.

"Het platform maakt zich ook schuldig aan zogenoemde 'dark patterns', manipulatieve praktijken om consumenten meer te doen kopen of betalen. Wie bijvoorbeeld klikt op een product, krijgt niet enkel dat ene product voorgesteld, maar ook een aantal andere duurdere. En je account verwijderen blijkt ook een stuk moeilijker dan een account aanmaken."

De Europese speelgoedindustrie heeft eerder de kwaliteit van het speelgoed dat verkocht wordt op de Chinese webwinkel al in vraag gesteld. De organisatie kocht 19 stuks speelgoed, waar bij 18 stuks sprake was van een "reëel veiligheidsrisico".

Hyperpopulaire app

Pas in 2023 lanceerde Temu zijn platform in Europa. Naar eigen zeggen heeft de webwinkel maandelijks 75 miljoen actieve gebruikers in de Europese Unie. "Het is een van de meest gedownloade applicaties in veel Europese landen en een van de populairste online marktplaatsen, vergelijkbaar met e-commercegiganten zoals Amazon en eBay", zegt Testaankoop. 

"Het bedrijfsmodel is vergelijkbaar met dat van andere winkelplatformen zoals Shein of Alibaba. De meeste producten die op Temu worden verkocht, worden rechtstreeks vanuit Chinese fabrieken of magazijnen naar de consument verzonden."

Uit het VRT CANVAS-programma 'Het digitale dilemma' bleek dat de app verborgen functies heeft die zich diep in je smartphone nestelen en waardoor Temu mogelijk volledige toegang krijgt tot bijna alle gegevens in je telefoon.

Dat bleek ook uit een onderzoek van de Amerikaanse organisatie 'Grizzly research'. Temu kan screenshots nemen van je telefoon, je berichten lezen en allerlei programma's installeren op je smartphone.

Bekijk: een fragment uit 'Het digitale dilemma' over Temu

Videospeler inladen...

Amerikaanse gebruikers hebben alvast enkele advocaten ingeschakeld om een klacht in te dienen tegen Temu omdat de app amper rekening houdt met de privacy van haar gebruikers. Ze beschuldigen Temu ervan "doelbewust en opzettelijk" de app vol te steken met malware en spyware en het misleiden van consumenten over het gebruik van hun gegevens.

Meest gelezen