De bezetters van het UGent-gebouw blijven, ondanks de nieuwe samenkomst, op post
Foto: VRT NWS

UGent geeft problematische samenwerkingen met Israëlische instellingen toe en roept extra mensenrechtencommissie samen 

De mensenrechtencommissie van de UGent komt straks samen voor een extra en hoogdringende vergadering over de stopzetting van samenwerkingen met Israëlische instellingen. Dat gebeurt op vraag van de rector. Sommige instellingen zouden betrokken zijn bij de productie van legermateriaal of bij overheidsinstellingen. Aan de universiteit bezetten pro-Palestijnse actievoerders al ruim een week een gebouw. 

In een korte schriftelijke verklaring laat rector Rik Van de Walle aan de studenten en het personeel van de UGent weten dat er vandaag, bij hoogdringendheid, een extra mensenrechtencommissie wordt samengeroepen. Die zal een nieuw advies geven over samenwerkingen met Israëlische partners. 

De rector vraagt vooral een nieuwe evaluatie van 3 samenwerkingen die nu als problematisch worden beschouwd. Het gaat om Holon Institute of Technology, MIGAL Galilee Research Institute en Valcani Centre. Ze zouden, volgens een nieuw onderzoek van de mensenrechtencommissie, legermateriaal produceren of deel uitmaken van overheidsministeries. 

Van de Walle stelt dat hij pas na de vorige Raad van Bestuur te horen kreeg dat er een nieuw onderzoek was, met ook een negatieve beslissing vanuit de commissie. "Anders had ik gepleit om de samenwerkingen stop te zetten." De rector vraagt nu een nieuw advies om zo'n stopzetting snel te formaliseren. 

Actievoerders blijven in UFO-gebouw

Voor de bezetters, die intussen al ruim een week het UFO-gebouw van de UGent bezetten, volstaat de nieuwe wending voorlopig niet. Zij willen onder meer een tijdelijke stop van alle Israëlische samenwerkingen uit voorzorg. Ze willen zo vermijden dat er betrokkenheid zou kunnen zijn bij de Palestijnse bezetting in het algemeen en het conflict in Gaza in het bijzonder. Ze vragen de rector ook om in open dialoog te gaan en met de bezetters te komen spreken. Hij wees dat voorstel eerder van de hand. 

De actievoerders laken het gebrek aan transparantie bij het bestuur en noemen het een universiteit onwaardig. Ze gingen niet in op een uitnodiging van de rector voor een gesprek achter gesloten deuren. Ook personeelsleden en medewerkers sloten zich intussen bij de bezetting aan. 1.500 mensen ondertekenden een open brief. 

Schoonmaakploeg haalt affiches weg

ACOD spreekt intussen over censuur door het bestuur. De schoonmaakploeg kreeg volgens de vakbond de opdracht om pro-Palestijnse affiches te melden en zelfs systematisch weg te halen. 

De universiteit stelt dat affiches op aanplakborden blijven hangen. Enkel op plaatsen waar ze onder meer voor schade zouden kunnen zorgen, zoals muren, zuilen of vensters, kunnen ze wel weggehaald worden. De universiteit spreekt stellig tegen dat het om censuur gaat. 

Meest gelezen