Trucker zet ambulance zelf aan de kant, ambulancedienst dient klacht in: “Dit is ongezien”

Opmerkelijke beelden: een vrachtwagenchauffeur heeft maandag eigenhandig een ambulance aan de kant gezet omdat hij vond dat hij te lang moest wachten. Dat gebeurde in de Augustijnenstraat in het centrum van Antwerpen. Ambulancedienst Antwerpen, de eigenaar van de ambulance, gaat klacht indienen. “Er is kostbare tijd verloren gegaan, want er was geen plaats voor de brancard”, klinkt het. De baas van de vrachtwagenchauffeur is naar eigen zeggen allerminst van plan om zijn werknemer te berispen.

dvd

Het was Kris Verbeeck, de zaakvoerder van Ambulancedienst Antwerpen, die maandagavond een filmpje van het voorval op zijn persoonlijke Facebookpagina plaatste. De beelden, gemaakt door een getuige vanop een terras, spreken voor zich: een ambulance staat in het midden van de (smalle) Augustijnenstraat en een vrachtwagenchauffeur van de firma Eieren Penneman uit Stekene kan niet door. Dus stapt hij maar zelf in de ambulance, parkeert hij die in de vrije parkeerplaats en rijdt hij door met zijn vrachtwagen.

“Ongezien”, klinkt het bij Ambulancedienst Antwerpen, dat 35 ambulances en drie standplaatsen in Antwerpen heeft. “Onze chauffeur reed wel degelijk in opdracht van de dienst 112, dus met spoed, vanuit standplaats Sint-Elisabeth. Dat zijn ambulance op straat stond, heeft niets met luiheid te maken. De veiligheid van de patiënt staat voorop en dus is het zaak om snel ter plaatse te zijn én snel weer weg te kunnen. Achter de ambulance is twee meter plaats nodig voor de brancard. Die was er niet in die parkeerplaats en dus is er kostbare tijd verloren.”

De firma gaat klacht indienen. “We bekijken nu met onze advocaat hoe we dat gaan doen”, zegt Kris Verbeeck. “We willen dat hier gevolg aan gegeven wordt. We merken steeds meer dat mensen geen geduld meer hebben als het om prioritaire voertuigen gaat. Nochtans is de regel simpel: voor prioritaire voertuigen wacht je.”

“Machtsmisbruik”

De zaakvoerder van Eieren Penneman was nog niet op de hoogte van het voorval, noch van de klacht die hem boven het hoofd hangt. Maar de man, die niet bij naam genoemd wil worden, is allerminst van plan om zijn chauffeur te berispen. “Het wordt steeds moeilijker om je job als vrachtwagenchauffeur te doen, door de rij- en rusttijden die gerespecteerd moeten worden en zo. Het is normaal dat alleen nog maar Polen en Roemenen die job willen doen. Weet je trouwens wat dat kost, een chauffeur en een vrachtwagen? 75 euro per uur. Dat is drieduizend frank. Ik ben tevreden van deze chauffeur. Ik ga hem zeker niet kwetsen. De werkende mens wordt al genoeg gestraft.”

De zaakvoerder gaat morgen, woensdag, aan de chauffeur vragen wat er juist gebeurd is. Of hij het ermee eens is dat een mensenleven dat potentieel in gevaar is, primeert op een snelle levering? “Hij heeft die ambulance alleen aan de kant gezet. Dat die brancard niet meer uit de ambulance kon, is volgens mij een leugen. De parkeerplaats was groot genoeg. Dat die ambulance in het midden van de straat stond, is puur machtsmisbruik.”