woensdag 24 januari 2018 - Lanaken
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Volgens Vera Jans (CD&V) moeten de nieuwe, dure bloembakken in de Stationsstraat wellicht plaats maken voor extra parkeerplaatsen. Gk

Antwoord op protest van handelaars in centrum

Lanaken schaaft circulatieplan na drie maanden al grondig bij

LANAKEN

Amper drie maanden na de invoering wordt het nieuwe verkeerscirculatieplan in Lanaken grondig bijgestuurd. Dat maakten schepen Mark Curvers (Open Vld) en burgemeester Marino Keulen (Open Vld) bekend tijdens een bijeenkomst met de handelaars van het centrum. De Stationsstraat krijgt alvast meer parkeerplaatsen. Ook wordt bekeken of de doorsteek van de Stationsstraat naar de Koning Albertlaan kan worden hersteld. Het opnieuw openstellen van het Kerkplein voor gemotoriseerd verkeer behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Daarmee lijkt het gemeentebestuur tegemoet te komen aan de verzuchtingen van de handelaars die twee weken geleden hun ongenoegen over de gewijzigde verkeersafwikkeling nog uitten tijdens de nieuwjaarsreceptie. Burgemeester Marino Keulen: “De enquête loopt nog tot 25 januari. Uit de voorlopige resultaten van de bevraging distilleer ik de drie bovenstaande bevindingen. Formele beslissingen over de aanpassingen nemen we pas tijdens een bijzonder schepencollege op 8 februari. Eerst hebben we nog bijeenkomsten van het burgerkabinet en de adviesgroep Middenstand. De meeting met de handelaars van maandagavond staat hier los van. Ik heb de veertig aanwezige zelfstandigen duidelijk gemaakt dat we alvast voor extra parkeerplaatsen in de Stationsstraat zullen zorgen. De doorsteek en het ‘rondje kerk’ bekijken we nog in functie van de verkeersveiligheid voor fietsers, voetgangers en de schoolgaande jeugd. Ik ken geen enkel verkeerscirculatieplan dat achteraf niet moest worden bijgestuurd. De impact is immers groot. We zijn nu op dit punt gekomen en we kijken uit wat de adviesgroepen aan bijkomende raadgevingen opleveren.” 

Ik ken geen enkel verkeerscirculatieplan dat achteraf niet moest worden bijgestuurd Marino KEULEN Burgemeester

Communicatielijn

De handelaars in het centrum zijn alvast blij dat de communicatie met het gemeentebestuur hersteld is en positiever verloopt. “We hopen dat de communicatielijn nu open blijft. Wij willen graag meewerken aan de leefbaarheid in onze gemeente. Een elftal zelfstandigen zal daarom ook in de adviesraad zetelen. Want er zijn nog knelpunten die uit de weg moeten worden geruimd”, aldus Laura Kerkhoffs die in de Stationsstraat een krantenwinkel uitbaat. “Zoals het langparkeren voor ons personeel en de gebrekkige verlichting op het Molenweideplein. Maar hieraan wordt gewerkt.” 

Koppig

Er zijn nog knelpunten, zoals het langparkeren voor ons personeel en de gebrekkige verlichting op het Molenweideplein Laura KERKHOFFS Handelaar

Ook oppositiepartij CD&V is tevreden dat het gemeentebestuur naar eigen zeggen “eindelijk” constructief met de handelaars samenwerkt. “Dat had het bestuur al veel eerder moeten doen, in plaats van koppig aan het eigen gelijk vast te houden”, reageert Vera Jans. “Dat zou veel ellende en kosten hebben uitgespaard. Toch vreemd dat de burgemeester plots een aantal maatregelen ad hoc uit zijn mouw schudt alvorens de resultaten van de bevragingen bekend zijn. Daarmee verrast hij vriend en vijand. Hij ziet duidelijk in dat hij de handelaars op de één of andere manier tegemoet moet komen. De zwarte ballonnen op de nieuwjaarsreceptie hebben hun effect niet gemist. Voor de herinrichting van de Stationsstraat dokte het gemeentebestuur al 1,2 miljoen euro. Dan spreek ik nog niet over de kosten van het verkeerscirculatieplan zelf, de communicatie erover en de wijzigingen die gaan doorgevoerd worden.”

“Dat valt wel mee”, berekende Marino Keulen. “De aanleg en de herinrichting blijven behouden. Dat is ongeveer 1 miljoen euro. Ook de studiekosten van het verkeerscirculatieplan (111.000 euro, nvdr.) zijn niet verloren. Het aanleggen van extra parkeerplaatsen en het realiseren van de doorsteek Stationsstraat-Koning Albertlaan zal wel enkele tienduizenden euro kosten, maar ook niet meer dan dat.”

Twee weken geleden nog protesteerden de handelaars tegen de gewijzigde verkeersafwikkeling.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws