(Archiefbeeld) De voormalige Oekraïense minister van Landbouw Mykola Solsky.
Foto: AP

Oekraïense minister van Landbouw terug vrij na betaling borgsom van 1,9 miljoen dollar 

In Oekraïne is de ex-minister van Landbouw Mykola Solsky terug vrijgelaten nadat de borgsom van 1,9 miljoen dollar werd betaald. Solsky werd eerder opgepakt nadat bekend raakte dat hij zichzelf op een illegale manier staatsgrond zou hebben toegeëigend voor hij minster werd. Wie de borgsom heeft betaald, is nog niet duidelijk.

De 44-jarige Mykola Solsky, die eerder vandaag werd aangehouden, is alweer vrijgelaten nadat de borgsom van 1,9 miljoen dollar werd betaald. Dat heeft zijn ministerie bevestigd. Hij blijft ook zijn taken als minister van Landbouw uitvoeren. Wie dit bedrag heeft betaald, is nog niet bekend.

Gisteren diende de ex-minister nog zijn ontslag in. De anti-corruptiedienst Nabu verdenkt hem ervan in de periode van 2017 tot 2021 te hebben gesjoemeld met de eigendomsrechten van 2.500 hectare land in de noordelijke Soemy-regio. Daar was zo’n 7 miljoen dollar mee gemoeid.

Solsky werkte in die periode nog als advocaat. Hij vertegenwoordigde veteranen die hadden gevochten aan het front in de Donbas, in het oosten van Oekraïne. Daar kwamen pro-Russische separatisten in 2014 in opstand tegen Kiev. Oorlogsveteranen hebben volgens de Oekraïense wet recht op een stukje land, bijvoorbeeld om daar een huis te bouwen of groenten te verbouwen.

De ex-minister beweert dat hij niet heeft geprofiteerd van de regeling met de gronden. "Alle gegevens zijn toegankelijk voor de rechtshandhaving en het bewijs en de argumenten van de partijen worden door de rechtbanken onderzocht", zei hij eerder deze week. Solsky zou ook gezegd hebben dat hij “het juiste heeft gedaan”.

Strijd tegen corruptie

Sinds het begin van de oorlog met Rusland in februari 2022 kwamen verschillende gevallen van corruptie aan het licht, vooral in het leger. Vorig jaar verving president Zelenski de minister van Defensie na een aantal aanbestedingsschandalen in het leger. 

De Oekraïense regering doet extra inspanningen in zijn strijd tegen fraude en corruptie. Dat is een van de voorwaarden waar Oekraïne aan moet voldoen, om ooit te mogen toetreden tot de Europese Unie. Onder meer de Verenigde Staten hebben al verschillende keren hun bezorgdheid geuit over hoe wijdverspreid de corruptie in Oekraïne is.

Meest gelezen