Project Aquacultuur op Noordzee draait op volle toeren: eerst proefkweek bijna klaar

© BELGA

De eerste proefkweek van hangcultuurmosselen, zeewier en grotere schelpdieren in de Belgische Noordzee komt steeds dichter. Het project “Noordzee Aquacultuur” van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en de Universiteit Gent, in samenwerking met zeven bedrijven, draait op volle toeren. De eerste suikerwieren worden in het voorjaar van 2018 geoogst, de eerste volwassen mosselen, oesters en sint-jakobsschelpen worden begin 2019 verwacht.

Begin dit jaar werd het project “Noordzee Aquacultuur” gelanceerd. In dat project onderzoeken de partners of er aquacultuur, zeg maar het opstarten van zeeboerderijen, mogelijk is. In 2019 willen ze het antwoord kennen op de vraag of het biologisch en technisch haalbaar is om een commerciële teelt van wieren en schelpdieren op zee te organiseren. Het onderzoeksproject bekijkt ook slim ruimtegebruik op de Noordzee en bevraagt de markt om te zien of er interesse is voor nieuwe mariene streekproducten.

Sinds de opstart is er al hard gewerkt. Eind mei werd een eerste “mossellongline” uitgezet in het windmolenpark van C-Power. Dat is een lange stalen waslijn, die horizontaal tussen stevige boeien wordt gespannen, en waaraan verticale touwen voor de schelpdieren worden gedrapeerd. Een tweede testsysteem volgde in november in de concessie van Belwind, beide zo’n 50km voor de kust. Het ene systeem dient om de mosselgroei op te volgen, het andere om de krachten, zoals golven en getijden, uitgeoefend op het systeem te meten. Het mosselzaad heeft zich inmiddels vastgehecht en de schelpdieren zijn inmiddels 6 cm groot.

Daarnaast loopt er een tweede project voor de kust van Nieuwpoort. “De met suikerwier ingezaaide zeewiermatten werden met succes in de testzone opgespannen”, meldt Bert Groenendaal van de textielfirma Sioen. Als alles goed loopt, kan de eerste kweek in het voorjaar van 2018 bovengehaald worden. Op de oesters en sint-jakobsschelpen is het nog wachten tot 2019.

Ondertussen gaan het ILVO, UGent en het consortium van zeven bedrijven in dialoog met andere gebruikers van de zee en met belanghebbenden binnen de sector. Die gesprekken moeten het maatschappelijk draagvlak vergroten.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen