muziek

Drake gebruikte deepfake van Tupac, nabestaanden eisen dat de rapper het nummer offline haalt

Tupac Shakur in 1993.© imago images/MediaPunch

De rechthebbenden van Tupac Shakur eisen dat Drake zijn nieuwe nummer ‘Taylor made freestyle’ binnen de 24 uur van alle platforms verwijdert. Dat nummer bevat een deepfake-versie van de stem van Tupac.

Dominique Deckmyn

Afgelopen vrijdag postte Drake op Instagram een diss track aan het adres van Kendrick Lamar, met wie hij al een tijdje in een twist verwikkeld is. Het nummer, ‘Taylor made freestyle’, opent met wat klinkt als de stem van Tupac. “Kendrick we need ya, the west coast savior, engraving your name in some hip hop history”, luiden de eerste zinnen.

Drake blijkt daarvoor geen toestemming te hebben gevraagd aan de nabestaanden van de in 1996 overleden Shakur. USA Today citeert uit een brief van de erven van Shakur dat ze “diep verontrust en bedroefd zijn” door het gebruik van de stem en de persoonlijkheid van Shakur zonder toestemming. Dat de stem van Shakur te horen is, werkt de verkeerde indruk dat de nabestaanden van Shakur het inhoudelijk eens zijn met de diss track, vinden ze.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eigen AI-plannen

De brief suggereert ook dat Amaru Entertainment, het platenlabel indertijd opgericht door Shakurs moeder Afeni, zelf plannen heeft met een AI-versie van Tupac. De Drake-song kan de markt voor de AI-projecten van Amaru Entertainment “negatief beïnvloeden”, staat er. Later in het Drake-nummer komt ook een deepfake-versie van Snoop Dogg aan bod.

Van Drakes eigen stem zijn al geregeld deepfakes opgedoken. Zo bracht tiktokker Ghostwriter977 vorig jaar het nummer ‘Heart on my sleeve’ uit, een met AI gecreëerd “duet” tussen Drake en The Weeknd.

Eerder deze maand ondertekenden meer dan 200 artiesten een open brief waarin ze de muziekindustrie oproepen om de rol van menselijke songschrijvers en artiesten niet te ondermijnen met AI. Drake noch Kendrick Lamar was bij de ondertekenaars, Billie Eilish en Nicki Minaj bijvoorbeeld wel.

Kendrick Lamar staat bekend als een groot bewonderaar van de in 1996 overleden Tupac. Wellicht gebruikte Drake daarom de stem van Tupac om Lamar te kleineren. In 2015 ging Lamar op het nummer ‘Mortal man’ schijnbaar in dialoog met Shakur, op basis van opnames van interviews.

Correctie 25/4: een eerdere versie van dit stuk wekte de suggestie dat Shakurs moeder Afeni mee de brief had opgesteld. Zij is in 2016 overleden.