“Een stap terug in de tijd”: verontwaardiging nadat Italiaanse regering antiabortusactivisten toegang tot klinieken geeft

© REUTERS

Het Italiaanse parlement heeft een wet aangenomen die antiabortusactivisten toegang verleent tot consultatieklinieken. De nieuwe maatregel van de extreemrechtse regering van premier Giorgia Meloni veroorzaakt heel wat verontwaardiging.

jvh
Bron: BELGA

Nadat de Camera die deputati, de Italiaanse Kamer van Volksvertegenwoordigers, de wet vorige week al goedkeurde, zette dinsdagavond ook de Senaat het licht op groen. Daardoor krijgen groepen “met gekwalificeerde ervaring in kraamzorg en moederschap” toegang tot vrouwen die abortus overwegen in klinieken die door de openbare gezondheidszorg worden beheerd. 

De regering beweert dat het amendement een aanvulling is op het oorspronkelijke doel van de wet uit 1978 die abortus legaliseert. Klinieken zouden nu beter kunnen samenwerken met dergelijke activisten om het moederschap te ondersteunen en patiënten beter te informeren, klinkt het. 

In verschillende regio’s die door rechtse politici worden bestuurd, hadden antiabortusactivisten nu al toegang tot consultatieklinieken. Door deze nieuwe maatregel zou dit nu op landelijk niveau kunnen worden uitgebreid.

“Grote aanval tegen vrijheid van vrouwen”

Voorzitter Elly Schlein van de Democratische Partij, de belangrijkste oppositiepartij, beschrijft de nieuwe wet als een “grote aanval tegen de vrijheid van vrouwen”. De Vijfsterrenbeweging vindt dan weer dat Italië “heeft gekozen om een stap terug te zetten in de tijd”.

Premier Meloni heeft herhaaldelijk verklaard dat zij niet van plan is om de abortuswet, gekend als wet 194, te wijzigen. Haar tegenstanders beweren echter dat ze het moeilijker wilt maken om een abortus te ondergaan. Het is in Italië nu al moeilijk om een abortus te krijgen, omdat een groot aantal gynaecologen de ingreep weigert door religieuze of morele redenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen