Kolonel De Groot speldt Vic Hannes de ‘Thank You Liberators’-medaille op.© Annelies Frederickx

“Dit is machtig!”: Vic Hannes (99) wordt vereerd met Nederlandse ‘Thank You Liberators’-medaille

Meerhout -

Vic Hannes kreeg dinsdag de ‘Thank You Liberators’-medaille opgespeld door de Nederlandse militaire attaché in België. De decoratie emotioneerde de Meerhoutse oud-strijder, die met de Brigade Piron bijdroeg tot de bevrijding van Nederland.

Annelies Frederickx

Het Meerhoutse woonzorgcentrum De Berk kreeg dinsdag hoog bezoek. Kolonel De Groot, de Nederlandse militaire attaché in België, kwam langs bij Vic Hannes. Doel van het bezoek: de ‘Thank You Liberators’-medaille overhandigen.

LEES OOK. ‘Laatste getuige’ Victor Hannes doorbreekt stilzwijgen over Brigade Piron na 75 jaar: “Ik ben niet meer gestopt met vertellen”

“Deze medaille werd enkele jaren geleden ontworpen om onze erkentelijkheid te betuigen aan de bevrijders van Nederland”, legt kolonel De Groot uit. “Wanneer we over de bevrijding praten, denken we in de eerste plaats natuurlijk aan de Britten, Canadezen, Polen of Amerikanen, maar ook de Belgische Brigade Piron speelde een belangrijke rol.”

Kolonel De Groot kwam voor de ceremonie naar WZC De Berk in Meerhout.© AF

“We zijn nu 80 jaar na datum, maar in Nederland vieren we op 5 mei ieder jaar weer dat we de vrijheid gekregen hebben dankzij moedige mannen. Daarom eren we hen met een medaille en een certificaat. De ‘Thank You Liberators’-medaille reiken we uit aan alle nog levende geallieerde veteranen.”

Ook voor kolonel De Groot was het dinsdag een bijzonder moment. “Dit is de eerste dergelijke medaille die ik mag uitreiken. Straks gaan we nog op huisbezoek om een medaille postuum uit te reiken en donderdag worden nog drie veteranen uit het Brusselse geëerd. Vic is met andere woorden de eerste die de medaille krijgt opgespeld in België.”

Vic Hannes met de Nederlandse ‘Thank You Liberators’-medaille.© AF

“We zijn Victor trouwens op een hele bijzondere manier op het spoor gekomen. Niet alle archieven van die tijd zijn bewaard gebleven, waardoor we geen exacte lijsten hebben van alle veteranen. Dankzij De laatste getuige - Hoe ik met de Brigade Piron België bevrijdde, het boek dat in september 2022 over hem verscheen, is hij bij ons op de radar gekomen. Zijn gegevens werden door de attaché op de ambassade in Londen geverifieerd en nu staan we hier.”

Kolonel De Groot speldde Vic Hannes met militaire eer de medaille op en voor de Meerhoutenaar, die op 26 juli honderd kaarsjes mag uitblazen, was het een emotioneel moment. “Dit is machtig!”, reageerde hij met tranen in de ogen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners