© Sven Van Haezendonck

Monumentale Sint-Pieterskerk voortaan te huur voor concerten

De stad laat de gerestaureerde Sint-Pieter- en Paulkerk op de Mechelse Veemarkt akoestisch aanpassen om ze intensiever te gebruiken als concertruimte. Er is plek voor 300 toeschouwers. Vijf keer per jaar mag de stad ze gebruiken en de kerkfabriek gaat ze zelf ook verhuren.

Sven Van Haezendonck

Sinds 2015 is het uitzonderlijke interieur van de barokkerk opgeknapt. Ondertussen kwamen er ook nieuwe stoelen. “Het volgende dossier is het verbeteren van de akoestiek in functie van het multifunctioneel gebruik”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Monumentenzorg. De werkzaamheden gaan in februari van start.

De stad investeert zo’n 150.000 euro in absorberende rolgordijnen. In totaal komen er aan 26 glasramen en voor de loges op de verdiepingen aan weerszijden van het hoogkoor zulke gordijnen. “Hiermee beschikken we over enkele maanden over een extra concertruimte met een capaciteit voor 300 personen, en dit alles in een uniek historisch kader. Op deze manier gaan monumentenzorg en cultuur hand in hand en bieden we bezoekers het beste van twee werelden”, vertelt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

Te huur voor 350 euro

Zo kan de kerk naast de erediensten ook meer voor niet-liturgische activiteiten worden gebruikt. Daartoe heeft de gemeenteraad dinsdagavond een overeenkomst goedgekeurd met de kerkfabriek. Activiteiten die in de kerk kunnen plaatsvinden, zijn onder andere evenementen met klassieke muziek of concerten. Niet mogelijk zijn bijvoorbeeld commerciële activiteiten vanuit winstgevend oogpunt, activiteiten die voor geluidsoverlast zorgen of fuiven.

De kerkfabriek verhuurt het gebouw aan een marktconforme prijs van 350 euro per activiteit. In ruil voor de investering met belastinggeld staat de kerk vijf dagen per jaar ter beschikking van de stad, of van derden die in samenwerking met de stad iets organiseren. “Door deze investering zal een ruimer publiek kennismaken met onze prachtige kerk”, zegt Paul van der Poorten van de kerkfabriek.

Restauratie indrukwekkend meubilair

De komende jaren belooft de 17de-eeuwse kerk overigens nog mooier te worden. Er is een bestek opgemaakt voor de restauratie van het indrukwekkende houten meubilair. Dat bestaat uit een reeks van maar liefst veertien biechtstoelen, twee koorgestoelten, een preekstoel, een communiebank, twee zijaltaren en het interieur van de sacristie. De kosten worden geraamd op ruim 450.000 euro.

Ook de restauratie van de schilderijenreeks ‘Het leven en de wonderen van Franciscus Xaverius’ is in voorbereiding. Daarvoor is eerder dit jaar een dossier ingediend. “Een timing voor beide dossiers kunnen we nog niet geven. We besteden de werken pas aan nadat er een erfgoedpremie is toegekend door de Vlaamse overheid”, geeft schepen Geypen aan. Het was voor de stad alleszins van financieel belang om het dossier voor het meubilair nog dit jaar in te dienen. Begin 2019 krijgt ze basis maar 60% subsidies meer voor dit soort projecten, terwijl dat momenteel nog 80% is.