De Lierse Zimmertoren wordt honderd jaar in 2030. “Wij nodigen iedereen met veel enthousiasme uit om met ons na te denken over een wonderlijk jaar 2030”, aldus Patrick d’Haens,voorzitter van het Zimmercomité.© Hélène Baccaert

Zimmertorencomité introduceert nieuwe ruimtevaartexpo en plannen voor 100-jarig jubileum in 2030

Lier -

Het Zimmercomité heeft de afgelopen maanden gewerkt aan een gloednieuwe tentoonstelling over de geschiedenis van de ruimtevaart, vanaf de legendarische Spoetnik tot de indrukwekkende James Webb-telescoop. De tentoonstelling is te bewonderen in het Zimmermuseum in Lier.

Hélène Baccaert

De nieuwe expo, die wordt gepresenteerd op panelen met een totale oppervlakte van 30 vierkante meter, biedt op een visueel aantrekkelijke manier informatie aan bezoekers van alle leeftijden.Het Zimmercomité heeft bij de ontwikkeling van deze nieuwe tentoonstelling ook de jongere bezoekers niet uit het oog verloren.

Patrick d’Haens, voorzitter van het Zimmercomité, benadrukt het belang van deze toevoeging. “We willen ons altijd blijven vernieuwen. De Zimmertoren staat bekend als een museum voor ruimte en tijd. Terwijl tijd een centraal thema blijft, wilden we ook de ruimte meer in de schijnwerpers zetten”, vertelt hij. “Met deze uitbreiding kunnen bezoekers een reis door de ruimte maken, beginnend bij historische mijlpalen zoals de Spoetnik in 1957 en eindigend bij hedendaagse prestaties zoals Starship en SpaceX. Het is een manier om ook jongere generaties te boeien en te inspireren.”

“We zijn bezig geweest met het doorspitten van het archief van Louis Zimmer, en we hebben fascinerende beelden teruggevonden die nu worden tentoongesteld. Deze toevoegingen verrijken de ervaring van onze bezoekers en geven meer inzicht in de rijke geschiedenis van de Zimmertoren”

Patrick d’Haens

Voorzitter van het Zimmercomité

Behalve de nieuwe ruimtevaartexpo heeft het Zimmercomité ook enkele andere toevoegingen gedaan. “We zijn bezig geweest met het doorspitten van het archief van Louis Zimmer, en we hebben fascinerende beelden teruggevonden die nu worden tentoongesteld. Deze toevoegingen verrijken de ervaring van onze bezoekers en geven meer inzicht in de rijke geschiedenis van de Zimmertoren”, legt d’Haens uit.

De tentoontstelling is volledig gemaakt in eigen beheer van het Zimmercomité.© Hélène Baccaert

De Zimmertoren zal binnen enkele jaren haar 100-jarig jubileum vieren, en het Zimmercomité heeft grootse plannen voor dit speciale jubileumjaar in 2030. In samenwerking met de Stad Lier, Uit in Lier en andere lokale verenigingen en organisaties, streven ze ernaar om van 2030 een echt Zimmerjaar te maken, met een scala aan evenementen en festiviteiten.

Website telt af

Burgemeester Rik Verwaest (N-VA) deelt zijn enthousiasme over de plannen. “De Zimmertoren is een belangrijk monument met een rijke geschiedenis, en het Zimmercomité heeft continu gewerkt om de wil van Louis Zimmer uit te voeren. We merken heel veel enthousiasme en frisse ideeën bij het Zimmercomité, dus wij kijken er enorm naar uit”, zegt hij.

Om het jubileumjaar te markeren, heeft het Zimmercomité een memorandum opgesteld dat binnenkort verspreid zal worden onder lokale bedrijven en organisaties. Daarnaast is er al een website die aftelt en er zal zelfs een uniek Zimmerbier gelanceerd worden. “Honderd jaar Zimmertoren is een uitgelezen kans voor de Stad Lier en haar verenigingen om zich sterk te profileren de komende jaren. Wij nodigen iedereen met veel enthousiasme uit om met ons na te denken over een wonderlijk jaar 2030”, besluit d’Haens.

Oplettende Lierenaars merkten een verkleuring op aan de Zimmertoren.© Hélène Baccaert

Terwijl de Zimmertoren zich voorbereidt op het 100-jarig bestaan, hebben oplettende Lierenaars onlangs ook een kleine verandering opgemerkt aan de toren zelf. “Er is een klein kleurverschil ontstaan aan de buitenkant van de toren, wat sommige mensen misschien is opgevallen. Destijds is er een loden plaatje aangebracht. Dat maakt het mogelijk om bij een probleem werken uit te voeren langs de buitenkant. Het plaatje werd beschilderd in de kleur van de bakstenen van de Zimmertoren. In de loop der tijd is er een kleurverschil ontstaan”, legt d’Haens uit.

Schepen van Toerisme Ilse Lambrechts, burgemeester Rik Verwaest en voorzitter van het Zimmercomité Patrick d’Haens.© Hélène Baccaert

Meer informatie over de Zimmertoren en het Zimmermuseum kan je vinden via de website zimmertoren.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners