Sportoase Lille opent dit weekend de deuren voor het groot publiek. Ook de inwoners van Zandhoven zullen er tegen verminderd tarief kunnen zwemmen, als de gemeenteraad dat tenminste donderdag goedkeurt.© BERT DE DEKEN

Ranst, Zandhoven en Nijlen willen samen in het bad voor intergemeentelijk instructiezwembad op grondgebied Nijlen

Zandhoven/Ranst/Nijlen -

De gemeenten Zandhoven, Ranst en Nijlen smeden plannen voor de bouw van een intergemeentelijk zwembad op grondgebied Nijlen. Twee locaties op de Broechemsesteenweg zijn in de running. Intussen opent dit weekend het nieuw Sportoase-zwembad in Lille, waar de Zandhovenaar – als de gemeenteraad het goedkeurt – aan inwonerstarief zal mogen zwemmen.

Kristin Matthyssen, Bert Provoost

Het nieuws over het intergemeentelijk zwembad in Nijlen komt een beetje verrassend. Burgemeester Johan De Ryck (N-VA) vertelde het in ATV naar aanleiding van het nieuws dat minister van Sport Ben Weyts (N-VA) veertig extra zwembaden wil. Vlaanderen voorziet daarvoor 30 jaar lang zes miljoen euro per jaar: samen een investering van 180 miljoen. Weyts mikt in de eerste plaats op klassieke instructiebaden zonder toeters en bellen, gericht op schoolzwemmen, baantjes trekken en zwemlessen, geen pretbaden.

“We mikken vooral op een functioneel instructiebad, in de eerste plaats gericht op scholen, kinderen die willen leren zwemmen en verenigingen”

Paul Verbeeck (CD&V)

Burgemeester van Nijlen

Paul Verbeeck (CD&V), burgemeester van Nijlen, bevestigt de plannen. “We zitten in de onderzoeksfase. Maar zeker is dat de drie gemeenten samen een studie gaan opstarten. Daarin zullen we bekijken welk soort zwembad we exact nodig hebben, onder welke beheersvorm we dat gaan doen en op welke locatie dat zal komen. Op de laatste vlak is er nog geen beslissing genomen, maar Ranst en Zandhoven hebben wel al laten weten dat ze op hun grondgebied geen geschikte opties zien. Daarom lijkt het erop dat het nieuwe zwembad op Nijlens grondgebied zal komen. We kijken daarbij vooral naar locaties in de buurt van de Broechemsesteenweg, nabij de twee andere partners.”

“We mikken vooral op een functioneel instructiebad, in de eerste plaats gericht op scholen, kinderen die willen leren zwemmen en verenigingen.”

De Moervelden in Broechem en de site van het Revalidatiecentrum Pulderbos zijn dan kennelijk definitief overboord. Voor Johan De Ryck klinkt de Broechemsesteenweg goed, want het ligt vlak bij Broechem en Emblem. Voor de mensen van Ranst en Oelegem is het al wat verder.

Sportoase Lille

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) van Zandhoven bevestigt het nieuws. “Maar we zetten in op verschillende pistes. Het nieuw intergemeentelijk zwembad in Nijlen – als het er komt – is morgen nog niet open. Daarom leggen we deze donderdag op de gemeenteraad een overeenkomst met Lille ter stemming over het nieuw Sportoasezwembad in Lille, dat dit weekend opent. Onze inwoners zouden er dan tegen hetzelfde verminderd tarief als de inwoners van Lille kunnen gaan zwemmen. Ook voor onze scholen kan het schoolzwemmen dan opnieuw opstarten.”

Het nieuwe Sportoase-zwembad in Lille heeft ook een peuter- en kleuterbad.© BERT DE DEKEN

Het verminderd tarief in Sportoase Lille bedraagt 4,80 euro voor een volwassene en 3,5 euro voor een kind tussen 2 en 12 jaar. De openingsuren zijn ruim, op weekdagen van 8 tot 22 uur en in het weekend en op feestdagen van 8 tot 18 uur.

“Ranst en Zandhoven hebben wel al laten weten dat ze op hun grondgebied geen geschikte opties zien. Daarom lijkt het erop dat het nieuwe zwembad op Nijlens grondgebied zal komen”

Paul Verbeeck (CD&V)

Burgemeester van Nijlen

Voor Viersel en Massenhoven is een zwembad in Nijlen interessant, voor Pulderbos ligt het verder dan Lille. Of het verminderd tarief in Lille stopt als Zandhoven in Nijlen in een eigen zwembad investeert? “Dat zullen we nog zien, de overeenkomst met Lille zou over zes jaar lopen, later eventueel verlengbaar. We kijken naar alle mogelijkheden, voor het schoolzwemmen zijn de mobiele zwembaden van Swimwise ook nog interessant”, zegt burgemeester Van Hove.

© BERT DE DEKEN

De piste van een nieuw zwembad op de site van het Revalidatiecentrum Pulderbos is hiermee definitief van de baan. Intussen zijn op Hooidonk nu echt de werkzaamheden begonnen voor de bouw van de nieuwe Revapolis. De site van het Reva ligt in blauwe zone voor gemeenschaps- en openbare nutsvoorzieningen. Een grote nieuwe verkaveling kan er niet komen. Wel bijvoorbeeld een woonzorgcentrum, zorginstelling, asielcentrum, detentiecentrum of gevangenis.

Zwemvijver

In februari keurde de Vlaamse regering de versoepeling van regels goed voor de vrij zwemzone. Lokale besturen kunnen daarmee aan de slag om bijkomende locaties te voorzien. De nieuwe regelgeving schaft een reeks voorwaarden af zoals de verplichting om stortbaden, sanitair, douchecabines en blustoestellen te voorzien. Ook de criteria voor de bodem, zoals een zandondergrond en een maximale hellingsgraad, gaan op de schop. Of Zandhoven al verder de mogelijkheden heeft onderzocht om de gemeentelijke visvijver in Viersel tijdens hete zomers open te stellen voor zwemmers?

“De visvijver van Viersel heeft een goede waterkwaliteit dus er kan worden gezwommen. Maar de vissers die er actief zijn, zijn geen voorstanders”

Luc Van Hove (CD&V)

Burgemeester Zandhoven

De gemeentelijke vijver in Viersel werd in 2018 nog helemaal bemonsterd en onderzocht.© kma

“De waterkwaliteit werd onderzocht en die was goed”, zegt burgemeester Luc Van Hove (CD&V). “Maar de vissers die er actief zijn, zijn geen voorstanders. Je zou eventueel een zone kunnen afbakenen voor zwemmers. We zijn er nog niet verder mee aan de slag gegaan.”

Sportoase Lille op de Balsakker. Hier is ook een glijbaan.© BERT DE DEKEN

Sportoase Lille.© BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners