Europees Parlement keurt nieuwe begrotingsregels van lidstaten goed

© EPA-EFE

Het Europees Parlement heeft dinsdag in Straatsburg zijn fiat gegeven voor het nieuwe kader voor het Europese toezicht op de nationale begrotingen van de lidstaten. Het kader bepaalt meteen ook in grote mate de budgettaire manoeuvreerruimte in België voor de komende jaren.

SGG

De Europese regels verplichten de lidstaten om het begrotingstekort te beperken tot maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), en de staatsschuld tot 60 procent. De regels waren opgeschort tijdens de coronacrisis en de eerste jaren van de oorlog in Oekraïne om lidstaten de ruimte te geven om hun economie te stutten, maar ze worden nu opnieuw van toepassing met het oog op de opmaak van de begrotingen voor 2025.

De bestaande drempels van 3 en 60 procent blijven onveranderd, maar het nieuwe kader biedt de lidstaten wat meer flexibiliteit en een meer op maat gemaakt traject om de openbare financiën op een termijn van vier tot zeven jaar te saneren. Als pasmunt zou er voortaan strenger opgetreden worden wanneer lidstaten de regels met de voeten blijven treden.

België, met zijn grote tekort en hoge staatsschuld, wacht sowieso een stevige uitdaging. Volgens ramingen zou ons land de komende jaren een inspanning van ongeveer 27 miljard euro moeten leveren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen