Direct naar artikelinhoud
Begroting

Ministers weer samen op Hertoginnedal: "Hopelijk gaan we door tot de finish"

De federale regering vergadert op Hertoginnedal.Beeld BELGA

Premier Charles Michel (MR) probeert vanavond een doorbraak te forceren rond de begroting en de arbeidsdeal. Om zijn coalitiepartners over de streep te trekken, heeft hij voor iedereen een extraatje klaar. Een Arco-deal voor CD&V, een vierde telecomspeler voor Open Vld en nieuwe gevechtsvliegtuigen voor N-VA. Vraag is of ze toehappen.

en

Sinds 18 uur zitten de ministers weer samen over de dossiers die de regering-Michel nog wil afronden voor de zomervakantie. De vergadering komt er nadat premier Michel de hele dag bilaterale vergaderingen had met zijn topministers. Toen leek een akkoord nog voorbarig. Maar de kans is reëel dat ze nu toch doorzetten. "Als het kan, gaan we door tot de finish", zegt een regeringsbron. Bij een andere valt te horen dat dat een landing "nog niet zeker is".

De tijd begint stilaan wel te dringen voor Michel, die de traditionele deadline van 21 juli al enkele dagen heeft overschreden. De regering is naar verluidt bijna rond met de zoektocht naar 2,6 miljard euro om de begroting op koers te houden. Al is er nog een consensus over het langverwachte arbeidspact, dat ongeveer 500 miljoen moet opleveren voor de begroting. Het pact moet onder andere werklozen en ouderen beter activeren.

De onderhandelingen lopen vast op twee punten. De beperking van de werkloosheidsvergoeding in de tijd. En de verstrenging van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag (SWT), het vroegere brugpensioen. N-VA en Open Vld dringen daar op aan, maar CD&V en MR zien het niet zitten om vlak voor de verkiezingen nog in de sociale bescherming te snijden.

Troeven

Om vanavond een doorbraak te forceren, heeft Michel nog aantal andere troeven in handen. Door andere dossiers mee op tafel te leggen, kan hij elke partij gunstig stemmen. Zodat ze ook makkelijker meestappen in zijn arbeidsdeal. Dat lijkt althans zijn redenering.

Zo bevestigen regeringsbronnen dat er wordt gesproken over een Arco-deal, die voor CD&V een absolute must is. Ook de komst van een vierde telecomspeler, waar Open Vld op aanstuurt, ligt op tafel. Voor de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen liggen alle documenten klaar. N-VA wil dat die aankoop volgens de vooropgestelde procedure wordt gestart.

Maar N-VA wil zich niet met een kluitje in het riet laten sturen. Ideologisch gezien zijn de nieuwe gevechtsvliegtuigen veel minder belangrijk dan een streng activeringsbeleid, klinkt het. "De arbeidsdeal en de begroting vormen de essentie. Al de rest is randanimatie." Voorlopig is over de gevechtsvliegtuigen sowieso nog geen woord gezegd op Hertoginnedal.

Voor zich uitschuiven

Vanmiddag lekte via De Tijd een onderhandelingstekst over Arco uit. Daarin staat dat er een fonds van 600 miljoen euro wordt opgericht, zodat de Arco-coöperanten 40 procent van hun inleg terugkrijgen. Maar ook dat er over die regeling geen advies meer wordt gevraagd aan Europa. Dat laatste zinnetje is opmerkelijk. 

Het is immers niet omdat een regeling niet wordt aangemeld bij Europa, dat Europa alles zomaar op zijn beloop zal laten. N-VA, de partij die sceptisch staat tegenover deze Arco-oplossing,  verwijst naar de 'excess profit rulings' die in 2005 werden ingevoerd om internationale ondernemingen naar België te lokken. "Dat gebeurde toen zonder advies van Europa. Maar uiteindelijk werd ons land toch in de pas gedwongen door Europa", klinkt het.

Wat dus meteen de vraag oproept of deze nieuwe, zoveelste oplossing voor Arco niet gewoon een nieuwe, zoveelste manier is voor de politiek - en dan vooral voor CD&V - om de hete aardappel een paar jaar voor zich uit te schuiven.