Voetbalclubs met de handen in het haar door aanhoudende droogte. “Ik durf nog niet te denken aan de waterfactuur die straks volgt”

© Joris Herregods

Niet alleen de boeren smeken om regen, ook de voetbalclubs snakken naar een bui. Veel velden zijn veranderd in on­bespeelbare woestenijen, terwijl de trainingen eerstdaags herbeginnen. “We zijn dringend op zoek naar een kunstgrasveld”, luidt het bij ­Eendracht Hekelgem. Anderen proberen dan weer met man en macht het laatste stukje groen te redden. “Al durf ik nu niet te denken aan de waterfactuur die straks volgt”, klinkt het bij KVV Zelzate.

Chris Snick

Rij langs Vlaamse wegen en je ziet ze zo liggen: de vergeelde voetbalvelden. Op sommige terreinen proberen sproeisystemen koortsachtig te redden wat te redden valt. Op andere kan zelfs geen fikse regenbui de boel nog leven inblazen. Dat van derdeprovincialer Eendracht Hekelgem spant de kroon. Mocht er een titel zijn voor het meest dorre voetbalveld, dan wonnen ze die beker. “Het enige wat nog groen is, is het onkruid”, zegt terreinverantwoordelijke Rik Verhavert. “Voor de rest is het precies een pas gemaaid korenveld.”

LEES OOK. KMI zendt hittewaarschuwing uit: temperaturen tot 34 graden op komst, code oranje

Kans op kwetsuren

“Op 28 juni besloot de gemeente Affligem dat we niet meer mochten sproeien. Dit veld snakt dus al meer dan drie weken naar water en is volledig naar de knoppen. Zelfs als het nu een week regent, dan zal het nog drie weken duren voor we hierop kunnen spelen. Zelfde verhaal voor ons oefenveld. Op 1 augustus beginnen onze 150 jeugdspelers te trainen. Laat ze hier tien minuten rond­lopen en ze hebben kwetsuren. Dus zoeken we sporthallen of kunstgrasvelden voor hen. Begin augustus speelt de eerste ploeg een bekermatch. De bond zal die moeten afgelasten, vrees ik.”

LEES OOK (+). De droogte houdt aan: krijg je straks een boete bij het sproeien van gazon en hoeveel kost het om je tuin te redden?

Benny Mazur, secretaris-generaal van Voetbal Vlaanderen, kreeg ook van andere clubs die vraag al. “Een algemene afgelasting van de eerste bekermatchen lijkt me niet direct nodig, sommige clubs hebben kunstgras of slagen er wel in om het groen te houden. Maar je kan natuurlijk niet ontkennen dat het bij bepaalde clubs echt wel erbarmelijk is. Op die plaatsen kunnen we natuurlijk bekijken of we die wedstrijden niet moeten uitstellen.”

Geld uit de sproeier

In Lichtervelde staat het A-terrein bij de club uit tweede provinciale nog behoorlijk groen. “In tegenstelling tot ons oefenveld, dat is dor. Er zit momenteel niets anders op dan te trainen op het hoofdterrein”, zegt voorzitter Johan Vandenbussche. “Onze eerste match is op 1 augustus. Dat moet lukken, al zou het beter vooraf toch nog eens goed regenen. De ondergrond is zodanig hard dat het ook bij ons gevaarlijk is voor kwetsuren. En de kwaliteit van het voetbal zal er ook naar zijn, het is niet simpel om op zo’n veld een deftige pass te geven.”

LEES OOK. Aanhoudende droogte nu zelfs zichtbaar vanuit de ruimte: “Bekommer je om elkaar”

Bij KVV Zelzate – eerste provinciale – is trainen op de oefencomplexen ook geen optie. “Ook hier is het een woestenij”, zegt schatbewaarder Pascal Delemare. “De trainingen zijn vervangen door lopen in het bos of het park. Ons eerste veld gaat ook zienderogen achteruit. We sproeien al zeven weken lang, maar het groen verdwijnt toch. Zeker nu we enkel nog maar ’s nachts mogen sproeien. En dan is er nog het financiële plaatje. Wij gebruiken grond­water, maar ook daar staat een meter op. Elk jaar kost ons dat een 1.000 euro. Ik vrees dat daar nu zeker de helft zal bijkomen.”

Hoeveel water een gemiddeld voetbalveld nodig heeft? “Tijdens een gewoon jaar met nu en dan een droge periode mag je rekenen op 1 miljoen liter die je per veld moet sproeien”, zegt Rik Ver­havert. “Dit jaar zullen clubs daar fors over gaan.”

Bij de eersteklassers staat alles momenteel nog wel groen. De ­Supercup tussen Club Brugge en Standard werd gisteravond in Jan Breydel betwist op een ­frisgroene grasmat. “Wij zijn goed ­uitgerust”, luidt het daar. “We hebben boorputten om genoeg te kunnen sproeien.”

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

© Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer