Bij controles stelden de sociale inspectiediensten meerdere sociaalrechtelijke inbreuken vast.

24 miljoen euro boete geëist voor sociale fraude bij Belgische tak PostNL

De arbeidsauditeur heeft een boete van 24,4 miljoen euro geëist tegen de Belgische tak van PostNL. Het Nederlandse postbedrijf zou op illegale wijze personeel van onderaannemers hebben ingezet. PostNL maakt zich sterk dat de onderaannemers met wie het bedrijf samenwerkt zelfstandig hun onderneming runnen en medewerkers aansturen.

De boetes die door de arbeidsauditeur gevraagd worden bedragen 4,4 miljoen euro en 20 miljoen euro en zijn gericht naar 2 Belgische takken van het postbedrijf: PostNL Cargo en PostNL Pakketten.

Bij controles in depots in ons land stelden de sociale inspectiediensten meerdere inbreuken vast. Zo viel de arbeidsinspectie in 2021 binnen in depots in Mechelen, Ardooie en Wommelgem. Er werden toen tientallen inbreuken rond deeltijdse arbeid, illegale tewerkstelling en zwartwerk vastgesteld. Het depot in Wommelgem werd daarop gerechtelijk verzegeld.

In 2022 werden nog eens invallen gedaan bij PostNL-depots in Willebroek, Wommelgem en Turnhout. De CEO van PostNL België en zijn nummer 2 werden toen opgepakt op verdenking van mensenhandel, het leiding geven aan een criminele organisatie en van verboden terbeschikkingstelling. Ze werden later vrijgelaten onder voorwaarden.

Schijnzelfstandig

Volgens de arbeidsauditeur is er sprake van "verregaande inmenging" in de interne bedrijfsvoering van de onderaannemers. Daardoor zouden alle sociaalrechtelijke inbreuken aan PostNL Cargo en PostNL Pakketten moeten worden aangerekend.

Het postbedrijf zou controle uitvoeren over het personeelsbeleid, de aanwerving en de selectie van personeel van de onderaannemers. Ten slotte zou er volgens de arbeidsauditeur sprake zijn van schijnzelfstandigheid bij de zelfstandige chauffeurs.

Wij zorgen goed voor de mensen die met en voor ons werken
PostNL

PostNL is het niet eens met de beschuldigingen. "Wij zijn een organisatie die goed zorgt voor de mensen die met en voor ons werken", zegt het postbedrijf in een reactie aan het Nederlandse nieuwsagentschap ANP.

"Dat doen we door steeds te handelen volgens de wet- en regelgeving en dat geldt ook voor de bezorgondernemers met wie we samenwerken. Hier maken we duidelijke afspraken over en daar controleren we op."

Onder druk

Er doen al langer verhalen de ronde dat postbedrijven als PostNL, maar ook koeriersdiensten GLS en DPD, zich schuldig zouden maken aan inbreuken tegen de sociale wetgeving. 

In de sector wordt geregeld gebruik gemaakt van onderaannemers, in plaats van dat de postbedrijven zelf chauffeurs in dienst nemen. De onderaannemers en hun chauffeurs zouden onder druk worden gezet om pakjes heel snel en goedkoop te leveren.

Meest gelezen