Direct naar artikelinhoud

Wereldberoemde dj Avicii (28) overleden - de producer met wie zo'n beetje iedereen wilde samenwerken

Superster Avicii vervlocht dance met catchy popmuziek. Een drankverslaving was de keerzijde van zijn mondiale succes. Vrijdagavond overleed hij, 28 jaar oud, in Oman.

Avicii in 2013 in New York.Beeld WireImage

Van 's werelds grootstedanceproducer is Wake Me Up het ultieme feel good feestnummer. Een goedgemutste, stampende folkdancehit die armen laat zwaaien op festivals en op nummer één kwam in 22 landen. Vrijdag is de maker ervan, Avicii, overleden. Tim Bergling, de echte naam van de Zweedse dj-producer, werd dood aangetroffen in de stad Muscat in Oman. De doodsoorzaak is nog onbekend. Avicii werd 28 jaar.

Bergling was misschien wel de meest succesvolle dj-producer uit de edm-hoek (electronic dance music). Een dancegenre dat vaak wordt verguisd om zijn simplistische muzikaliteit en zijn hang naar sonisch effectbejag. Wat Avicii anders maakte dan de meeste van zijn collega's was dat hij ook een goed oor had voor goed in het gehoor liggende, opbeurende popmuziek; de soort die je na een half keer horen al meezingt. Refrein, couplet, refrein een dancebeat eronder. En altijd die ongecompliceerde, op de tel stampende bassdrum.

Remixen voor Madonna en Lenny Kravitz

Avicii grossierde in hits. Waiting For Love, Stories, Without You; allemaal haalden ze de bovenste regionen van de internationale hitlijsten. Op zijn 18de knutselde Bergling al dancenummers in elkaar en gooide hij die online. De Nederlandse trancegod Tiësto pikte wat van Berglings werk op. Hij bracht hem in contact met dancemanager Ash Pournouri. Met zijn single Levels raakte Avicii in 2011 bij het grote publiek bekend en rook hij voor het eerst aan de internationale hitlijsten. Het daaropvolgende jaar ging hij een samenwerking aan met de commercieelste danceproducer van dat moment, David Guetta. Hun gezamenlijke single Sunshine werd meteen genomineerd voor een Grammy.

Avicii was hot en deed remixklussen voor onder anderen Madonna en Lenny Kravitz. Toen hij twee miljoen vrienden had op Facebook bracht hij het nummer Two Million uit. Bergling werd een graag geziene gast op zowel dance- als popfestivals. In 2012 mocht hij zelfs als eerste dj in de New Yorkse Radio City Music Hall staan. En in 2013 liet hij, in samenwerking met electronicagigant Ericsson, fans stukjes muziek opsturen om zo het allereerste crowdsourcepopliedje te maken.

Wake Me Up als groeier 

Berglings finest hour moest toen nog komen. Van zijn debuutalbum, True, speelde Bergling het nummer Wake Me Up met een live band op het podium van het Ultra Music Festival in Miami. De dancediehards moesten niets van dat traditionele muziekgedoe hebben. Maar Wake me Up bleek een groeier. Met de vocalen van soulzanger Aloe Blacc bestormde de hossende hit de top van bijna alle Europese hitlijsten, die van Australië, Nieuw Zeeland en Israël. En hij sloot een lucratieve muziekdeal met CocaCola voor 20 miljoen.

Zo'n beetje iedereen in de popwereld wilde met de Zweedse producer samenwerken. Op zijn tweede album staan dan ook samenwerkingen met o.a. Wyclef Jean, Jon Bonjovi, en Chris Martin van Coldplay.

Het succes kende ook keerzijden. In 2013 werd een alvleesklierontsteking vastgesteld. In 2014 had overmatig drankgebruik ook Berglings galblaas aangetast. En op zijn 26ste kondigde de superster-dj aan dat hij met pensioen ging. De officiële lezing was dat de man zijn tijd anders wilde besteden. Maar Bergling kon niet meer. Zijn alcoholisme had ertoe geleid dat zijn galblaas verwijderd moest worden. Fans spraken de zorg uit dat hij tot de club van 27 zou gaan behoren: popsterren die niet ouder werden dan die leeftijd. Avicii heeft het één jaar langer volgehouden.