Er werd één schot afgevuurd, maar het projectiel bleef in het raam steken.© Shutterstock

Trio dat woning beschiet loopt werkstraffen op: “Projectiel is gelukkig in de dubbele beglazing blijven zitten en niet naar binnen gevlogen”

Rijmenam -

De Mechelse correctionele rechtbank heeft drie mannen veroordeeld tot werkstraffen van 120 tot 150 uur voor het beschieten van een woning in Rijmenam (Bonheiden). Dat gebeurde met een luchtdrukgeweer. De bewoonster stond in de vuurlinie, maar werd niet geraakt omdat het projectiel niet door het dubbele glas ging.

Theo Derkinderen

Op 2 maart van vorig jaar zakten drie jonge twintigers af naar de Weynesbaan in Rijmenam. Ter hoogte van de woning die ze viseerden werd één schot afgevuurd. “Het projectiel doorboorde de eerste laag van de dubbele beglazing maar vloog gelukkig niet naar binnen. Op dat ogenblik waren alleen een vrouw en haar tienjarige zoon aanwezig in het huis. Mevrouw zat in de woonkamer, de jongen op zijn slaapkamer”, schetste procureur Karel Berteloot de feiten. “Heel snel kwam de auto van Y.B. uit Heist-op-den-Berg in beeld als het voertuig van waaruit geschoten was. Een auto die kort na het incident in Mechelen kon worden staande gehouden. Het gebruikte wapen lag niet meer in de wagen, maar wel twee messen, een koevoet en boksbeugel.”

Later bleek dat het gebruikte luchtdrukwapen na het schietincident was afgegeven aan een vrouw uit Beerzel, de vriendin van Y.B. Volgens het Openbaar Ministerie was er niet alleen sprake van een schietincident, maar ook van het gebruik van Cobra vuurwerk, twee weken eerder aan dezelfde woning.

Wraak

Beide incidenten hadden volgens het OM te maken met een relatiebreuk tussen Y.B. en zijn vriendin. De vrouw in kwestie zou na de breuk bij een van de bewoners van het geviseerde huis in Rijmenam zijn terechtgekomen. “Mogelijk heeft hij met haar zedenfeiten gepleegd, maar dat onderzoek is nog steeds lopende. Vast staat dat Y.B. op 2 maart op oorlogspad was nadat hij te weten was gekomen dat zijn vriendin een bericht had gekregen van de man uit Rijmenam dat ze door drie mannen zou verkracht worden. Y.B. zinde op wraak en wou hem een lesje leren”, aldus nog de procureur.

Via Snapchat deed de man zelfs een oproep naar mensen die mee oorlog wilden gaan voeren. Zo zakte hij in het bijzijn van K.B. en B.D. uit Mechelen af naar de bewuste woning. Met het gekende gevolg.

Angst

“Tot op vandaag heeft de bewoonster van het huis angststoornissen van de feiten. Die bewuste avond hoorde ze een auto vertragen, ging aan het raam kijken en op dat moment is er geschoten. Ze stond in de vuurlinie en is weggedoken. Omdat ze dacht dat er met een echt wapen werd geschoten”, reageerde advocaat Gregory Henderickx. De vrouw zelf zei tijdens het proces dat ze plannen heeft om te verhuizen door het hele voorval.

Advocate Veronique Gysbrechts.© Theo Derkinderen

Tijdens de behandeling van de zaak voor de correctionele rechtbank ontkende Y.B. dat hij de man was die geschoten had. “Hij heeft altijd gezegd dat hij de schutter was. Maar als je het dossier grondig leest heb je het gevoel dat er iets niet klopt. Nadat ik hem daarmee heb geconfronteerd, geeft hij nu toe dat hij niet geschoten heeft”, aldus meester Veronique Gysbrechts. Zij ontkende ook het gebruik van Cobra vuurwerk. Volgens haar ging het om vuurwerk van een minder zwaar kaliber.

K.B. en B.D. hielden vol dat ze niets afwisten van de plannen om een woning te gaan beschieten en zelf ook niet geschoten hadden. Ze ontkenden ook te weten wie er dan wel geschoten had.

De drie rechters van de correctionele rechtbank oordeelden evenwel dat de feiten bewezen waren. Hoofdbeklaagde Y.B. liep een werkstraf van 150 uur op, K.B. en B.D een van 120 uur. Aan de slachtoffers moeten ze alles samen 3.000 euro schadevergoeding betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen