© PPN

Storm verwoest school in Gruitrode: “Teruggegaan met leerlingen om alles beter te kunnen plaatsen”

“Wie is er hier nog een schrift, boek of pen kwijt?”, vraagt meester Jozef. Overal gaan de handen de lucht in. “Ik vind mijn markeerstiften ook nergens”, roept er nog eentje. De rust is teruggekeerd bij de kinderen van basisschool Royke in Gruitrode, maar van een normale lesdag was ook vrijdag nog geen sprake. De leerlingen trokken in de ochtend samen met hun leerkrachten naar wat vóór donderdag 10.30 uur nog gewoon hun klaslokalen waren. Vandaag is het een ruïne, verwoest door een beukende wind.

Phillip PERGENS

Ellen Caelen, Jozef Lemmens en Jos Neyens zijn nu meer dan enkel de onderwijzers van de twee vijfdes en het zesde leerjaar in Royke. In de ogen van 57 kinderen en hun ouders, en van heel Gruitrode, zijn het helden. Want zij waren het die hun leerlingen donderdag net op tijd in veiligheid brachten.

“Tijdens de speeltijd wees Jos ons erop hoe hevig het dak aan het klapperen was. Al snel was iedereen het erover eens dat we de kinderen niet langer op de speelplaats konden laten”, zegt meester Jozef. “We maakten hen duidelijk dat ze onmiddellijk naar de refter moesten. Gelukkig luisterden ze ook dit keer goed – zoals altijd.”

Door de ramen van de eetzaal zagen leerlingen en leerkrachten hoe drie minuten later het dak van het schoolgebouw de lucht invloog en met een harde smak op de muur en de speelplaats terechtkwam.

Helpende handen

“Nadat de eerste emoties verwerkt waren, zijn we met zijn allen vrijdagochtend teruggegaan, om het allemaal wat beter te kunnen begrijpen”, zegt meester Jozef. “Want sommigen hadden het er echt wel moeilijk mee. Dus zijn we even gaan kijken en hebben er wat over gepraat.”

Het dak heeft zelfs onze goal in tweeën gehakt. De brokstukken liggen precies op de plaats waar we tijdens de speeltijd met de vriendinnen en vrienden staan te babbelenLore KESSELS (11)

Vandaar ging het in stoet naar de KSA-lokalen, die achter de tweede vestiging van de basisschool liggen. Dat is nu de nieuwe thuis voor de vijfde- en zesdejaars, en waarschijnlijk voor een hele poos.

“Het is ongelofelijk wat al die helpende handen op zo’n korte tijd hebben kunnen verwezenlijken. Het voelt hier echt als een klas en het is zelfs wat ruimer. Nu, van lesgeven is vrijdag niet veel in huis gekomen. Niet alleen de spullen van de kinderen, ook mijn eigen lesmateriaal is de lucht ingevlogen. We moesten dus alle teruggevonden spullen uitdelen en ons opnieuw wat organiseren”, aldus de meester.

Achterin de klas is de elfjarige Lore Kessels uit Gruitrode de emoties nog een beetje aan het verwerken. “Ik ben echt fel geschrokken, ik was heel blij toen ik mijn opa zag die me van school kwam halen. Toen we naar de puinhoop gingen kijken, zagen we

dat het dak zelfs onze goal in tweeën heeft gehakt. De brokstukken liggen precies op de plaats waar we tijdens de speeltijd met de vriendinnen en vrienden staan te babbelen. Iedereen zegt dat we enorm veel geluk hebben gehad.”

De panelen lagen er vrijdag nog steeds. “We moeten wachten op het verslag van de verzekeraar, maar er staat al iemand klaar om alles op te ruimen”, vertelt directeur Wim Daniels. “We willen alles zo snel mogelijk weg, want de speelplaats wordt natuurlijk nog gebruikt door andere leerlingen. Wat de getroffen klassen betreft, we willen zo snel mogelijk een oplossing voor de 57 kinderen, want die kunnen niet in het KSA-gebouw blijven. Containerklassen kunnen tijdelijk soelaas bieden. Het liefst zou ik alle klassen samenbrengen in het andere schoolgebouw van Royke, maar dat is een subsidieverhaal waarin de overheden hun zeg hebben. Misschien kunnen we op de getroffen site iets nieuws zetten.”

© phillip Pergens