camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Het (geregulariseerde) gezin Harutyunyan toont een foto van hun vriendinnetje Anna-Maria, die met haar ouders en zusje zit opgesloten in Steenokkerzeel. Directrices Mieke Elaut en Hilde Henderickx en juf Sofie Pijkels ijveren voor een regularisatie van het gezin Khmoyan. rd

asiel en migratie

Armeens gezin uit Borgerhout zit sinds twee weken met twee dochtertjes opgesloten in gesloten centrum in Steenokkerzeel

“Zo’n warm gezin sluit je niet koudweg op door andermans fouten”

borgerhout, steenokkerzeel

-

“Waarom spelen ze zo met de toekomst van kleine kinderen? Anna-Maria is een heel gevoelig meisje, hoe zal ze dit verwerken? Ze keek zo uit naar haar achtste verjaardag, maar die heeft ze nu achter prikkeldraad moeten vieren.” Marin en Armenak Harutyunyan zijn samen met basisschool De Reuzenpoort in Borgerhout een petitie gestart tegen de opsluiting van hun vrienden, het Armeense gezin Khmoyan met twee jonge kinderen. Dat zit sinds 8 januari opgesloten in het gesloten gezinscentrum in Steenokkerzeel.

De Block: “Ik heb alle vertrouwen in mijn mensen”

Marine en Armenak Harutyunyan komen ook uit Armenië, in 2013 zijn ze geregulariseerd. Samen met hun kinderen Zorik (12), Erik (10) en Sofie (3) zijn ze zaterdag op bezoek geweest bij hun vrienden in Steenokkerzeel. “Morgen gaan we terug”, zegt Marine, die haar Armeense vrienden verschrikkelijk mist.

“Zonder hen zijn we niet compleet. Op 9 januari, de dag nadat ze zijn opgepakt, was het de verjaardag van Anna-Maria. Toen ze de taart en cadeautjes zag, begon ze te huilen van ontroering. Ze had zo lang afgeteld naar die dag.”

Dat kan ook Sofie Pijkels bevestigen, de juf van Anna-Maria. “De dag voor ze zijn opgepakt, was Anna-Maria opvallend vrolijk. Haar mama zou op woensdag allerlei lekkers meegeven, daar keek ze zo naar uit. Daarom was het zo raar dat die dinsdag 8 januari haar stoeltje leeg bleef.”

Petitie

Bruno Soenen Advocaat Armeens gezin Khmoyan “Ik zal alle rechtsmiddelen die er bestaan uitputten om dit gezin nog te regulariseren. In dit dossier is er immers van alles misgegaan”

Vrijdag heeft de directie van De Reuzenpoort beslist de petitie ‘Anna-Maria moet blijven’ te starten, die intussen door 504 mensen is ondertekend. Deze week zijn er nog acties gepland.

“Kinderen sluit je niet op, dat is tegen de rechten van de mens”, zeggen de directrices Mieke Elaut en Hilde Henderickx. “Anna-Maria is hier geboren, haar mama en papa wonen tien jaar in ons land en zijn perfect geïntegreerd. Waarom worden deze mensen niet geregulariseerd en vele andere Armeniërs met een gelijkaardig verhaal wel? Dit dossier lijkt nattevingerwerk, we geloven niet dat er aan het belang van het kind is gedacht.”

Gevlucht

Het gezin Khmoyan is dinsdag 8 januari om 5.35u door de politie uit zijn bed gelicht in een appartement op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Later die dag zijn ze opgesloten in het gesloten gezinscentrum 127bis in Steenokkerzeel. Ze riskeren de komende weken met het vliegtuig gerepatrieerd te worden naar Armenië. Gezinnen met kinderen kunnen sinds augustus 2018 opnieuw opgesloten worden in een van vier gesloten gezinsunits in Steenokkerzeel. Gedwongen opsluiting gebeurde al tien jaar niet meer, onder meer nadat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens België hiervoor had veroordeeld.

Ruzanna en Karen Khmoyan en hun kinderen Anna-Maria (8) en Sarah (2) wonen sinds enkele jaren in Borgerhout. Nadat ze in 2009 uit Armenië naar België waren gekomen, hebben ze eerst een tijdje in Brasschaat gewoond. In 2014 zijn ze, nadat hun asielprocedure negatief was afgesloten, een eerste keer opgepakt. Het gezin – Anna-Maria was op dat moment 3 – is toen overgebracht naar een van de open terugkeerwoningen. Na een dag waren ze gevlucht, naar eigen zeggen omdat ze erg onder de indruk waren van de gewelddadige manier waarop de arrestatie was verlopen.

Na 2014 is er geen rechtstreeks contact meer geweest met de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Wel heeft het gezin in mei een aanvraag tot regularisatie ingediend, maar ook daarover was er tot hun arrestatie op 8 januari geen nieuws. “Pas dan hebben ze te horen gekregen dat hun regularisatie was geweigerd, dat ze zouden worden uitgewezen en dat er een inreisverbod voor drie jaar gold”, zegt Bruno Soenen, de advocaat van het gezin die vorige week in beroep de schorsing van deze beslissingen heeft geëist. “Vrijdag heeft de rechtbank zich negatief uitgesproken. Ik zal nu alle rechtsmiddelen die er bestaan uitputten om dit gezin alsnog te regulariseren. In dit dossier is er van alles misgegaan. Behalve dat er verschillende zaken niet voldoende zijn onderzocht, heeft men ook nagelaten het gedwongen vertrek van dit gezin voor te bereiden. Er zijn geen gesprekken of ontmoetingen geweest, wat nochtans de procedure is. Zo is er ook niet getoetst of de onmiddellijke opsluiting wel noodzakelijk was. Sinds de vorige arrestatie is er erg veel veranderd.”

Onjuistheden

Het dossier van het gezin Khmoyan bevat volgens de advocaat een aantal onjuistheden. “Er wordt gesproken over een gebrek aan integratie en over het zwakke taalniveau van de moeder. Dit klopt niet, en dat zou ook bij een persoonlijk contact met deze mensen meteen duidelijk zijn geworden. Volgens DVZ zijn de ouders er zelf verantwoordelijk voor dat door de uitwijzing het belang van het kind wordt geschaad. Ze zouden het kind opzettelijk geen Armeens hebben geleerd. Ook dat is onjuist. Anna-Maria heeft zelfs een jaar lang privéles in Armeens gekregen. Door haar taalontwikkelingsprobleem, waarvoor ze in behandeling is bij een logopediste, heeft Anna-Maria het heel moeilijk om een tweede taal te leren. Ik hoop dat het gezond verstand zegeviert en dat DVZ toegeeft dat dit dossier beter had kunnen behandeld worden als er preciezer was gewerkt. De specifieke nood van dit gezin, het belang van het kind en ook de goede integratie van het gezin zijn onvoldoende gecheckt.”

De school en de beste vrienden van het gezin hopen dat bevoegd minister Maggie De Block nog tot inzicht komt. “Het is zo’n, warm gezin, ze verdienen het niet koudweg te worden uitgewezen omdat anderen fouten hebben gemaakt”, besluit vriendin Marine.

Minister Maggie De Block zet maatregel die

gezinnen met kinderen opsluit voort

De Block: “Ik heb alle vertrouwen in mijn mensen”

In een reactie op de opsluiting van het gezin Khmoyan zegt Maggie De Block (Open Vld), die sinds begin december opnieuw staatssecretaris van Asiel en Migratie is, alle vertrouwen te hebben in haar administraties.

“Het asiel- en migratiebeleid werd samen met de toenmalige regeringspartners in het regeerakkoord bepaald en wordt nu voortgezet”, zegt minister Maggie De Block. “Ik heb alle vertrouwen in mijn administraties en ik volg hierin ook hun advies. De uitgeprocedeerde asielzoekers die geen verblijfsvergunning krijgen, moeten terugkeren. Vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet. Dat geldt ook voor uitgeprocedeerde gezinnen voor wie een vrijwillige terugkeer mislukte.”

Voor het specifieke dossier van het gezin Khmoyan verwijst de minister door naar DVZ. “Alle procedures zijn correct verlopen en zijn ook bevestigd door de rechtbanken. Het gezin is na 2014 wel meermaals uitgenodigd om te worden gecoacht voor vrijwillige terugkeer, maar is daar nooit op ingegaan. De enige reactie was een nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning. Alles is in overweging genomen: we zijn einde verhaal voor dit gezin.”

Advocaat Bruno Soenen: “Mijn cliënten zeggen dat ze na 2014 nooit uitnodigingen hebben ontvangen. Misschien zijn die naar een fout adres verstuurd? Van de andere kant: als er uitnodigingen zouden zijn verstuurd, waarom heeft DVZ dan tot 2018 gewacht om in actie te komen?” (kvh)