Direct naar artikelinhoud
Videogames

Games streamen zoals Netflix? Videogamehuizen kijken stilaan voorbij de consoles

Een gamer speelt 'FiIFA' op een PlayStation 4. In een nabije toekomst is het mogelijk dat dit beeld niet echt verandert, maar dat de console er gewoon uit verdwijnt: de games zullen rechtstreeks naar de tv worden gestreamd, net zoals pakweg Netflix en Amazon Prime Video dat vandaag ook al doen met films en tv-series.Beeld thinkstock

Ergens in de komende twee jaar stelt zowel Sony PlayStation als Microsoft Xbox mogelijk een nieuwe gameconsole voor. Het zouden weleens de allerlaatste kunnen zijn, want heel wat gamegiganten werken aan een 'Netflix voor games', die spelplezier rechtstreeks naar een scherm streamt.

Dé verrassing op de afgelopen Electronic Entertainment Expo, het jaarlijkse moment waarop alle grote gamebedrijven in hun kaarten laten kijken, was dat gamebedrijven Microsoft Xbox en Electronic Arts aan een soort Netflix voor videogames werken. "Het is nog niet klaar, maar we zijn ermee bezig", zei Andrew Wilson, CEO van EA. "De grootste disruptie in de entertainmentsector is het streamen van content. Die disruptie zal de komende jaren ook de game-industrie fundamenteel veranderen."

Dat klinkt misschien bekend in de oren: tien jaar geleden verklaarden OnLive, Gaikai en Gamefly – drie gamebedrijven die de markt toen probeerden te bestormen met streamingdiensten – de console al prematuur dood. Ze schoten alle drie pijlsnel uit de startblokken, maar de motor ging al even snel weer sputteren door de gigantische bandbreedte die hun diensten vereisten. Niet veel later werd hun technologie – meestal onder curatele – overgenomen door de grote spelers in de industrie: OnLive en Gaikai zijn nu eigendom van Sony, wat overbleef van GameFly werd onlangs ingelijfd door EA.

Grote merken doen mee

Maar als de gevestigde gamemerken nu zélf aan de streamingkar beginnen te trekken, is het einde van de console misschien toch in zicht. "Er komt volgens mij nog één consolegeneratie, en daarna zullen we allemaal streamen", aldus Yves Guillemot, opperhoofd van Ubisoft (het bedrijf achter blockbusterreeksen als Assassin's Creed en Far Cry). "Mettertijd zal streaming voor iedereen beschikbaar worden, en zal het bijgevolg niet meer nodig zijn om thuis hardware te hebben staan."

'Er komt volgens mij nog één consolegeneratie, en daarna zullen we allemaal streamen'
Yves Guillemot, baas Ubisoft

Maar zowel Guillemot als toplui bij Xbox en Electronic Arts geven toe dat het nog niet voor morgen zal zijn. Het grote probleem waarmee die onfortuinlijke pioniers destijds kampten – de afwezigheid van een internetinfrastructuur die dat allemaal kan schragen – speelt namelijk nog altijd. "Er zijn nog te veel plaatsen op de wereld waar de gemiddelde internetconnectie te zwak is om comfortabel te kunnen gamen via de cloud", zegt Joost Van Dreunen, oprichter van marktstudiebureau Superdata Research in New York. "Met consoles kunnen de gamemerken een consistente service aanbieden. Met de huidige staat van de internetinfrastructuur kunnen ze dat niet."

Bandbreedte

Maar er zit schot in de uitbouw van die infrastructuur. Studies zeggen dat waar een breedbandconnectie in de wereld vandaag nog enkele honderden megabit per seconde bedraagt, dat tegen 2025 zal zijn opgelopen naar 10 gigabit per seconde – een paar honderd keer sneller, dus. Natuurlijk hebben niet-grootstedelijke gebieden het lastiger om dat soort snelheden te halen, maar telecombedrijven zijn wereldwijd druk bezig om met glasvezelverbindingen en draadloze 5G-connectie ook in landelijkere gebieden hun netwerk te verdichten. Volgens onderzoeken zal het aantal gebruikers die over een supersnelle verbinding beschikken tegen datzelfde jaar zijn opgelopen tot ruim 75 procent.

'Gameconsoles zijn ook nog altijd een business die 20 tot 30 miljard dollar per jaar opbrengt. Dat geld willen sommigen niet zomaar zien verdwijnen'
Joost Van Dreunen, oprichter Superdata Research

"Maar ik durf niet te zeggen of er nog één dan wel twee nieuwe consolecycli nodig zijn om die tijd te overbruggen", zegt Van Dreunen. "Er is sowieso niet alleen de bandbreedtekwestie: gameconsoles zijn ook nog altijd een business die 20 tot 30 miljard dollar per jaar opbrengt. Dat geld willen sommigen niet zomaar zien verdwijnen."

Silo's

Wanneer het er uiteindelijk toch van komt en videogameconsoles na ongeveer vijftig jaar dienst dezelfde weg op gaan als de videorecorder en settopbox, komt de videogame-industrie in hetzelfde straatje terecht van de film- en tv-industrie: verschillende diensten die hun eigen exclusieve content aanbieden, en gebruikers aansporen om verschillende abonnementen te nemen.

"Maar allicht zullen niet alle gamebedrijven een eigen distributiekanaal uitbouwen", zegt Van Dreunen. "Electronic Arts heeft op dit moment al een eigen downloadwinkel, Origin, en hun streamingplan ligt gewoon in het verlengde daarvan. En Ubisoft volgt in hoofdzaak het voorbeeld van zijn nieuwe aandeelhouder, het Chinese Tencent, dat op zijn thuismarkt uitsluitend via digitale distributie werkt. Maar de meeste andere gamebedrijven zullen hun content gewoon zo breed mogelijk willen verspreiden, over verschillende kanalen heen, net zoals ze dat vandaag doen."