De coproductie gaat in première op 17 mei.© rr/Hugo Segers

Dame op bezoek: Een samenwerking tussen Toneellabo Arlecchino en Toneelgroep Streven

Lier -

Een langgekoesterde droom wordt werkelijkheid met de unieke coproductie tussen het Lierse toneellabo Arlecchino en de Mortselse Koninklijke Toneelgroep Streven. Onder leiding van regisseur Jos Dom brengen ze Friedrich Dürrenmatts klassieker ‘Het bezoek van de oude dame’ tot leven, omgedoopt tot ‘Dame op bezoek’.

Hélène Baccaert

Bert Daems, voorzitter van Toneelgroep Streven en lid van de cast, vertelt meer over het intrigerende stuk. “Het gaat over een stadje, Zwerfst, dat door de jaren heen in verval is geraakt. Een dame, Claire Zachanassian, keert na 45 jaar terug nadat ze op 16-jarige leeftijd gedwongen was te vertrekken vanwege een zwangerschap.”

Om haar kind te kunnen voeden, werd ze prostituee. Het kind zelf werd van haar weggenomen door de sociale voorzorg en stierf uiteindelijk aan een hersenaandoening. Uiteindelijk ontmoette ze in het bordeel waar ze werkte een multimiljardair op leeftijd, met wie ze vrijwel meteen in het huwelijk trad. Bij zijn dood liet hij zijn echtgenote een reusachtig kapitaal na.

“45 jaar later is Claire onmetelijk rijk en biedt ze aan om het stadje financieel te steunen, maar onder één voorwaarde: de man die haar destijds zwanger heeft gemaakt, moet sterven. Het stuk verkent de grenzen van moraliteit en de vraag hoever men wil gaan voor geld”, vervolgt Daems.

Samenwerking

Deze productie is bijzonder omdat het een samenwerking is tussen twee toneelgroepen met een gecombineerde toneelervaring van 140 jaar. “Wij kennen elkaar vrij goed en hebben al vaker gastregisseurs gedeeld”, merkt Daems op. “We hadden ook al vaak gezegd dat we eens samen moest spelen. Toen we eindelijk de kans kregen om samen te werken, hebben we die met beide handen aangegrepen. We hebben een gemeenschappelijke drive en daarin vinden we elkaar.”

De uitdaging van deze samenwerking lag niet alleen in artistieke aspecten, maar ook in praktische zaken, zoals het vinden van geschikte speellocaties. Uiteindelijk is besloten om voorlopig alleen in Mortsel op te treden, maar de banden tussen de twee groepen zijn sterker dan ooit tevoren. “We wilden echt dat het een co-productie was”, legt Daems uit. “Daarom hebben we zowel in Lier als in Mortsel gerepeteerd. We zijn met veel plezier dikwijls naar Lier gereden om het daar te doen.”

Komische elementen

Ook in de verdeling van de cast komen beide toneelgroepen evenredig aanbod. “Toen we beslist hebben van samen een productie te maken hebben we als randvoorwaarde gezegd dat we echt willen dat de twee kringen samenkomen. Wij zijn dan uitgekomen bij Jos Dom om het stuk te regisseren. Hij kende beide kringen ook al. We wilden een stuk waarbij veel volk op de planken staat en dat is dan ‘Dame op bezoek’ geworden. Wij hebben heel hard geprobeerd om het evenwicht te bewaren.”

Ondanks de serieuze thema’s in het stuk, zijn er veel komische elementen toegevoegd. “Jos heeft ervoor gekozen om een vrij groteske speelstijl te introduceren. Ik denk dat het heel grappig tot hilarisch zal worden”, voorspelt Daems. “Ik hoop dat mensen zich niet laten afschrikken door de serieuze zaken, want het wordt met heel veel luchtigheid en humor benaderd. Het stuk is 180 jaar geleden geschreven, maar er is een eigen hedendaagse twist aangegeven.”

Muziek

De productie wordt versterkt door live-muziek, verzorgd door Jo Braet, een pianist verbonden aan Toneelgroep Streven. Met 17 acteurs op het podium belooft ‘Dame op Bezoek’ niet alleen een artistiek spektakel te worden, maar ook een viering van samenwerking en vriendschap tussen twee toneelgezelschappen.

De voorstelling speelt 17, 18, 23, 24, 25 en 26 mei in de Mark Liebrechtsschouwburg in Mortsel. Tickets zijn verkrijgbaar via streven.be of via theaza.be.

Links naar rechts: Bart Van Nieuwenhove, voorzitter van Arlecchino, Gerda Van den Bossche, Brent Verhelst en Eric van Hal.© Hugo Segers

De dame komt aan in haar geboortestad Zwerfst.© Hugo Segers

Bert Daems, voorzitter van Streven en Ilse Van Hertbruggen (de dame)© Hugo Segers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners