De Turnhoutsebaan in Mol krijgt er in de toekomst twee nieuwe buurtwinkels bij.© RR

Projectontwikkelaar brengt supermarkt en doe-het-zelfzaak naar Turnhoutsebaan: “Blij dat we eindelijk kunnen starten”

Mol -

Er komen dan toch twee nieuwe winkelpanden op de Turnhoutsebaan in Mol. De deputatie van de provincie Antwerpen heeft in beroep een vergunning afgeleverd. Prime Development, een projectontwikkelaar uit Antwerpen, diende vorig jaar al een aanvraag in. Wat volgde was een lange beroepsprocedure.

Stef Geeraerts

Inwoners van het centrum in Mol moeten zich binnenkort minder ver verplaatsen om naar de supermarkt of doe-het-zelfzaak te gaan. Met de komst van Spar en Gamma op de Turnhoutsebaan komen er twee winkels bij.

Het project van ontwikkelaar Prime Development kreeg na de indiening van de eerste schets al af te rekenen met kritiek. Er volgde een beroepsprocedure bij de provincie nadat de gemeente de omgevingsvergunning geweigerd had omwille van bezwaarschriften die voornamelijk impact hadden op de mobiliteit.

LEES OOK. Projectontwikkelaar in beroep tegen geweigerde vergunning twee winkelpanden langs Turnhoutsebaan

Een vergunning aanvragen is de laatste jaren erg moeilijk geworden”, zegt Julio Verbruggen van Prime Development. “Uiteraard tonen we begrip als er bezorgdheden zijn, maar we merken dat er soms zonder gegronde reden beroep wordt aangetekend om een procedure op de lange baan te schuiven. Gelukkig was dat bij dit project in Mol niet het geval. We hebben rekening gehouden met het detailhandelsbeleid van de provincie, waar de netto vloeroppervlakte maximaal 650 vierkante meter mag bedragen.”

Na de eerdere weigering, werden de plannen aangepast.© RR

Prime Development is met de bouw op de Turnhoutsebaan niet aan zijn proefstuk toe in Mol. “We richten ons vooral op retail en prospecteren een stuk grond, waarna we tijdens verschillende voorrondes met verschillende partijen zoals het gemeentebestuur en de provincie overleggen en peilen naar de draagkracht. In het verleden hebben we onze schouders ook al onder de uitbreiding en renovatie van het baanwinkelpark aan de Rozenberg gezet, waardoor Delhaize groter is geworden en ook andere spelers zoals Jysk en Basic Fit in de gemeente ondergebracht zijn.”

LEES OOK. Delhaize opent vernieuwde supermarkt op Rozenbergpark in Mol

Bezorgdheden weggewerkt

De plannen voor een buurtsupermarkt en een doe-het-zelfzaak ontstonden zo’n twee jaar geleden. “Aanvankelijk zijn we gestart als makelaar, waardoor we uitgebreide kennis hebben opgedaan over strategische keuzes voor baanwinkels. Sinds vier jaar houden we ons voornamelijk bezig met de ontwikkeling van projecten. We krijgen vragen van grote spelers als Albert Heijn en McDonald’s, maar ook kleine retailers maken deel uit van ons aanbod,” zegt Julio.

Het gemeentebestuur verklaarde zich niet meteen akkoord met de eerste versie van de plannen die vorig jaar werden ingediend, omdat het project te grootschalig was en er onvoldoende bouwvrije oppervlakte met groen overbleef op het perceel. Ondanks de weigering ging Prime Development toch met de gemeente rond de tafel zitten om de gevoeligheden te verwerken in nieuwe plannen.

“We hebben geluidswanden geïnstalleerd om mogelijke hinder bij het laden en lossen aan de winkels te beperken. We zijn blij dat de vergunning eindelijk rond is”

Julio Verbruggen

Prime Development

Geluidswanden

“De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt om aan de bezorgdheden uit het dossier tegemoet te komen. De gemeente wilde de herbestemming van de site alleen overwegen als het om winkelpanden met een kleinere oppervlakte ging, zodat mensen uit de buurt niet helemaal naar het centrum hoefden te rijden om naar een supermarkt te gaan”, zegt Julio. “Daarnaast hebben we geluidswanden geïnstalleerd om mogelijke hinder bij het laden en lossen aan de winkels te beperken. We zijn blij dat de vergunning eindelijk rond is.”

Een exacte timing voor de uitvoering van het project is nog niet bekend. Prime Development wil na de bouwvakantie van start gaan met de werken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners