Live Economie | Europese gasprijs gaat hoger

Een schip levert LNG (vloeibaar gas) in Duitsland© AP

In de liveblog Economie brengen we nog meer en sneller financieel-economisch nieuws. Personal finance, bedrijfsnieuws, internationale economie of beurzen: volg hier de belangrijkste updates van de dag.

red
Pascal Dendooven
Pascal Dendooven

VDK Bank opent eerste kantoor buiten Vlaanderen

De kleine Oost-Vlaamse bank VDK opent een eerste kantoor buiten Vlaanderen en met name in Schaarbeek. Volgens de bank past dit in de uitbreiding van haar kantorennetwerk naar Brussel en Wallonië. VDK zegt dat later dit jaar er een tweede Brussels kantoor komt aan de Zavel. Eerder dit jaar opende de bank ook al kantoren in Ronse en Hasselt. VDK telt 62 kantoren en heeft naar eigen zeggen 147.000 klanten. Onder meer de Ritme-spaarrekening waar maximaal 500 euro per maand mag opgestort worden is populair. (pdd)
Giselle Nath

Waarnemer zet aandeel Lotus Bakeries op "verkopen"

Leleux Associated Brokers, een Belgisch kantoor voor beleggingsadvies, adviseert om het aandeel van Lotus Bakeries te verkopen, eerder dan "af te bouwen". Dat meldt De Tijd. "De huidige koers is moeilijk te rechtvaardigen", zegt analist Bram Vanhevel tegen De Tijd. In vergelijking met concurrent en sectorgenoot Mondelez zou de Belgische speculoosbakker een minder gunstige verhouding tussen vrije kasstroom en koers hebben. Volgens Vanhevel is er ook nog veel marketingbudget nodig om van Biscoff een internationaal merk te maken.

Lotus Bakeries is een van de absolute sterkhouders op de Belgische beurs. Het wil sterk inzetten op die internationale expansie.-

Lees ook de analyse van collega Ruben Mooijman over Lotus
Giselle Nath

Europese gasprijs gaat hoger 

De gasprijs in Europa stijgt maandag meer dan 7 procent, na ongeplande storingen in de Noorse gasaanvoer.
Europa is erg afhankelijk geworden van aardgas uit Noorwegen sinds de Russische inval in Oekraïne. Kleine verstoringen in de aanvoer van Noors gas hebben dan ook een grote impact op de prijs.
Dat blijkt vandaag opnieuw. Er is een ongeplande storing in de Noorse gasinstallatie Nyhamna en tegelijk komt geen gas meer aan in de Britse gasterminal Easington. De oorzaak van de storing is niet bekend. Verder zijn Europese sancties tegen Russisch gas niet van de tafel.
Op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt stijgt de gasprijs maandag meer dan 7 procent tot 36,91 euro voor een megawattuur. 
Giselle Nath

Microsoft wil miljarden investeren in AI-toepassingen in Zweden


Het Amerikaanse Microsoft ziet heil in Zweden om er energieverslindende datacentra voor AI en cloud computing te vestigen. De komende jaren zal Microsoft 3,2 miljard dollar in Zweden investeren, zo kondigde het bedrijf aan. Zweden heeft, onder andere dankzij waterkrachtcentrales, heel veel hernieuwbare energie. En de enorme rekenkracht die nodig is voor AI-toepassingen - maar liefst zeven keer meer dan voor klassieke ict-toepassingen - slurpt energie. "Technologiebedrijven als Amazon, Apple, Google en Meta zoeken de wereld af voor nieuwe datacentra en elektriciteitsnetten", stelde The Washington Post deze maand. Volgens Bloomberg is een verdubbeling van het energiegebruik in het komende decennium niet langer uitgesloten. "Zonder de samenwerking met het Zweedse staatsbedrijf voor energie Vattenfall was deze uitbreiding onmogelijk geweest", stelt Microsoft.

Brad Smith, vicepresident van Microsoft, zei naar aanleiding van de investering dat het bedrijf "gelooft dat Zweden baat kan hebben bij AI". "Alleen door in te zetten op AI kan het een leider blijven." Microsoft wil daarom ook 250.000 Zweden een opleiding in "AI-vaardigheden" geven. 

Giselle Nath

Toyota en andere Japanse autofabrikanten sjoemelden met veiligheidsdata

De Japanse autobouwers Toyota, Honda, Mazda en Yamaha hebben de data van certificatietests rond veiligheid vervalst voor sommige van hun modellen. Dat zegt de Japanse overheid na een doorlichting van minstens 85 autobouwers of toeleveranciers aan de auto-industrie. De aandelen van de vier automakers verloren meteen terrein. Ook Suzuki gaf volgens de Japanse krant Nikkei zopas toe dat er onregelmatigheden plaatsvonden bij de productie.

Toyota zou onder andere speciale testauto's ontwikkeld hebben om betere resultaten te halen bij crashtests. Ook bij de tests rond veiligheid van voetgangers werd gesjoemeld. Het zou gaan om modellen als de Corolla Fielder, Corolla Axio en Yaris Cross. De productie daarvan wordt geschorst. Toyota heeft zich al verontschuldigd. Intussen gaat het overheidsonderzoek op het hoofdkwartier van Toyota in Japan nog steeds door. 

Het is mogelijk dat er nog meer lijken uit de kast vallen, want het ministerie van Verkeer is nog niet klaar met het onderzoek. Automerken als Daihatsu - een dochterbedrijf van Toyota - kwamen eind 2023 al in opspraak. Eind 2021 kreeg Toyota in de VS al een monsterboete omdat het "systematisch en langdurig" gelogen had over de emissienormen van haar auto's. 
Giselle Nath

Shein wil naar Londense beurs trekken

De Chinese online modewinkel Shein wil mogelijk deze week of ten laatste eind juni goedkeuring vragen voor een introductie op de Londense beurs. Dat melden de BBC en Sky News. De waarde van het bedrijf zou rond de 66 miljard dollar schommelen.

Door naar Londen te trekken, verlegt Shein zijn blikveld. Aanvankelijk hoopte de retailer met hoofdzetel in Singapore actief te worden op de Amerikaanse beurs. Maar daar het is het klimaat tegenover een bedrijf van Chinese herkomst intussen veel meer gepolariseerd. Shein is al regelmatig in opspraak gekomen wegens slechte omstandigheden in zijn partnerfabrieken. Velen stellen zich vragen bij de enorm lage prijzen voor kleding en de Franse regering werkte zelfs een plan uit om Shein extra te belasten. Shein lijkt ook handig gebruik te maken van gaatjes in de douanewetgeving. 

Het bedrijf zelf heeft nog niet gereageerd op de berichten over een beursgang. Hoewel Shein enorm veel kapitaal zou kunnen aantrekken op de beurs, zou het bedrijf vanaf dan ook verplicht meer openheid moeten geven over zijn bedrijfsmodel. Er wordt al langer vermoed dat Shein op dit moment met veel verlies verkoopt, om agressief marktaandeel op te bouwen.
Korneel Delbeke
Korneel Delbeke

Weekend | Na het succes van de staatsbon: de slag om 30 miljard

Met het nieuwsbericht over Audi en het dagoverzicht van de Brusselse beurs sluiten we de week af. Behoudens groot nieuws gaat de nieuwe economieblog van De Standaard daarmee in weekendrust. Maar we hebben alvast een niet te missen leestip voor de komende dagen.

De uitgifte van de eenjarige staatsbon kon de Belgen vorig jaar massaal overtuigen, en deed miljarden spaargeld verschuiven. Maar die staatsbon en de concurrerende termijnrekeningen lopen begin september af, waardoor 30 miljard euro aan spaargeld weer vrijkomt. Collega Pascal Dendooven boog zich over de vraag hoe banken zich schrap zetten om een deel van die miljarden binnen te halen.-

Dit weekend: Wie wint de slag om 30 miljard euro spaargeld?
Stijn Decock
Stijn Decock

Audi-top zoekt oplossingen om Audi Vorst open te houden

De Audi-top werkt volop aan een oplossing voor de Audi-fabriek in Vorst, meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt. De fabriek in Vorst verliest vanaf 2027 de productie van haar enige model, de Q8 e-tron, aan een fabriek in Mexico. De vraag naar die Q8 e-tron is de voorbije maanden sterk gedaald, waardoor de fabriek nu al op een lagere capaciteit draait.

Een alternatief model voor de Q8 is er nog niet, waardoor de fabriek dreigt te sluiten. Volgens Handelsblatt probeert de VW- en Audi-top dat scenario te vermijden. VW sloot nog nooit een fabriek, en dat zou volgens bronnen die Handelsblatt kon raadplegen, "ook zo blijven". Al meldt de krant ook dat dit niet makkelijk zal zijn. Een mogelijke piste is de Q4 e-tron maken in Vorst. Die is al aan een fabriek in Duitsland toegewezen, maar misschien is er toch nood aan een tweede fabriek.

Ook de piste dat er geen auto's meer geassembleerd worden, maar wel batterijpakketten, wordt onderzocht.
Handelsblatt meldt ook dat VW rekent op extra steun van de Belgische overheid om de fabriek open te houden. 
Korneel Delbeke
Korneel Delbeke

Geflitst | Lichte winst voor Bel20-index

Dat de Amerikaanse inflatiecijfers geen negatieve verrassingen inhielden, volstond om de Brusselse beurs vrijdag aan een lichte winst te helpen. De Bel20-index veerde 0,24 procent op tot 3.918,09 punten.
De grootste dagwinst bij de indexaandelen kwam op naam van Galapagos, dat 1,82 procent aandikte tot 25,74 euro. Het bedrijf gaat samenwerken met zijn Britse branchegenoot Adaptimmune om diens celtherapiekandidaat te ontwikkelen voor de behandeling van hoofd- en halskanker en mogelijke toekomstige vastetumorenindicaties. In een eerste fase betaalt het 70 miljoen dollar voor een optie op de licentie. Daarnaast investeert het 30 miljoen euro in onderzoek.
UCB volgde met een winst van 1,70 procent bij een slotkoers van 128,65 euro. Het Comité voor Geneesmiddelen voor Menselijk Gebruik van het Europees Geneesmiddelenagentschap gaf een positief advies voor het toedienen van een zwaardere dosis van het middel Bimzelx voor de behandeling van psoriasis of hidradenitis suppurativa. Daardoor zou nu één inspuiting volstaan in plaats van twee.
Cofinimmo steeg 1,16 procent tot 60,80 euro. De aandeelhouders van de vastgoedinvesteerder kozen voor 47 procent van hun dividenden een uitbetaling in nieuwe aandelen. Het eigen vermogen van de onderneming komt daarmee op 75,0 miljoen euro.
Op de brede markt groeide What's Cooking 5,57 procent tot 79,60 euro. Verlies was er bij de indexaandelen dan weer vooral voor Solvay, dat 1,98 procent liet liggen bij een slotkoers van 33,63 euro. 
Bij de kleinere waarden gaf Care Property Invest 7,21 procent prijs bij een slotkoers van 13,90 euro. De vastgoedinvesteerder knipte een dividend van 1 euro. Gezien de roerende voorheffing beperkt is tot 15 procent, houden de aandeelhouders hier 0,85 euro van over. (belga)
Korneel Delbeke
Korneel Delbeke

Amerikaans bedrijf gaat jaarlijks 80.000 ton plastic recycleren in Gent

Het Amerikaans recyclagebedrijf Freepoint Eco-Systems gaat in het Gentse havengebied een recyclagevestiging bouwen. Zowat 80.000 ton afvalplastic zal er jaarlijks worden verwerkt. De vestiging wordt daarmee een van de grootsten in zijn soort en is de eerste geavanceerde recyclagefaciliteit voor plastic in Europa, aldus het bedrijf.  
Het gaat om duurzame bedrijvigheid omdat gebruikt plastic nog te vaak verbrand wordt. De Amerikaanse onderneming is gespecialiseerd in geavanceerde verwerkingstechnieken om de grondstof een tweede leven te geven. Er komen meerdere vestigingen in Europa, maar die in Gent is de eerste die al is toegelicht.    
"De aankondiging van onze eerste Europese vestiging betekent de volgende fase in onze wereldwijde strategie", zegt directeur Oscar Gutierrez. Een substantiële investering, al wordt vrijdag nog geen concreet investeringsbedrag toegelicht en is het ook nog niet duidelijk welke tewerkstelling de activiteit met zich brengt. Freepoint Eco-Systems wil aan de bouw beginnen zodra de vergunningsprocedure is afgerond, waarschijnlijk in 2025. (belga)
Emma Verplancke

Na vijf dagen voor meer dan 327 miljoen euro ingeschreven op nieuwe staatsbon


Na vijf dagen is voor ruim 327,2 miljoen euro ingeschreven op de nieuwe staatsbon. Dat meldt het Agentschap van de Schuld vrijdag. Er werd meer dan 155 miljoen euro opgehaald via de banken, en nog eens bijna 172 miljoen euro via de Grootboeken, de dienst van het Agentschap van de Schuld waar je rechtstreeks kan inschrijven op de Staatsbons.

De nieuwe staatsbon op één jaar biedt een brutorendement van 3,2 procent, of 2,24 procent netto. Daarnaast is er ook een staatsbon op acht jaar, met een rendement van bruto 2,8 procent, of netto 1,96 procent. (belga)
Korneel Delbeke
Korneel Delbeke

Euro Shoe Group (Bristol) vraagt gerechtelijke reorganisatie aan

De Euro Shoe Group, de vennootschap achter de schoenen- en kledingwinkels Bristol, vraagt bij de rechtbank van Hasselt een gerechtelijke reorganisatie aan. Ze hoopt via die procedure een overnemer of overnemers te vinden, "om de werkgelegenheid maximaal te behouden". Dat heeft de groep met 117 winkels in België vrijdag aangekondigd.

Euro Shoe Group had jarenlang zwaar te lijden onder de winkelsluitingen tijdens de coronacrisis en stijgende huur- en energiekosten. In 2022 leek er beterschap op komst, met de eerste operationele winst in jaren, maar sinds het najaar van 2023 gaat het weer bergaf. "De hele markt heeft dan klappen gekregen", zegt ceo Elise Vanaudenhove. "De omzetten bleven maar dalen. En als je dan geen buffers hebt, gaat het heel snel. We staan vandaag niet sterk genoeg om die klappen zelf verder te kunnen opvangen. Vandaar dat we op zoek gaan naar overnemers."

Euro Shoe Group, een familiebedrijf dat in 1925 werd opgericht, heeft een 170-tal werknemers op het hoofdkantoor in Beringen. De winkels in België zijn zelfstandige uitbaters. De organisatie in Nederland, met een 80-tal winkels, is niet bij de gerechtelijke procedure betrokken. (belga)
Giselle Nath

China slaat terug in handelsoorlog: Europese landbouw en vliegtuigsector in vizier

Nu de Europese Commissie een onderzoek naar oversubsidiëring in de Chinese auto-industrie afwerkt, kondigt China weerwraak aan. Als Europa straks importtarieven op Chinese elektrische auto's invoert, dan wil Peking de deur toeslaan voor bepaalde landbouwproducten en voor bedrijven als vliegtuigbouwer Airbus. Dat blijkt uit een brief die het Chinese ministerie van Handel stuurde naar de Europese Commissaris vanHandel, Valdis Dombrovskis. De brief, maar liefst vijf pagina's lang, is een duidelijke escalatie in het handelsconflict.

China roept in de brief ook op tot een "open debat met verse ideeën over handel". In de praktijk stelt dat verzoeningsgebaar weinig voor. Want China wil geen transparantie bieden over de subsidies die het zijn eigen industrie schenkt. Tijdens een debat binnen de Wereldhandelsorganisatie in april kwam het al tot hoogoplopende discussies tussen Amerikaanse, Chinese en Europese diplomaten. China eist zonder meer dat Dombrovskis het Europese onderzoek naar dumping van elektrische wagens stopzet. De baan lijkt nu vrij voor maanden van wederzijdse tegenmaatregelen. 6,4 procent van alle Europese handel in voedingsmiddelen gaat naar China.

Eerder al had China aangekondigd dat het handelssancties tegen Franse cognac wou invoeren. Na een staatsbezoek van president Xi Jinping aan Frankrijk claimde president Macron dat hij die kwestie had kunnen ontmijnen. Maar een bredere Chinese vergelding lijkt onherroepelijk in de maak.

Bovendien zal China vanaf 1 juli een exportvergunning invoeren voor bepaalde cruciale goederen die de VS en Europa in kopen in China. Het gaat om onderdelen voor de luchtvaart, motoren en gasturbines gebruikt in tanks, maar ook onderdelen voor kogelvrije vesten. Volgens de South China Morning Post is dat een vrij zeldzame maatregel.  China zwaait met "nationale veiligheid". Maar volgens econome Alicia Garcia Herrero, China-experte bij denktank Bruegel, maakt China zo strategisch gebruik van "knelpunten" in de aanvoerketens. -

Korneel Delbeke
Korneel Delbeke

Marc Coucke en CIM Capital nemen de noodlijdende Zoute Grand Prix over

Marc Coucke en investeringsmaatschappij CIM Capital nemen de noodlijdende Zoute Grand Prix over, zo melden ze vrijdag. De bekende oldtimerrace in Knokke zat financieel al een tijd in zwaar weer, onder meer door de impact van de coronapandemie.

CIM capital staat bekend als een specialist in het maken herstelplannen voor noodlijdende bedrijven. Eerder dit jaar had het investeringsfonds ook al geboden op de trailerdivisie van het failliete Van Hool. Zonder succes weliswaar. -
Korneel Delbeke
Korneel Delbeke

Inflatie in eurozone stijgt voor het eerst dit jaar

In mei is de inflatie in de eurozone tot 2,6 procent gestegen tegen 2,4 procent in april. Dat is hoger dan verwacht, en de eerste stijging dit jaar. De stijging doet de vraag rijzen of de Europese Centrale Bank nu minder snel dan gepland de rente zal verlagen.
 
In de eerste vier maanden van het jaar was de inflatie in de eurozone langzaam aan het dalen, en leek ze te gaan evolueren naar 2 procent - de doelstelling van de ECB. De afgelopen weken hadden verschillende beleidsmakers aangegeven dat de ECB volgende week zou beginnen met de eerste renteverlaging van het huidige recordniveau (4 procent).

In België was de inflatie in mei stabiel op 4,9 procent, volgens de Eurostat-berekeningen. Voor de tweede maand op rij had België zo de hoogste inflatie in de eurozone. -

Korneel Delbeke
Korneel Delbeke

Belgische economie met 0,3 procent gegroeid in eerste kwartaal

Het Belgische bruto binnenlands product (bbp) naar volume steeg in het eerste kwartaal van 2024 met 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt de Nationale Bank. Op jaarbasis, dat wil zeggen in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023, bedroeg de groei 1,3 procent. In vergelijking met het voorgaande kwartaal steeg de toegevoegde waarde met 0,1 procent in de industrie, terwijl de activiteit in de dienstensector vertraagde, maar bleef groeien met 0,4 procent. In de bouwsector was er een terugval met 0,2 procent. -
Korneel Delbeke
Korneel Delbeke

Testaankoop dient klacht in tegen luchtvaartmaatschappijen die extra laten betalen voor handbagage

Testaankoop heeft een klacht ingediend bij de Economische Inspectie tegen verschillende luchtvaartmaatschappijen die extra kosten aanrekenen voor handbagage. Volgens de consumentenorganisatie maken dat soort van supplementen het moeilijker om correct prijzen te vergelijken. "Het is ook gewoon in strijd met de rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie: handbagage van redelijke afmetingen moet integraal deel uitmaken van de prijs van een vliegticket", klinkt het. Testaankoop roept passagiers die deze zomer extra moeten betalen op om het betalingsbewijs te bewaren voor eventuele juridische stappen. 

De consumentenorganisatie viseert vier lagekostenmaatschappijen: Ryanair, Vueling, Wizzair en EasyJet, die toeslagen tussen de 6 à 75 euro per stuk handbagage aanrekenen.

Net vandaag heeft de Spaanse overheid een boete van in totaal 150 miljoen euro opgelegd aan vier luchtvaartmaatschappijen: Ryanair, Vueling, EasyJet en Volotea, omdat ze "oneerlijke" prijzen hanteren voor handbagage. -
Korneel Delbeke
Korneel Delbeke

Franse economie met 0,2 procent gegroeid in eerste kwartaal

Het bruto binnenlands product (bbp) van Frankrijk is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met 0,2 procent gestegen, ondersteund door de buitenlandse handel. De consumptie van de gezinnen bleek minder sterk dan verwacht. Dat blijkt vrijdag uit gedetailleerde cijfers van het Franse statistiekbureau Insee.

In het slotkwartaal van vorig jaar werd nog een stijging van het bbp genoteerd met 0,3 procent. Voor heel 2023 ging het om een groei met 1,1 procent. Het Insee maakte vrijdag op basis van voorlopige cijfers ook bekend dat de inflatie in mei in Frankrijk stabiel gebleven is, op 2,2 procent. (belga) -
Korneel Delbeke
Korneel Delbeke

China schrapt voordelige douanerechten op ruim honderd Taiwanese producten

China schrapt de preferentiële douanerechten bij de import van 134 producten uit Taiwan. Peking zegt dat de maatregel ingegeven is door "discriminerende verboden" op Chinese goederen vanwege Taiwan, dat door China nog steeds beschouwd wordt als een afvallige provincie.

Peking verwijt de nieuwe, democratisch verkozen Taiwanese president dat hij een handelsakkoord uit 2010 ondermijnt. Het beëindigen van voordelige douanerechten uit dat bewuste akkoord treft onder meer machines en chemische producten voor de industrie, maar ook lithium-ionbatterijen en golfproducten, aldus het Chinese ministerie van Financiën. De nieuwe tarieven gaan in op 15 juni. De maatregel van China heeft een impact op 10,2 procent van Taiwan's export naar de overzijde van de Straat van Taiwan, die vorig jaar in totaal goed was voor 95,7 miljard dollar, volgens Taiwanese ministerie van Financiën. (belga)