Biden: offensief van Israël in Gaza is geen genocide

Nieuws
De Amerikaanse president Joe Biden ontkent dat het Israëlische offensief in Gaza genocidaal is. ‘Wat er gebeurt is geen genocide, dat verwerpen wij’, zei hij maandag in het Witte Huis tijdens een evenement van de Jewish American Heritage Month.
anp
dinsdag 21 mei 2024 om 02:39
Afbeelding
beeld anp

Daarbij doelde Biden op een zaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen bij het Internationaal Gerechtshof. Dit land beweert dat de oorlog van Israël genocidaal is. Biden bekritiseerde maandag ook het verzoek van de hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof om arrestatiebevelen voor de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zijn defensieminister Yoav Gallant en drie Hamasleiders. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

‘Wat deze arrestatiebevelen ook inhouden, Israël en Hamas zijn niet gelijkwaardig’, zei Biden. De Amerikaanse president beloofde ‘ijzersterke’ steun aan Israël. Hij voegde eraan toe dat de Verenigde Staten achter Israël staan om ‘de slagers van Hamas uit te schakelen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Korte tussentijdse zitting in zaak over dood Gino

Acht minuten duurde maandagochtend de tussentijdse zitting van de rechtbank in Maastricht in de zaak rond de vorig jaar omgebrachte 9-jarige Gino. De rechtbank maakte vooral een afspraak met de verdediging van de 24-jarige verdachte Donny M.

Afbeelding

Oekraïne bevestigt deelname Zelensky aan G7-top

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky neemt deze maand deel aan de G7-top in Italië, bevestigt een woordvoerder. Of hij daarvoor ook naar dat land afreist, is nog niet bekend.

Afbeelding

Bronnen: webwinkel Shein wil deze week beursdebuut maken in Londen

De van oorsprong Chinese webwinkel Shein maakt mogelijk deze week al zijn opwachting op de beurs in Londen. Dat meldt Sky News op basis van anonieme bronnen.

Afbeelding

Oekraïne verwacht recordimport elektriciteit na Russische aanvallen

Oekraïne verwacht maandag een recordhoeveelheid elektriciteit te importeren uit Europese landen. Het ministerie van Energie voorziet de import van ruim 27.000 megawattuur na nieuwe Russische aanvallen op de Oekraïense energievoorziening.

Afbeelding

Inspectie krijgt steeds meer meldingen van geweld op scholen

De Inspectie van het Onderwijs gaat strenger controleren wat middelbare scholen doen voor de veiligheid van hun leerlingen. Dat bevestigt de toezichthouder na berichtgeving door RTL Nieuws.

Afbeelding

Zoektocht drenkelingen in Maas bij Venlo maandagmiddag hervat

De politie hervat maandagmiddag de zoektocht naar twee drenkelingen in de Maas bij Venlo. Eerder gaat volgens een woordvoerster van de politie niet, omdat het zoekteam dat gebruikmaakt van een sonarboot uit Urk moet komen. De rijtijd naar Venlo is relatief lang.