Vrijgemaakten hadden in 2004 ‘makkelijk’ kunnen opgaan in Hersteld Hervormde Kerk, zegt deze dominee

Achtergrond
Dominee Wim van Vlastuin vindt het nog altijd jammer dat de vrijgemaakten twintig jaar geleden niet zijn toegetreden tot de Hersteld Hervormde Kerk. Ze waren wat hem betreft welkom, maar de gesprekken liepen op niets uit.
Aldwin Geluk Aldwin Geluk
dinsdag 21 mei 2024 om 02:00 aangepast 16:51
Dominee Wim van Vlastuin: ‘Ik denk niet dat we een kerk moeten afgrenzen op grond van liturgie, een vertaling of een psalmberijming.’
Dominee Wim van Vlastuin: ‘Ik denk niet dat we een kerk moeten afgrenzen op grond van liturgie, een vertaling of een psalmberijming.’ beeld nd

Hersteld-hervormden en vrijgemaakten hadden ‘makkelijk’ samen in één ‘herstelde’ hervormde kerk kunnen opgaan. Dat dit niet gebeurde, is ‘vreselijk’, stelt Wim van Vlastuin, rector van de hersteld-hervormde predikantenopleiding. 

Volgens Van Vlastuin waren de Gereformeerd Kerken vrijgemaakt twintig jaar geleden het eerste kerkverband dat bij de Hersteld Hervormde Kerk op de stoep stond om kennis te maken, na de kerkfusie die leidde tot de Protestantse Kerk in Nederland. De hersteld-hervormden gingen daarin niet mee en vormden hun eigen kerkverband. 

Van Vlastuin had graag gezien dat deze gesprekken destijds hadden geleid tot toetreding van de vrijgemaakten tot zijn kerk, vertelt hij deze week in de podcast Dick en Daniël Geloven het Wel. ‘Als..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Van Vliet heeft de meeste orgelconcerten de afgelopen maanden moeten annuleren, maar spelen in kerkdiensten lukt André van Vliet nog wel.

Organist en dirigent André van Vliet over zijn carrière en kanker. 'De ziekte is voor mij een leerschool'

Het leven van musicus André van Vliet kreeg begin dit jaar een enorme wending: hij is ongeneeslijk ziek. ‘Soms zit ik op de toppen van mijn geloof, maar soms ook heel diep.’

Henk van den Belt: 'Als je denkt dat een totaal andere visie op de toepassing van de Bijbel kan samengaan met een onveranderde visie op het schriftgezag, houd je jezelf voor de gek.'

'Erken dan gewoon dat je anders naar de Bijbel bent gaan kijken.' Henk van den Belt over schriftgezag

De Bijbel is meer dan ‘all you need is love’, zegt theoloog Henk van den Belt. Hij heeft een duidelijke mening over hoe je de Bijbel kunt lezen en toepassen. ‘Als het niet meer schuurt, moet er een lampje gaan branden.’

Dominee Wim van Vlastuin: ‘Ik denk niet dat we een kerk moeten afgrenzen op grond van liturgie, een vertaling of een psalmberijming.’

Vrijgemaakten hadden in 2004 'makkelijk' kunnen opgaan in Hersteld Hervormde Kerk, zegt deze dominee

Dominee Wim van Vlastuin vindt het nog altijd jammer dat de vrijgemaakten twintig jaar geleden niet toetraden tot de Hersteld Hervormde Kerk. Ze waren wat hem betreft welkom, maar de gesprekken liepen op niets uit.

De Jeruzalemkerk in Zwolle, waar dominee Horreüs de Haas met Pinksteren 1937 werd gecensureerd.

En toen werd de pinksterpreek van deze populaire dominee uit Zwolle ruw onderbroken

Om geruzie tussen de politieke partijen te voorkomen, verbood de regering politieke propaganda op de radio. Het verbod leidde tot een misverstand, zoals dominee Horreüs de Haas op pinkstermaandag 1937 ondervond.

De eerste editie van de Mannenzang in Rijssen trok zo'n 1900 mannen.

Mannenzang alleen in Katwijk? Zangavonden voor mannen schieten als paddenstoelen uit de grond

Mannenzang-avonden maken een opmars in Nederland. De befaamde zangavonden in Katwijk barsten uit hun voegen - en op andere plekken ontstaan nieuwe initiatieven. Vanwaar die populariteit?

Hhet convent van de Christelijke Gereformeerde Kerken, afgelopen zaterdag in Veenendaal.

Behoudende CGK-predikanten: meer ruimte in kerk maakt onze plaats onmogelijk

Als de Christelijke Gereformeerde Kerken instemmen met vrouwelijke ambtsdragers, maken ze daarmee de plaats voor kerken die daar tegen zijn ‘onmogelijk’. Dat schrijft een groep behoudende dominees in een verklaring.