Is alcohol drinken met mate nu goed of slecht? De wetenschap weet het eigenlijk zelf niet

Er bestaat geen twijfel over: te veel alcohol is slecht voor de gezondheid. Maar volgens sommige studies kan een gematigde consumptie ze net ten goede komen. Alleen… waar ligt de grens van drinken met mate en in hoeverre is dat onderzoek gesponsord de industrie? De Amerikaanse krant

The Washington Post

legt de pijnpunten van alcoholonderzoek bloot.

vwh

De afgelopen jaren toonden verschillende studies aan dat mensen die met mate alcohol drinken minder hartaanvallen krijgen dan zij die zich onthouden of zwaar drinken. Eerder dit jaar, bijvoorbeeld, bleek uit onderzoek bij 600.000 mensen uit 19 landen, gepubliceerd in wetenschappelijk blad The Lancet, dat zeer matig alcoholgebruik (denk: één drankje per dag) de kans op hartaanvallen verlaagt. Aan de andere kant, verhoogt alcohol wel andere cardiovasculaire problemen. Conclusie van het onderzoek: wie matig drinkt heeft niet per se een hogere levensverwachting.

Volgens The Washington Post zijn de conclusies die voortkomen uit alcoholonderzoek vaak dubieus wegens ‘verstorende effecten’. De meest voor de hand liggende stoorzender? Bij de niet-drinkende bevolking die meewerkt aan zulke studies, horen ook mensen die niet mogen drinken omdat ze al gezondheidsproblemen hebben. Dit kan een verkeerd beeld geven van oorzaak en gevolg. “Mensen die matig drinken zijn gezonder dan mensen die niet drinken. Maar dat betekent niet dat het drinken hen gezonder heeft gemaakt”, zegt Toben Nelson, sociaal epidemioloog van de Universiteit van Minnesota in de krant.

De invloed van de alcoholindustrie

Een nieuw grootschalig onderzoek, met de steun van het Amerikaanse The National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism, zou de gematigde drinkgewoonten van 7.800 mensen gedurende tien jaar observeren om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen over de echte impact op de gezondheid. Maar die studie is van de agenda geschrapt omdat de alcoholindustrie het grootste deel van de financiering zou regelen, terwijl een officiële gezondheidsinstantie een buffer zou moeten vormen tussen de industrie en onderzoekers.

Misleidend

Verder zat het onderzoek volgens experts ook vol gebreken. Zo waren er niet genoeg deelnemers en duurde het niet lang genoeg. “Kanker kan bijvoorbeeld veel jaren in ontwikkeling zijn voor de ziekte detecteerbaar wordt”, aldus cardioloog en adjunct-directeur Michael Lauer van het National Institutes of Health. Bij de deelnemers zaten ook geen vrouwen, terwijl onderzoek al aantoonde dat elke vorm van alcoholgebruik het risico op borstkanker verhoogt. Al deze beslissingen hadden de resultaten dus kunnen vertekenen en wel voordelen getoond van matig alcoholgebruik, maar geen nadelen.”

De wetenschap weet tot op heden dus niet hoe goed of hoe slecht matig gebruik van alcohol is. Lauer zegt dat het moeilijk is om een ??perfecte klinische proef op te zetten. “Alcohol heeft immers zoveel verschillende effecten”, klinkt het. Hij roept mensen alvast op om niet zwaar te drinken. Dat leidt sowieso tot allerlei negatieve uitkomsten zoals maagzweren, bloedingen in het darmkanaal en leverziekten. Hepatoloog Hans Van Vlierberghe, verbonden aan het UZ Gent, zei eerder in een interview met Het Nieuwsblad dat geen alcohol drinken volgens hem de beste keuze is. “Als je toch wil genieten van een glaasje, las erna rustmomenten in voor je lichaam. “Op een dag waarop je alcohol hebt gedronken, volgen best een paar alcoholloze dagen zodat je lever de opgelopen schade kan recupereren. Die vrije dagen voorkomen dat het orgaan continu onder stress staat.”

Lees ook: Franse onderzoekers: “Wie nooit alcohol drinkt, loopt hoger risico op dementie”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer