© Femke Jacquemyn

Weergoden zijn wielerwedstrijd De Limburgse Driedaagse goed gezind

Ham -

De Limburgse driedaagse U13-U14-U15 begon in Ham met lichte spanning, niet alleen door de weervoorspellingen, maar ook door de anticipatie op de derde editie van de wielerwedstrijd. Het evenement, dat zich inmiddels heeft gevestigd als een vaste waarde in de regio, bracht weer een hoop jonge wielertalenten samen.

Femke Jacquemyn

Op zaterdag stond er een tijdrit op het programma, waar de deelnemers onder perfecte omstandigheden hun krachten konden meten. Vlak na de finish van de laatste renner, zo’n tien minuten nadat hij de streep had gepasseerd, barstte een wolkbreuk los. Dat dwong de organisatie om de prijsuitreikingen naar binnen te verplaatsen.

Zondag, de tweede dag van het evenement in Ham, toonde een gunstiger weerbeeld. De weergoden bleven de organisatie en deelnemers goed gezind, waardoor alle races opnieuw onder droge omstandigheden verreden konden worden. De verschillende reeksen eindigden vaak in spannende sprints, met een breed peloton dat de overwinning binnen probeerde te slepen.

De laatste dag, maandag in Paal, bood een geheel ander schouwspel. Het selectieve parcours zorgde voor grotere verschillen tussen de renners, waardoor er geen massale sprints meer te zien waren. De uitdagende route eiste zijn tol en resulteerde in indrukwekkende solo-inspanningen en kleine groepjes die elkaar bevochten voor de overwinning.

Deze driedaagse is gegroeid uit een initiatief van Jos Mondelaers, voormalig voorzitter van de afdeling Limburg Cycling Vlaanderen. Zijn droom om een meerdaagse wedstrijd voor aspiranten te organiseren werd werkelijkheid dankzij de inzet van lokale fietsfanaten in Leopoldsburg, Ham en Paal. Deze wielerfanaten zijn ook koersouders van een aantal deelnemers of ex-deelnemers.

Hoogtepunt op de kalender

“Terwijl de laatste renner op maandag de finish passeerde en de juichende menigte in Paal het weekend afsluit, was het duidelijk: de Limburgse driedaagse U13-U14-U15 blijft een hoogtepunt in de kalender van jong wielertalent, een evenement dat zowel deelnemers als toeschouwers nog lang zal bijblijven”, besluit de organisatie. “De Limburgse driedaagse kent niet alleen een sterke organisatie, maar ook een persoonlijke betrokkenheid van de organisatoren zelf. Zo stonden de kinderen van medeorganisator Joeri Celen ook aan de start van deze sportieve driedaagse. Hoewel Joren, inmiddels 15 jaar oud, te oud is om deel te nemen aan dit specifieke evenement, nam zijn jongere broer Ferre vol enthousiasme deel.”

Ondanks dat Joren zelf niet kon deelnemen, bleef hij nauw betrokken bij het wielrennen. Zo was hij zaterdag nog in Walhain, waar hij helaas lelijk ten val kwam. “Dat voorval zorgde voor extra emotie tijdens de driedaagse, maar benadrukte ook de veerkracht en passie van deze jonge sporters”, vertelt de organisatie.

Joeri Celen, trotse vader en medeorganisator, sprak zijn tevredenheid uit: “Het is fantastisch om te zien dat onze jongens vaker kunnen koersen dankzij dit evenement. Het geeft een extra dimensie aan onze inspanningen en maakt het nog specialer.”

Ook Santino, de pluszoon van medeorganisator Kristof en Pelle, de zoon van onze podiummeester Hans zijn actief in dezelfde categorie bij Finn en Joren, namelijk de nieuwelingen. De dochter van Pieter, Lotte is actief als 1ste jaars nieuweling en reed in haar aspiranten jaren altijd samen met de jongens. Tot slot hebben we nog de broer van Lotte die ook actief deelnam aan de driedaagse als 2de jaars aspirant.

Warme sfeer

“De aanwezigheid van familie op en rondom het parcours gaf de wedstrijd een extra warme en persoonlijke sfeer, waardoor de Limburgse driedaagse niet alleen een sportief, maar ook een familiair hoogtepunt werd”, verduidelijkt de organisatie. Ook de ouders van Finn Jordens (ploegmaat Ferre & Joren) zitten mee in de organisatie. Zij gaan jaarlijks op vakantie naar Tenerife waar Finn dan ook zijn fiets niet aan de kant laat.

De organisatie heeft zich ook voor de komende tien jaar aangemeld voor het organiseren van jeugdwedstrijden want die zijn cruciale categorieën voor de toekomst.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer