Ook de benaderde ploeg kan gestraft worden, omdat het de feiten niet snel genoeg gemeld heeft.
Foto: Markus Spiske / Pexels

Voetbal Vlaanderen onderzoekt poging tot omkoping in provinciaal voetbal in Limburg: "Nog maar tweede onderzoek in 5 jaar tijd voor heel Vlaanderen"

Bij Voetbal Vlaanderen loopt een onderzoek naar een omkoopschandaal in vierde provinciale. Er is een opname opgedoken waarin een speler van Weerstand Koersel B aan de doelman van de tegenstander, Kadijk SK B, vraagt of er iets te doen is aan de einduitslag. De zaak zal op 6 mei behandeld worden door het disciplinair comité van Voetbal Vlaanderen. "Het is nog maar de tweede keer dat dit gebeurt op vijf jaar tijd", zegt Nand de Clerck van Voetbal Vlaanderen.

"We kregen enkele weken geleden een opname binnen waarop te horen is hoe de speler van Weerstand Koersel B de doelman van Kadijk SK B probeert om te kopen. De opname heeft ons bereikt via verschillende kanalen", vertelt Nand de Clerck van Voetbal Vlaanderen. "We hebben meteen de cel ingelicht die waakt over integriteit. De opname is ook bezorgd aan het parket van Voetbal Vlaanderen. Een onderzoekscommissie is ermee aan de slag gegaan en is nu klaar met haar rapport." 

De poging tot omkoping gebeurde op de wedstrijd Kadijk SK B - Weerstand Koersel B van 6 april, een topper in vierde provinciale B. In aanloop naar dat duel krijgt de doelman van Kadijk een telefoontje van een speler van Koersel. "Daarin is te horen hoe de speler zijn tegenstander vraagt of er iets te regelen valt voor de score van de wedstrijd", vat de Clerck samen. De speler die het telefoontje pleegde, was overigens geschorst voor die wedstrijd. 

De zaak komt voor een onafhankelijk disciplinair comité op 6 mei. Het parket tilt er zwaar aan. "Voor de speler die het telefoontje pleegde, wordt een schrapping als speler van de bondslijsten gevraagd. Verder eist men ook dat hij zich tien jaar lang niet meer kan aansluiten. Het parket vraagt ook om de titel van Weerstand Koersel te laten schrappen. De club haalde die afgelopen zondag binnen." 

Ook de voorzitter, de secretaris en een bestuurslid van Weerstand Koersel, die volgens het parket op de hoogte waren van het telefoontje, riskeren een jaar schorsing. Alle betrokken partijen hebben tot 6 mei de tijd om bewijsmateriaal aan te brengen bij het disciplinair comité. Na 6 mei hebben ze een week de tijd om in beroep te gaan.  

Bij Weerstand Koersel verkoos men om voorlopig niet te reageren. 

Kadijk B ook gestraft?

Het bondsparket volgt dezelfde redenering voor tegenstander Kadijk B. De gebelde keeper, de trainer en de secretaris dreigen een jaar geschorst te worden. "Ook zij waren op de hoogte van de meldingsplicht, maar hebben dat niet of te laat gedaan", klinkt het. 

"Het bondsreglement is daar zeer duidelijk in", gaat de Clerck verder. "Die regels zijn hetzelfde voor profclubs en clubs uit vierde provinciale. In dit geval is er na enkele dagen pas contact opgenomen. We hebben het bovendien via via moeten vernemen. Dat moet veel sneller." 

De doelman ging voor alle duidelijkheid niet in op de vraag. De wedstrijd werd gewoon gespeeld en Weerstand Koersel B won uiteindelijk met 0-1. 

"We wachten de uitspraak af en zullen ons erna verder beraden", laat bestuurslid Marc Sleurs in een korte reactie weten. "In onze ogen hebben we gedaan wat we moesten doen. We willen geen onnodige ophef veroorzaken en wachten dus geduldig het oordeel af." 

Erg zeldzame zaak

"Het is een zeer spijtige en uitzonderlijke zaak in het amateurvoetbal. Vorig jaar hebben we een soortgelijke zaak gehad in West-Vlaanderen. Op zes jaar tijd ken ik maar twee zulke gevallen. In het verleden zijn er wel al aanwijzingen geweest of hadden mensen iets gehoord, maar zo'n concrete zaak met zo'n duidelijke bewijslast is zeer uitzonderlijk", besluit de Clerck.  

Meest gelezen