Direct naar artikelinhoud
Bellen metHans Vandeweghe

‘Jackers stond in een schietkraam’: Hans Vandeweghe over Fiorentina-Club Brugge

Hans Vandeweghe: ‘Fiorentina heeft 31 schoten gelost, Club kon dat nauwelijks vijf keer.’Beeld Bob van Mol - Photo News

Op de valreep ging een tienkoppig Club Brugge onderuit tegen Fiorentina (3-2) in de halve finale van de UEFA Conference League. ‘Deze uitslag laat alles open’, zegt sportjournalist Hans Vandeweghe.

Dag Hans. Club Brugge heeft het tegen Fiorentina zwaar te verduren gekregen. Kunnen we spreken van een klassenverschil?

“Club Brugge is goed weggekomen, omdat ze veel geluk hebben gehad. Ik had dit gunstige resultaat voor Club niet verwacht. Fiorentina was de betere ploeg. Blauw-zwart mag tevreden zijn met slechts een 3-2-verlies. Er is onmiskenbaar een klassenverschil tussen een ploeg in de middenmoot van de Italiaanse Serie A (Fiorentina staat momenteel op de achtste plaats, SE) en de Belgische top.

“Blauw-zwart is tijdens de wedstrijd nauwelijks gevaarlijk geweest. Ze hebben twee goals kunnen maken, waarvan een door een penalty na hands. De tweede goal van Thiago was schitterend, maar die kwam uit het niets, zelfs kort nadat ze met tien man waren gevallen. Niet slecht voor een halve finale buitenshuis, maar Club hoopte ongetwijfeld meer op het spel te kunnen wegen.

“Club heeft zich vooral erg efficiënt getoond, dat bewijzen ook de statistieken. Fiorentina heeft 31 schoten gelost, Club kon dat nauwelijks vijf keer. Dat is een enorm verschil. Op een gegeven moment moest Jackers de ene save na de andere uitvoeren: hij stond in een schietkraam.”

Onyedika kreeg in korte tijd twee keer geel. Club moest met tien verder. Al wist de middenvelder niet dat hij al een eerste keer geel gekregen had. Een ongelukkig misverstand?

“Hij had zijn eerste gele kaart in minuut 58 niet gezien, omdat hij met zijn rug naar de scheidsrechter gedraaid stond. Nauwelijks vijf minuten later pakte hij een tweede kaart door een domme fout. De tackle was op dat moment en op die plaats niet nodig.

“Onyedika speelde impulsief met het idee om zich aan de wereld te tonen tijdens deze Europese wedstrijd. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken. Het is een speler die terug aan de oppervlakte is gekomen nadat die bij Club een tijd weggedeemsterd was. Onyedika toonde zeer veel dadendrang.

“Het rood betekent ook dat hij er bij de terugwedstrijd komende week niet bij zal zijn. Dat is een groot gemis voor Brugge. Mogelijke vervangers Éder Balanta of Denis Odoi zijn risicopatiënten. Ze pakken gemakkelijk geel en zijn niet zo doortastend als Onyedika.”

Hadden ze met elf een beter resultaat kunnen halen?

“Club heeft ook met elf spelers toch een beetje voetballes gekregen. Ik denk dat ze in het algemeen wel hoopten om meer te kunnen voetballen tegen Fiorentina. Ze hebben de bal veel aan de voet gehad - ze hadden 44 procent balbezit - maar konden nauwelijks gevaar creëren. Dat konden ze eerder tegen sommige Europese topploegen wel. Met het verschil dat Fiorentina Club niet onderschat heeft, de andere ploegen dachten máár tegen het Belgische Club te spelen.

“Het team zal teleurgesteld zijn. Ze waren zeven keer ongeslagen. Het is afwachten wat dit zal betekenen in de Belgische competitie.”

Mag club nog steeds dromen van de finale?

“Deze uitslag laat alles open voor de terugwedstrijd in Jan Breydel. Club heeft een mooie uitgangspositie. Ja, ze zijn bij momenten totaal weggespeeld door de Italianen, maar er is een groot verschil tussen Club uit en thuis. In Jan Breydel zijn ze bijna onklopbaar met de steun van hun fans. Ze moeten twee doelpunten meer scoren dan de Italianen om door te stoten naar de finale. Niet onmogelijk.

“Al moeten ze alert blijven: Fiorentina is een uitgekookt team. Het zal er alles aan doen om de wedstrijd onder controle te houden en Club monddood te maken. Dat wordt een interessante partij. Fiorentina heeft nog altijd meer kans om door te gaan, maar Club is niet kansloos.

“Mocht Club de finale halen, dan zullen ze waarschijnlijk tegenover Olympiakos staan. Aston Villa heeft donderdag thuis met 2-4 verloren. De kans is klein dat de Britten dat nog kunnen ophalen in Griekenland. Dat is goed nieuws voor Club. Blauw-zwart heeft de Griekse competitieleider PAOK kunnen uitschakelen. Zo belooft de wedstrijd komende week tegen Fiorentina nog de moeilijkste partij te worden.”