Direct naar artikelinhoud
Werkvloer

Belg niet erg happig op collega met hoofddoek

Belg niet erg happig op collega met hoofddoek
Beeld Thinkstock

Uit een peiling van Randstad blijkt dat de Belgische werknemers minder tevreden zijn over hun collega’s dan tien jaar geleden. Wel worden ze vaker verliefd op elkaar of gaan ze sneller relaties aan. Daarnaast is ook de tolerantie voor hoofddoeken op de werkvloer gedaald.

Eerst het goede nieuws: we blijven met z’n allen gemiddeld tevreden over onze collega’s. Uit de peiling van Randstad blijkt dat de gemiddelde Belg zijn collega’s een 7,2 op 10 geeft. Dat cijfer is echter gedaald sinds 2007. Toen gaven werknemers hun collega’s nog 7,7 op 10.

Het aandeel werknemers dat zich door collega’s gesteund voelt op de werkvloer daalt ook, van 77 naar 70 procent. Voor steun bij privézaken is dat cijfer gedaald van 49 naar 42 procent. Ook stijgt het aandeel werknemers dat collega’s alleen ziet als mensen om mee samen te werken van 29 naar 38 procent.

57 procent van de werknemers nodigde het afgelopen jaar een collega uit bij hem thuis

Randstad onderzocht voor het eerst het fenomeen vijandschap. Zo verklaart één op de vier werknemers een vijand te hebben op zijn werkplaats, en die kans op vijandschap stijgt bij het ouder worden. “De werkvloer blijft een warme plek, maar is iets minder warm dan tien jaar geleden”, concludeert arbeidsmarktspecialist van Randstad Jan Denys.

Relaties op het werk

De Belgische werknemer is dan wel minder tevreden over zijn collega’s, hij knoopt er wel vaker intieme relaties mee aan. Zo begon 19 procent van de werknemers ooit een relatie op het werk, waar dat tien jaar geleden nog 15 procent was. Ook was 26 procent van de werknemers ooit verliefd op een collega, tegenover 20 procent tien jaar geleden.

19 procent van de werknemers begon ooit een relatie op het werk

Vandaag heeft 11 procent van de werknemers zijn huidige partner op het werk gevonden. Een lichte stijging tegenover tien jaar geleden (9 procent).

Kledij 

Ook de normen op vlak van kledij op het werk verschuiven. Zo zijn meer werknemers tolerant voor tatoeages (59 naar 67 procent), piercings (53 naar 58 procent) en minirokken (42 naar 46 procent). Dat staat in schril contrast met het aandeel dat hoofddoeken of andere religieuze kledij tolereert. Dat is gedaald van 40 naar 33 procent van de werknemers.

33 procent van de werknemers tolereert hoofddoeken, waar dat tien jaar geleden nog 40 procent wasBeeld Photo News

Opvallend hierbij is dat mannen (35 procent) religieuze kledingstukken als de hoofddoek vaker tolereren dan vrouwen (31 procent). Daarbij zijn ook grote regionale verschillen. In Brussel en Vlaams-Brabant is de tolerantie voor religieuze kledij 40 en 42 procent, in de rest van Vlaanderen 34 procent en in Wallonië slechts 27 procent.