© Gil Plaquet

Meer dan 20.000 controles: één op vijf rijdt te snel in zone 30

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar heeft de politie de snelheid van ruim 22.000 voertuigen gecontroleerd in zones 30. 18% daarvan reed te snel en kreeg een boete. In de binnenstad ligt het aantal overtredingen opvallend lager, al springen daar de negatieve resultaten van de Veemarkt in het oog.

Theo Derkinderen

In Mechelen geldt in de hele binnenstad een zone 30, maar ook buiten het stadscentrum zijn er verschillende straten waar je maximaal dertig kilometer per uur mag rijden, onder meer in schoolomgevingen. “De politie heeft tijdens de eerste jaarhelft 145 snelheidscontroles uitgevoerd in een zone 30. Daarbij werden 22.599 auto’s gecontroleerd en bleken 4.151 automobilisten zich niet aan de snelheidsbeperking te houden. Dat is 18% of bijna één op vijf”, licht burgemeester Bart Somers (Open Vld) toe.

De politie voerde de controles zowel in het stadscentrum als erbuiten uit. “Die controles zijn uitgevoerd omdat er klachten waren van buurtbewoners en handelaars, maar ook op initiatief van de politie zelf. Omdat er werd vastgesteld dat er regelmatig mensen te snel door een zone 30 reden. De zone 30 is nu eenmaal de meest kwetsbare voor snelheidsovertredingen.”

Hoewel 18% van de automobilisten het gaspedaal te diep indrukte, valt het op dat er in de Mechelse binnenstad minder overtredingen werden vastgesteld dan elders in de stad. “In de binnenstad werden 2.112 voertuigen op snelheid gecontroleerd. Daarbij werden slechts 32 overtreders betrapt. Dat is 1,5%.”

Veemarkt

In de binnenstad scoort vooral de Veemarkt opvallend slecht. “We ontvingen heel wat meldingen van onaangepast rijgedrag in de straat. En dat baarde ons zorgen, temeer omdat de Veemarkt een schoolomgeving is en bovendien ook een belangrijk knooppunt voor het openbaar vervoer en de gebruikers ervan. Roekeloos rijgedrag, in combinatie met overdreven snelheid, hypothekeert de veiligheid op dit plein. En dat moet aangepakt worden.”

Bij controles aan de Veemarkt werden 311 wagens geïnspecteerd. Daarbij reden er 27 (8%) te snel. Dat is ruim vijf keer zoveel als elders in de binnenstad. “Wie er betrapt wordt, rijdt vaak ook veel te snel. Een van de gecontroleerde voertuigen raasde zelfs met een snelheid van 72 kilometer per uur voorbij de snelheidsradar. Het is deze kleine minderheid van bestuurders die we willen aanpakken. Zij brengen niet alleen zichzelf, maar ook andere weggebruikers in gevaar. Daarom zal de politie ook blijven controleren. Zodat de hardleerse automobilisten ertussenuit gaan en zware ongevallen kunnen vermeden worden.”

Boetes

De boetes voor snelheidsovertredingen in een zone 30 zijn alvast niet min. Wie minder dan tien kilometer te snel rijdt, komt er met een boete van 53 euro vanaf. Wie sneller rijdt kan een boete krijgen tussen de 53 en 273 euro. Wie sneller dan zestig kilometer per uur rijdt speelt zijn rijbewijs mogelijk onmiddellijk kwijt en moet ook voor de politierechter verschijnen.