Van versleten matrassen tot poetsvrouwen die medicatie verdelen: overheid sluit illegaal woonzorgcentrum definitief

Zowel de locatie in de Duinenstraat als in de Tulpenlaan worden definitief gesloten.© Jeffrey Roos

Bredene -

In februari bracht het Nieuwsblad enkele getuigenissen over de schrijnende situatie bij Serving You, een woonzorgcentrum dat eigenlijk nooit als woonzorgcentrum uitgebaat mocht worden. Van versleten matrassen en poetsvrouwen die medicatie verdeelden tot zorgkundigen die injecties gaven: het rijtje was lang. Minister Hilde Crevits (CD&V) kwam vrijdagmiddag naar Bredene om bekend te maken dat Serving You nu definitief dicht moet.

Jeffrey Roos

Het Department Zorg van de Vlaamse overheid startte eerder al een procedure op om de twee verblijven – in de Duinenstraat en de Tulpenlaan – van Serving You te sluiten. Serving You zelf, en met name de uitbaatster N.S., diende bezwaar in tegen de eventuele sluiting. Volgens N.S. kregen de bewoners er een warme thuis. Niets bleek echter minder waar. In werkelijkheid liet de zorg er te wensen over. Meer nog: N.S. had eigenlijk geen vergunning om het verblijf als woonzorgcentrum uit te baten.

LEES OOK. “Er is zo veel meer dat daar het daglicht niet mag zien”: ex-werkneemsters getuigen over schrijnende toestanden in illegaal woonzorgcentrum

Dat de situatie er al jaren schrijnend is, daar was ook burgemeester Steve Vandenberghe (Vooruit) van op de hoogte. “Al jaren halen we de situatie aan bij het Departement Zorg”, zo zei de burgemeester. “Het is de hogere overheid die daar uiteindelijk een beslissing in dient te nemen.”

Voorziening wordt gesloten

En dat werd nu ook gedaan. Serving You gaat dicht, onherroepelijk. De adviescommissie Welzijn heeft de bezwaren van N.S. – die volgens haar eigen verklaringen niets te verbergen had - behandeld en er is voldoende reden om de voorziening te sluiten. Daarmee komt een einde aan het zogenaamde schrikbewind dat N.S. er volgens bewoners en ex-personeelsleden jaren voerde. (Lees verder onder de foto)

Minister Hilde Crevits (CD&V) kwam vrijdagmiddag naar Bredene om bekend te maken dat Serving You nu definitief dicht moet.© JRO

“Dit is een bijzonder moeilijke beslissing”, zo zegt minister van Welzijn, Hilde Crevits (CD&V). “Op dit ogenblik verblijven 46 mensen in de beide voorzieningen. 22 daarvan zijn ouder dan 65 jaar en 23 hebben een psychiatrische problematiek. We gaan nu per persoon de individuele zorg in kaart brengen. Dat wordt een opgave, want niet iedereen staat er ook effectief ingeschreven. Het is een beslissing die ik niet graag neem, want de noden in Vlaanderen zijn hoog.”

Dat de situatie jaren heeft aangesleept – er was in 2016 al een grote inspectie – heeft volgens de minister alles te maken met de bewoners zelf. “Als die bewoners op dat moment allemaal de leeftijd van 65 jaar niet bereikt hebben, dan wordt het ook niet als een woonzorgcentrum gezien”, duidt Crevits. “De leeftijd is nu toegenomen, net als de zorgbehoeften. Vandaag hebben we vastgesteld dat het eigenlijk als woonzorgcentrum wordt uitgebaat, terwijl het dat eigenlijk officieel niet is.”

Dubbel gevoel

Burgemeester Steve Vandenberghe reageert opgelucht, maar met een dubbel gevoel. “We trokken verschillende keren aan de alarmbel en de minister is daar erg professioneel mee omgesprongen”, zo zegt Vandenberghe. “Dergelijke minderheden moeten eruit. Jammer dat deze stappen ondernomen moeten worden, want het gaat nog altijd om mensen. We zullen een belangrijke schakel zijn om de mensen op te vangen. We kijken daarvoor niet alleen naar onze eigen gemeente, maar ook naar omliggende gemeenten en steden.”

Er werd ook en termijn op de definitieve sluiting geplakt. “We hebben 31 augustus als datum voorzien om Serving You definitief te sluiten. Er kan nog beroep aangetekend worden, maar dat is niet schorsend. Het voornemen tot sluiting blijft. We vragen dan ook de volle medewerking van die mensen om de bewoners naar een ander onderkomen te leiden”, besluit de minister.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen