Mathieu van der Poel zag af (en wordt beboet) op weg naar derde triomf in Parijs-Roubaix: “Zonde dat Pogacar die fout maakte”
© AFP
Drie op een rij voor Mathieu van der Poel in Parijs-Roubaix. De Nederlander soleerde na een val van rivaal Tadej Pogacar naar een nieuwe kassei.
Pas twee keer eerder won een renner de Helleklassieker drie jaar na elkaar. Deze keer werd het een strijd tegen de wereldkampioen, maar Pogacar reed zichzelf in het verlies na een valpartij in een bocht op een kasseistrook op 38 kilometer van de streep. Zelfs een lekke band kon Van der Poel daarna niet van zijn triomf houden.
“Dit betekent heel veel voor mij”, aldus de Nederlander van Alpecin-Deceuninck. “Het was zo’n zware wedstrijd en ik heb echt afgezien. Zonde dat Tadej die fout maakte in die bocht. Ik denk dat hij die bocht gewoon verkeerd inschatte en de snelheid lag op dat moment enorm hoog. Ik was nog snel genoeg om recht te blijven en daarna ben ik er volledig voor gegaan, valpartijen zijn deel van de koers. Ik weet niet wat er meteen na de val gebeurde, maar ik had meteen een serieuze voorsprong. Het was echter nog ver en op de laatste twee stroken was het wind op kop, dus het was zwoegen. Ik ben dus heel gelukkig.”
“Die valpartij? Ik had geen idee van de voorsprong en ik kon ook geen hulp vragen”, onthult Van der Poel. “Ik kon niets horen of zelf communiceren omdat mijn radio kapot was. Het was daar ook heel smal, maar alles is goed verlopen. Of dit wraak is voor het verlies tegen Tadej in de Ronde? Nee hoor. Ik ben vooral blij dat ik opnieuw mijn goeie benen gevonden heb. We weten allemaal wat voor kampioen Tadej is. In zijn eerste Roubaix meteen tweede worden… Niet dat ik erdoor verrast ben, maar het is toch een straffe prestatie. Zonder die valpartij hadden we waarschijnlijk met z’n twee naar de Vélodrome gereden, dus hij zal volgend jaar misschien terugkomen voor zijn wraak (lacht).”
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Geen Gold Race of Ardennen
Met winst in Parijs-Roubaix heeft Mathieu van der Poel een streep onder zijn voorjaar gezet. De Nederlander van Alpecin-Deceuninck reed zondag zijn laatste voorjaarskoers.
Vorig jaar kwam Van der Poel na zijn overwinning in Roubaix ook nog aan de start van de Nederlandse Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik, waar hij zelfs derde werd. Maar dat krijgt dit jaar dus geen vervolg. “Neen, ik rijd geen Amstel. Dit was mijn laatste voorjaarskoers. Ik heb de komende weken geen wedstrijden meer gepland”, bevestigde Van der Poel tijdens de persconferentie na Parijs-Roubaix.
De Nederlander begint dus aan een korte rustperiode, voor hij de opbouw start richting de Tour de France in juli en zijn grote najaarsdoel, het wereldkampioenschap mountainbike in het Zwitserse Crans Montana in september. “Ik ben erg blij dat ik mijn klassieke seizoen zo heb kunnen eindigen, hier in Roubaix.”
Van der Poel telt nog maar twaalf wedstrijddagen op de weg in 2025. Dat leverde hem zeges op in Roubaix, Milaan-Sanremo, de E3 Saxo Classic en de Samyn Classic, plus een derde plaats in de Ronde van Vlaanderen. Voordien reed hij ook een beperkte crosscampagne, die culmineerde in de wereldtitel in het Franse Liévin, in de buurt van Roubaix.
© BELGA
Late bevoorrading
De wedstrijdjury van Parijs-Roubaix legde de Nederlandse winnaar Mathieu van der Poel en zijn Belgische ploeg Alpecin-Deceuninck zondag na afloop van hun triomftocht een fikse boete van in totaal ruim 2.000 euro op. Dat voor een niet toegelaten bevoorrading in de laatste veertien kilometer van de wedstrijd.
Van der Poel kende na zijn lange solo tegen de wind in de laatste kilometers richting Roubaix duidelijk enkele moeilijke momenten, en kreeg daarbij een paar keer de vocale steun van ploegleider Christoph Roodhooft. Dat Van der Poel vanuit de volgwagen ook nog werd bevoorraad in de laatste veertien kilometer, een moment waarop dat niet meer is toegestaan, bestrafte de jury zwaar.
Zowel Van der Poel als Roodhooft kregen een boete van 1.000 Zwitserse frank, omgerekend 1.078 euro. In totaal gaat het dus om een bedrag van 2.156 euro.