© REUTERS

Bekende cavaproducent Freixenet zet tijdelijk 80 procent van zijn personeel aan de deur: “Is uitzonderlijke maatregel”

Ook de Spaanse cavaproducent Freixenet ondervindt de gevolgen van de ernstige droogte in het land. Door de hevige zon drogen de wijngaarden uit en verschrompelen de druiven. Om overeind te blijven neemt Freixenet een ingrijpende beslissing: 615 werknemers, bijna 80 procent van de totale werkkracht, wordt vanaf mei tijdelijk op non-actief gezet. “We hebben te maken met een uitzonderlijke maatregel”.

FDB
Bron: Reuters

Sinds 2021 kampt de regio rond Barcelona met extreme droogte. Catalaans minister-president Pere Aragonès kondigde begin februari zelfs de noodtoestand af wegens de “ergste droogte in een eeuw”. En dat heeft ook gevolgen voor de landbouw in de regio. Wijngaarden in de beroemde cavaproducerende regio Penedes in Catalonië zijn zo uitgedroogd dat de wortels van 30 jaar oude wijnstokken zijn afgestorven, waardoor verschrompelde rode en groene druiven wegkwijnen onder de intense zon. De droogte leidt tot een tekort aan druiven, wat de productie van cava in de streek enorm bemoeilijkt.

Cavaproducent Freixenet heeft daarom besloten om 615 werknemers tijdelijk aan de deur te zetten. Onder een Spaanse wet kunnen bedrijven namelijk tijdelijk werknemers ontslaan of hun werkuren verminderen, wanneer ze te maken hebben met uitzonderlijke omstandigheden, zoals hier het geval is. De maatregel zou vanaf mei ingaan. Wanneer de werknemers opnieuw ingezet zullen worden “zal variëren afhankelijk van het seizoen en de evolutie van de oorzaken die deze maatregel noodzakelijk hebben gemaakt”.

Overmacht

Freixenet is een van de eerste bedrijven in Catalonië die maatregelen neemt om met de droogte om te gaan. “Deze maatregel is bedoeld om de werking van het bedrijf te blijven garanderen, en om de inzetbaarheid van de werknemers te behouden, terwijl we de ernstige droogte het hoofd bieden”, aldus het bedrijf. “We hebben te maken met een uitzonderlijke maatregel, die genomen is in de context van een crisis.”

De producten van Freixenet zijn ook in Belgische supermarkten te koop. Of we effectief een verschil zullen zien in de voorraad van de cavaflessen, valt nog af te wachten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer