Rellen

Met hulp van Franse gendarmes probeert overheid rust terug te brengen in Nieuw-Caledonië

In Nieuw-Caledonië, een Frans overzees gebied in de Stille Oceaan, zijn meer dan zeshonderd Franse gendarmes ingezet om de sinds maandag uitgebroken rellen tegen te gaan. In zes dagen tijd zijn er zes doden gevallen.

blg

De Franse ordediensten hebben zondag meer dan zeshonderd gendarmes ingezet om “de controle over de 60 kilometer lange weg tussen hoofdstad Nouméa en de luchthaven volledig terug te krijgen”. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken aangekondigd op X. Op zes dagen tijd vielen zes doden bij protesten tegen een kieshervorming.

De autoriteiten willen dringend weer controle krijgen over de weg naar de luchthaven. Nieuw-Zeeland liet eerder op zondag weten dat het Frankrijk gevraagd heeft om zijn vliegtuigen op het eiland te kunnen doen landen, om landgenoten te repatriëren. “We wachten op de toelating van Parijs om te weten wanneer deze vluchten in alle veiligheid plaats kunnen vinden”, liet de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Peters, weten.

Sinds dinsdag zijn de commerciële vluchten van en naar Nieuw-Caledonië opgeschort, waardoor volgens de regering 3.200 mensen geblokkeerd zijn omdat ze de archipel niet kunnen verlaten of er niet heen kunnen reizen.

230 arrestaties

Nieuw-Caledonië is een Frans overzees gebied met een bijzondere status. Het ligt ten oosten van Australië. De inwoners protesteren tegen aanpassingen van de verkiezingsregels. Ze zijn bang politieke invloed te verliezen, door de plannen om stemrecht te geven aan alle mensen die zeker tien jaar op de eilanden wonen.

Het is al zes dagen onrustig op de eilandengroep ten oosten van Australië. Sinds de rellen begonnen, zijn zes mensen om het leven gekomen en honderden anderen gewond geraakt. Het Franse Hoog Commissariaat op Nieuw-Caledonië meldde zondagochtend dat het een “kalmere” nacht was geweest. In een week tijd zijn in totaal 230 relschoppers opgepakt.

Bemiddelingspogingen zijn tot nu toe mislukt en de Franse president Emmanuel Macron probeert contact te leggen met voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid om de partijen om de tafel te krijgen.