Sandra Hoogerdijk tussen haar leergierige Pierenbospupillen uit Halle.© kma

Sandra leert kinderen in lagere school zelfverdediging en weerbaarheid: “Nee is oké”

Halle-Zoersel -

Op initiatief van de ouders van gemeentelijke basisschool Pierenbos uit Halle-Zoersel geeft Sandra Hoogerdijk onder de middagpauze weerbaarheidstraining. Dertien kinderen volgen de cursus in het turnzaaltje naast de school.

Kristin Matthyssen

Sandra Hoogerdijk uit Schilde is een gevierd martial arts-atlete. In 2019 pakte ze nog de wereldtitel karate. Al is ze niet altijd zo zelfzeker geweest. Als klein meisje was ze zelfs bang en verlegen. Daarom stuurden haar ouders haar op karateles.

Met haar school Sando biedt ze cursussen aan om kinderen te leren hoe ze moeten reageren bij grensoverschrijdend gedrag of pesterijen. “Een aantal ouders had gelezen dat ik die cursussen in Antwerpen, Deurne, Mortsel en Schilde geef. Maar tijdens de middagpauzes kom ik ook naar scholen, als er twaalf kinderen deelnemen. Op initiatief van één van de ouders werd het dan aangevraagd. Ik kom gedurende zes weken één keer per week onder de middag tussen 12 en 13 uur. Op het einde moeten de kinderen een plankje doorslaan en krijgen ze een diploma. Het maakt kinderen weerbaarder naar het middelbaar toe.”

“Hameren”, zegt Sandra, waarbij de jongen op het kussen begint te slaan.© kma

De cursus Sando Kids die ze in Halle geeft is gericht om de ‘super power’ in zichzelf te ontdekken. “Het is meer dan zelfverdediging. Ze worden weerbaarder tegen pesten en groepsdruk. Het is niet alleen fysiek. Straks houden we bijvoorbeeld een groepsgesprek met emotielaadjes. Ik heb een geluidsmeter bij, zodat kinderen kunnen zien of ze wel luid genoeg spreken als ze “nee” zeggen om hun grenzen te stellen. Zo leren ze voor zichzelf opkomen.”

“Ik heb een geluidsmeter bij, zodat kinderen kunnen zien of ze wel luid genoeg spreken als ze nee zeggen om hun grenzen te stellen. Zo leren ze voor zichzelf opkomen”

Sandra Hoogerdijk

Geeft cursus zelfverdediging

Sandra biedt met Sando ook specifieke zelfverdedigingslessen en weerbaarheidstraining aan voor tieners en girls, en voor vrouwen.

In Halle doen ook twee jongens mee. Als we er zijn, leren de kinderen net hoe ze hun knie moeten zetten om iemand kordaat weg te duwen als ze worden aangevallen. En hoe je reageert als die persoon dan tóch nog verder gaat. “Hameren!”, zegt Sandra.

Sandra is gewezen wereldkampioen karate. Zelf was ze vroeger als kind ook heel timide.© kma

Yentel Noterman (10) zit net even aan de kant omdat ze haar voet op de mat heeft verzwikt. “Ik heb al veel bijgeleerd en tips gekregen tijdens die twee lessen die we nu hebben gekregen”, zegt ze. Of ze zichzelf al eens in een onveilige positie heeft gevoeld? “Eén keer had ik het gevoel dat iemand mij aan het volgen was. Ik had toen wel net ons hondje bij, maar die is niet zo groot.”

Het valt op dat de kinderen alles heel snel oppikken. “Dat klopt”, zegt Sandra Hoogerdijk. “Reden temeer om er vroeg genoeg mee te beginnen.”

www.san-do.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Zoersel