Olivia Rodrigo is een van de Universal-artiesten die voortaan weer op Tiktok te horen zijn.© billboard via getty images

sociale media

Drake, The Weeknd, Taylor Swift en andere Universal-artiesten weer op Tiktok

Artiesten uit de Universal-stal zijn weer te horen op Tiktok, drie maanden nadat ze er plots waren verdwenen. Dat betekent dat er een deal is tussen de twee ruziënde bedrijven over het betalen van royalty’s en het gebruik van AI.

Dominique Deckmyn

Begin februari slaagden Universal Music Group en Tiktok er niet in om tot een akkoord te komen, na het aflopen van de vorige overeenkomst. Artiesten die bij Universal onder contract staan, verdwenen daarna van Tiktok. Een van de pijnpunten tussen beide bedrijven was de groeiende aanwezigheid op de video-app van songs met door AI gegenereerde deepfake-stemmen van bekende artiesten.

LEES OOK. Geen dansjes meer met Angèle en Taylor Swift: ruzie tussen Tiktok en Universal zorgt alleen maar voor verliezers

Beide bedrijven gaven elkaar de schuld. Universal schreef de breuk toe aan de onwil van Tiktok “om artiesten en songschrijvers fatsoenlijk te vergoeden en menselijke artiesten te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van AI”. Tiktok zei te betreuren dat ze bij Universal “hun eigen hebzucht boven de belangen van hun artiesten en songschrijvers” stelden.

“Menselijk kunstenaarschap”

Maar nu klinkt het dat er een akkoord is dat “een nieuw tijdperk van strategische samenwerking tussen beide organisaties” inluidt. De bedrijven gaan onder meer samenwerken op het vlak van e-commerce. Tiktok zet meer en meer in op online verkoop, en Universal hoopt daar een graantje van mee te pikken.

Beide organisaties gaan ook samenwerken om “menselijk kunstenaarschap” te beschermen. Dat houdt onder meer in dat Tiktok belooft om korte metten te maken met door AI gegenereerde muziek waar door de rechthebbenden geen toestemming voor is gegeven.

Sommige artiesten, onder wie Drake, hebben zelf al deepfake-stemmen gebruikt in nummers. Drake liet onlangs – zonder toestemming – door AI gegenereerde stemmen van Tupac Shakur en Snoop Dogg horen op zijnsong Taylor made freestyle.

Taylor Swift keerde vorige maand al terug op Tiktok om haar nieuwe album The tortured poets department te promoten. Dat was waarschijnlijk een aanwijzing dat een deal niet meer veraf was.

LEES OOK. Muziek van Taylor Swift opnieuw op TikTok te vinden

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER