Na de wolf en de lynx zijn ook deze beestjes op weg naar Vlaanderen

Wolvin Naya dook maanden geleden al op in Vlaanderen en nu is hier waarschijnlijk ook een lynx gespot. Het zijn lang niet de enige beestjes die terugkeren naar onze streken. Dat we plots ­zo veel ‘nieuwe’ soorten mogen verwachten, is overigens niet toevallig, zegt Jan Loos van Landschap vzw.

sir

Vooral de laatste twee ­eeuwen werden de lynx en andere soorten hier uitgeroeid, zegt Jan Loos van Landschap vzw. “Zeker de roofdieren hadden het moeilijk. Hun prooien, zoals ­konijnen, zijn dezelfde ­dieren waar mensen op jagen.” En net omdat die prooidieren zo overbejaagd waren, ver­dwenen de roofdieren.

Dat de dieren nu wettelijk beter beschermd worden dan vroeger, bevordert dus zeker hun terugkeer volgens Loos. “De mentaliteit van de mens is ook gewijzigd. Kijk maar naar hoe positief wolvin ­Naya werd verwelkomd. Twee eeuwen geleden zou zij gewoon gepakt zijn door jagers.”

De opwarming van het ­klimaat speelt ook een rol. Volgens Jan Loos van Landschap vzw kan één graad warmer dieren al doen verhuizen. “Bovendien verandert het voedselaanbod. Die factoren maken dat soorten nu uitbreiden naar gebieden waar ze vroeger niet konden leven.”

Dat ze nu op korte tijd weer massaal terugkeren, is trouwens geen toeval: “Komen er meer prooidieren terug, dan volgen de roofdieren.”

Al zal nog moeten blijken dat het effectief om meer gaat dan een zwervend exemplaar dat eens door Vlaanderen passeert. “Want het is nog niet zeker dat een roedel lynxen zich hier gaat nestelen. Daarvoor moeten ze het wegennet kunnen omzeilen en een voldoende groot rustgebied vinden.”

Oehoe

Met zijn spanwijdte van twee meter is hij de grootste uil van Europa. Eigenlijk komt de oehoe nu al voor in Vlaanderen, weliswaar nog heel schaars. “Hij broedt hier intussen, de soort is in opmars”, zegt Moeremans.

Goudjakhals

Dit is een atypisch dier in het rijtje, omdat het geen “comebacksoort” is: “Die is hier nog nooit geweest”, zegt Loos. “Hij komt uit Oost-Europa en doet nu aan natuurlijke uitbreiding. Hij is al gespot in Duitsland, Frankrijk, Nederland en in Italië. We zullen het geweten hebben als de goudjakhals hier opduikt: “Hij is minder schuw dan de wolf”, zegt Moeremans.

Zeearend

Hij broedt nu al op veertig kilometer van Antwerpen, zegt Loos. “Dan is het te voorspellen dat hij hier ook zal opduiken. Dat zal wellicht niet eens meer zo lang duren.”

© ISOPIX

Zwarte ooievaar

Het zeldzame broertje van de gewone ooievaar keert stilaan terug volgens Moeremans. Onder meer door herstelprojecten voor zogenoemde broekbossen. “Die bestaan vooral uit wilgen met daartussen veel stilstaand water waar vogels met lange poten in kunnen. De zwarte ooievaar is een ideale vogel voor dat bos.”

© ISOPIX

Otter

Hij is al enkele keren gespot in Vlaanderen, maar écht terug is de otter nog niet. Hendrik Moeremans van Natuurpunt verwacht dat het beestje het de komende jaren wel beter zal doen. “Ze zijn nog maar pas uitgeroeid ­verklaard en hij is al terug”, zegt Loos.

© Getty Images/iStockphoto

Wilde kat

Moeremans noemt de soort “het kleine broertje van de lynx” en net iets forser gebouwd dan de huiskat. “In Nederland en de Ardennen is er al één gespot, hij zit echt klaar aan de Vlaamse grens.”

© ISOPIX

Edelhert

In de Ardennen en in Nederland komt het dier met zijn forse gewei al redelijk vaak voor. Volgens Moeremans zijn er vermoedens dat hij ook al in de Voerstreek rondloopt, maar officieel is hij niet in Vlaanderen. “Nog niet, want we verwachten dat wel.”

Deze moet u niet verwachten: de bruine beer

De bruine beer is in Europa aan een comeback bezig, maar in Vlaanderen zullen we hem niet zien. “Daarvoor is hier niet genoeg plaats”, zegt Moeremans. “Het lijkt dus geen realistische optie.” Wat overigens ook geldt voor de eland, zegt Loos.

© AFP