© Joris Herregods

Bewoners stilgelegde werf Meerlenhoflaan: “We praten meer met elkaar sinds de straat is opengebroken”

Door oponthoud van de werken is de Meerlenhoflaan nog steeds een open werf. De bewoners proberen er het beste van te maken. “Er staat kamille op de werf, ik ga af en toe wat plukken om er thee van te maken”, klinkt het haast vrolijk.

andreas rotty

“Het is hier net een filmdecor van Indiana Jones”, vindt Adriana Heurterre (52), bewoonster van de Meerlenhoflaan. De oorspronkelijke aannemer werd van de werf gezet en de werken zijn al maanden voorbij de geplande einddatum. De nieuwe aannemer, Van Wellen, heeft de werf al veiliger en properder gemaakt.

Begin deze maand heeft die al in recordtempo het kruispunt van de Meerlenhoflaan en de Broydenborg­laan-Oudestraat afgewerkt. Maar de rest van de Meerlenhoflaan ligt nog opengebroken. Omdat het bouwverlof is, maar ook omdat de deskundige van het gerecht de straat nog moet vrijgeven voor de nieuwe aannemer.

“We trekken dus onze plan”, gaat Adriana verder. “Hier lagen enkele verplaatsbare bruggetjes, die hebben mijn zoon en ik op enkele plekken in de straat gelegd. Zo kunnen we er met onze vuilnisbakken over.” Voor haar deur heeft ze enkele stenen als opstapje gelegd. Zelfredzaamheid is nodig.

Dat de werken al zo lang stilliggen, heeft ook voordelen. “Het is hier aangenaam en rustig, ik slaap veel beter nu er geen bussen en auto’s meer door de straat razen. Voor mij mag het eigenlijk zo blijven, ik rijd toch niet met de auto.”

En een gemeenschappelijk probleem creëert ook nieuwe banden. “We praten meer met elkaar sinds de straat is opengebroken. We moeten bijvoorbeeld allemaal met onze vuilnisbak een heel eind de straat door, dan geraak je al eens aan de praat.”

Her en der schiet onkruid al een meter de lucht in. Maar ook dat heeft voordelen. “Er staat kamille verderop in de straat”, vertelt Adriana. “Ik ga af en toe wat plukken om te drogen en er thee van te maken.” Wie goed kijkt, ziet iets voorbij het kruispunt met de Nachtegaallaan enkele tomatenplanten staan.

“Ik zal er opnieuw aan moeten wennen als de straat af is”, zegt John Lemmens (64), geflankeerd door dochter Chrisje en vrouw Mariella Cant (64). “Misschien kunnen we een moestuintje beginnen in deze groene oase?”, grapt hij. “Het is heel kalm nu er geen verkeer meer voorbijkomt en dat is fijn”, zijn ze het alle drie eens met Adriana. “Kinderen kunnen spelen in de straat. Ze fietsen graag door de werf.”

“Maar het blijft toch hopen dat de straat snel terug in orde is”, vinden ze. “We zitten met ratten. Als je boodschappen doet, moet je ver met de zware zakken. Er zijn ook oude en slechtziende bewoners die beperkt worden in hun vrijheid. Dat is niet eerlijk.”

Het is afwachten wanneer Van Wellen aan de slag kan. Maar de bewoners kunnen in ieder geval nog even genieten van de rust.