vrijdag 22 juni 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Meryame Kitir. BELGA

Politiek

Meryame Kitir (sp.a): “Echt gebrek aan ambitie”

“Demir bespaart 40 miljoen op armoede”

BRussel“Dat de federale regering dit jaar 40 miljoen euro minder uitgeeft aan armoedebestrijding dan was voorzien, onderstreept nogmaals het gebrek aan ambitie van staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) om de laagste uitkeringen op te trekken.” Dat zegt sp.a-fractieleidster Meryame Kitir. Haar Genkse N-VA-rivale geeft de schrapping van 40 miljoen toe maar wijdt dit aan de maandenlange discussie binnen de regering naar wie deze extra middelen moeten gaan.

In haar regeerakkoord ging de regering-Michel de verbintenis aan om de sociale zekerheidsuitkeringen en sociale bijstandsuitkeringen op te trekken tot de Europese armoedegrens van 1.115 euro (in 2016). Bij de presentatie van haar Zomerakkoord vorig jaar legde ze voor 2018 een eerste schijf van 100 miljoen euro vast. Voorts legde ze een schijf van 120 miljoen voor 2020 vast en schijf van 150 miljoen voor 2022 - voor de volgende regering dus.

Vluchtelingencrisis?

Vorige week raakte bekend dat de kinderarmoede in Vlaanderen vorig jaar opnieuw was gestegen tot 13,76 procent: bijna één peuter op zeven groeit dus op in kansarmoede. In haar persbericht riep Kind & Gezin alle overheden op om extra inspanningen te leveren.

De discussie over deze stijgende kinderarmoede werd vooral gevoerd op het Vlaamse niveau. Vlaams minister van Armoedebestrijding Liesbeth Homans (N-VA) beweerde ondermeer dat de vluchtelingencrisis een van de oorzaken is.

Zuhal Demir. Luc Daelemans

40 miljoen euro minder

Met de laagste uitkeringen als hefboom ligt er ook op federaal niveau een belangrijke verantwoordelijkheid om armoede tegen te gaan. In aanloop naar de begrotingscontrole van volgende week donderdag in de Kamer verdiepte Kitir zich in de cijfers.

“Hoewel staatssecretaris voor Armoedebestrijding Zuhal Demir vorig jaar nog toegaf dat het niet zal lukken om de laagste uitkeringen op te trekken tot de Europese armoedegrens, blijkt nu dat deze regering die ambitie helemaal loslaat”, klaagt de sp.a’ster aan. “In een rapport wijst het Rekenhof erop dat de ministerraad op 30 maart een vermindering van 62 miljoen euro als besparingsmaatregel oplegde. Volgens een nota van de beleidscel van de minister van Begroting heeft die vooral betrekking op de enveloppe voor armoedebestrijding - 40 miljoen euro - en de tweede pensioenpijler voor de werknemers - 19 miljoen euro.”

“Fout van een ander”

Zuhal Demir geeft de feiten toe, maar stelt dat haar geen enkele fout treft. Dat zij die extra middelen uitsluitend wilde besteden aan een verhoging van de uitkeringen voor gehandicapten, zou zeer tegen de zin van CD&V zijn geweest. “Door het lange getalm hebben we pas vorige maand een akkoord bereikt om deze enveloppe toe te wijzen aan gehandicapten en leefloners. Hun uitkeringen worden vanaf 1 juli verhoogd, waardoor er dus slechts een half jaar extra uitgaven moeten worden gedaan en er bijgevolg 40 miljoen euro wordt geschrapt. Wat mij betreft is dit uitstel, geen afstel. Ik ga ervoor pleiten om dat geld volgend jaar alsnog te besteden”, zegt ze.

Kitir vindt die uitleg erg magertjes: “Vorige zomer stond ze te pronken omdat ze 100 miljoen extra had binnengehaald. Nu ze een groot stuk van die enveloppe kwijt is, is het plots de fout van een ander. Als staatssecretaris draagt zij de eindverantwoordelijkheid, ook als het fout loopt.”

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws