Direct naar artikelinhoud
Bosbranden

Verbijstering en hilariteit in Finland: volgens Trump harken de Finnen hun bossen om branden te voorkomen

Amerikaans president Donald Trump.Beeld AFP

De verwoestende bosbranden in Californië hadden volgens Amerikaans president Donald Trump voorkomen kunnen worden door de bossen te harken en de bodem beter te onderhouden. Dat zei hij tijdens een bezoek aan de getroffen gemeente Paradise, na een gesprek met de Finse president Sauli Niinisto. Die laatste hoort het echter donderen in Keulen.

Verwarring en hilariteit in Finland. Tijdens zijn bezoek aan het plaatsje Paradise, waar na de doortocht van de zogenaamde ‘Camp Fire’ amper nog iets overeind staat, haalde president Trump een gesprek met zijn Finse collega Niinisto aan om kritiek te uiten op het slechte bosbeheer in Californië.

Sauli Niinisto, president van Finland.Beeld EPA

“Ik was bij de president van Finland en hij zei: ‘Wij zijn een bosnatie.’ Hij noemde het een bosnatie. En ze spenderen veel tijd met het harken en schoonmaken van hun bossen. Zij hebben geen probleem”, zei Trump. “We moeten de bodem verzorgen, de bodem van het bos, heel belangrijk. Als je kijkt naar andere landen waar ze het anders doen, is het een heel verschillend verhaal.”

De Finse president ontkent tegenover de Finse krant Ilta-Sanomat dat hij het met Trump over het harken van bossen heeft gehad. De twee ontmoetten elkaar op 11 november, toen beiden in Parijs waren voor de herdenking van Wapenstilstand. Beide presidenten hadden het kort over de bosbranden in Californië en het beveiligingssysteem dat Finland gebruikt om bossen in kaart te brengen. Niinisto zei tegen Trump “dat we voor onze bossen zorgen”, maar kan zich niet herinneren dat hij het harken van bossen heeft aangehaald.

Finland heeft 338.000 vierkante kilometer bos, meer dan 70 procent van de totale oppervlakte. De opmerking van de Amerikaanse president heeft in het land tot hilariteit geleid op sociale media, waar woordspelingen als ‘Rake America great again’ en ‘Rake News’ niet uitbleven.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Bij de zware bosbranden in het noorden van Californië zijn minstens 76 doden gevallen. Bijna 1.300 mensen zijn nog vermist. Meer dan 13.600 woningen en andere gebouwen zijn vernield.