Luister naar

Ingezonden brief: Laat Gomarus niet buikspreken

Nieuws
Aldert van der Ploeg Alkmaar
donderdag 15 november 2018 om 03:00

Wat is er eenvoudiger: Gomarus even snel citeren (‘Je bent in alles afhankelijk van God, je kunt zelf geen verantwoordelijkheid nemen.’) en laten buikspreken, zoals Joke van Saane doet (Nederlands Dagblad van 9 november), of een evenwichtig beeld geven van de inhoud en bedoeling van de Dordtse Leerregels? Het ging de Dordtse Synode niet alleen om leerkwesties (de remonstranten hadden grote bezwaren tegen de gereformeerde leer). Het ging ten diepste om de eer van God en om de pastorale zorg voor zwakke gelovigen, lees de Leerregels. Indrukwekkend zoals de opstellers oog hadden voor de worstelingen en twijfels van gelovigen. Zij worden bemoedigd en gesterkt.

Heeft de mens geen verantwoordelijkheid, zoals Gomarus beweerd zou hebben? Natuurlijk wel: de Leerregels benoemen juist dat de verkondiging van het evangelie en de bewuste reactie daarop essentieel is, geheel in lijn met de Catechismus. De verkondiging doet immers een beroep op de luisterende mens en die moet in volle verantwoordelijkheid reageren. Geen lijdelijkheid dus en dat punt was niet in discussie. Maar Gomarus (en de synode) legden uit dat, als de mens gelovig reageert, dat niet te danken is aan de mens (want diens wil is niet vrij), maar aan de genadige inwerking door Gods Geest. Die Geest maakt de mens ontvankelijk. Hoe de overgang van ongeloof naar geloof exact plaatsvindt, blijft een raadsel maar de Dordtse Leerregels beschrijven wel duidelijk waarom niet de mens maar God alle eer moet hebben voor een gelovige reactie op de verkondiging. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat is volgens u de grootste bedreiging van onze vrijheid? 'In de angst onze vrijheid te verliezen'

Zondag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Wat betekenen vrijheid en Bevrijdingsdag voor u? Zijn er bedreigingen voor onze vrijheid? 'Na de Tweede Wereldoorlog waren de woorden: ‘Nooit meer.’ En toch gebeurt het nu.'

Risicogroepen konden dit najaar een nieuwe vaccinatie krijgen tegen corona, zoals in Tiel. Het vaccin heeft in 'alleen al in Europa 1,4 miljoen levens gered'.

Aan het gesprek over vaccinaties werkt de wetenschap volop mee, maar wel op basis van feiten

Communicatie over nieuwe vaccins is complex, maar doe niet alsof wetenschappers daar niet eerlijk over zijn, stellen de hoogleraren Marc Bonten en Roland Pierik. Ook in coronatijd werd er niets verzwegen.

Afbeelding

Neem afstand van de zogenaamde verdedigers van de Joods-christelijke traditie

Pastor en oud-hoogleraar Herwi Rikhof wenst niet verdedigd te worden door mensen die zich wel beroepen op de Joods-christelijke traditie, maar haar duidelijk niet kennen.

De 5 euro voor het entreekaartje voor Venetië is voor de bovenmodaal verdienende toerist een lachertje - een kopje cappuccino op Piazza San Marco is al gauw twee keer zo duur

Er is wat voor te zeggen om bij Roermond op de A2 slagbomen te installeren met een betaalhokje

Toeristen die de Italiaanse stad Venetië bezoeken moeten entreegeld betalen. Zo’n maatregel zou volgens Peter de Waard ook in Nederland passen. Net zoals er betaalhokjes staan op Franse snelwegen.

Het zou politiek filosoof Govert Buijs niet verbazen als de speech van Eva Vlaardingerbroek de geschiedenis in gaat als een soort tegenhanger van de I have a Dream-speech van Martin Luther King.

Eva Vlaardingerbroek is wellicht de meest invloedrijke Nederlandse op dit moment

Vijftig miljoen keer bekeken op Twitter/X binnen één week! Politiek filosoof en hoogleraar Govert Buijs noemt de speech van Eva Vlaardingerbroek vorige week in Hongarije, een doorbraakmoment van nieuw-rechts.

René de Reuver: 'Denk bij het uitbrengen van je stem niet alleen aan wat jou het meeste oplevert, maar evenzeer aan waar die ander mee gediend is.'

René de Reuver: 'Het gaat bij deze verkiezingen om Europa onder God of Europa zonder God.'

Christelijke waarden staan in Europa onder druk, merkt PKN-scriba scriba René de Reuver. Het is daarom van cruciaal belang dat christenen hun stem uitbrengen.