Live verkiezingen | Hedebouw: “Als je écht een miljonairstaks wil, stem dan PVDA”

Op 9 juni trekken we naar de stembus voor de federale, Vlaamse en Europese verkiezingen. Volg hier de verkiezingscampagne op de voet.

red
Peter De Lobel
Peter De Lobel

Hedebouw: "Als je écht een miljonairstaks wil, stem dan PVDA"

Raoul Hedebouw en zijn boodschap.
Raoul Hedebouw en zijn boodschap. Kristof Vadino
"Voor wie een links, sociaal en menselijk beleid wil in Vlaanderen, is PVDA dé nuttige stem." Dat meent althans de voorzitter van PVDA/PTB, Raoul Hedebouw. Zijn partij hield dit weekend in dertien steden een bijeenkomst. Vanuit Leuven claimde Hedebouw zelf nog eens het thema van de miljonairstaks.
"Dankzij ons staat die miljonairstaks centraal in het politieke debat. Het is geen taboe meer", zei Hedebouw. Maar hij waarschuwde meteen ook dat de enige partij die het echt helemaal meent met die rijkentaks, wel de zijne is. "Want Groen zegt nu al dat een vermogensbelasting voor hen geen breekpunt is. Vooruit zegt dat ze akkoord zijn met ‘een of andere vorm’ van vermogensbelasting, maar ze zeggen ook dat ze een regering willen vormen met de N-VA. Tja, zo gaat het natuurlijk niet lukken, hé.”
Opnieuw putte hij zich uit in de discipline van de uitgestoken hand. Die wordt altijd eerst even gebruikt om te slaan en wordt pas daarna uitgestoken. Dat gaat zo: "Ofwel werken jullie verder aan een regering met de N-VA, zonder echte miljonairstaks, met 4,5 miljard euro besparingen in de gezondheidszorg en met een rechts beleid. Ofwel strijden jullie samen met ons voor een links alternatief."
Omdat geen enkele partij geneigd lijkt Hedebouws hand aan te nemen, reikte hij ook de kiezer nog eens de hand. "Als je wil dat er na 9 juni eindelijk een miljonairstaks komt, stem dan PVDA. Hoe meer stemmen voor de PVDA, hoe sterker wij staan bij de regeringsonderhandelingen.” 

Michiel Snoeck
Michiel Snoeck

Van Grieken reageert op De Wever: "Een stem voor N-VA, is een stem voor de socialisten"

Hoe groter Vlaams Belang wordt, hoe groter de kans dat N-VA-voorzitter Bart De Wever van mening zal moeten veranderen en toch met de uiterst rechtse partij in zee moet. Zo heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in De Zevende Dag gereageerd op De Wever die de deur sluit voor een samenwerking met Vlaams Belang, onder meer in zijn weekendinterview met De Standaard.
In De Zevende Dag noemde Van Grieken het "verschrikkelijk" dat De Wever die deur sluit. Hij meent dat heel wat kiezers van de N-VA die samenwerking met zijn partij ook genegen zijn. "Voor de kiezers van De Wever is het extra pijnlijk, want het betekent dat een stem voor de N-VA een stem is voor de socialisten."

Van Grieken maakt ook een vergelijking met Nederland, waar Geert Wilders de verkiezingen won en met drie andere partijen een regering vormde. "Hoe groter wij worden, hoe groter de kans dat De Wever van gedacht moet veranderen", luidt het.
Peter De Lobel
Peter De Lobel

Vooruit-voorzitter Depraetere: “Wij zijn de enigen die sterk genoeg zijn om de extremen uit de regering te houden”


Op een grote partijmeeting van Vooruit in Mechelen toonde voorzitter Melissa Depraetere zich zondagmiddag bijzonder tevreden over de laatste peilingen voor haar partij. Toch waarschuwde ze voor een preventieve verkoop van berenvellen. Niet alleen omdat dat op twee weken van de verkiezingen voorbarig zou zijn, maar vooral omdat ze op 9 juni een nog grotere beer hoopt te schieten. De kandidatendag in Mechelen was een laatste grote gelegenheid om iedereen nog eens te herinneren aan de inzet en het belang van de verkiezingen. Depraetere ziet haar partij als dam tegen Vlaams Belang. “We moeten daarom nog hoger eindigen. Om te voorkomen dat uiterst rechts het voor het zeggen krijgt en ons land in chaos stort."
Stijn Cools

Sammy Mahdi over uithaal Bart De Wever: "Laat mijn persoonlijk leven en zeker mijn familie gerust. En dat ga ik geen twee keer zo vriendelijk vragen"

In zijn gesprek met De Standaard merkt N-VA-voorzitter Bart De Wever op dat zijn collega van CD&V Sammy Mahdi niet weet wat Pinksteren is. "En dat is totáál geen verwijt, maar het is bijvoorbeeld ook de eerste CD&V-voorzitter zonder gezin, zonder vrouw en kinderen. Is dat erg? Staat de wereld stil? Nee. Maar zegt dat iets over hoe hard de zaken veranderd zijn?"

"Niet eens zo lang geleden was het ondenkbaar voor de christendemocratie dat de voorzitter niets met het christendom heeft, niets van familiewaarden uitstraalt, en zich gedraagt als een Conner-wannabe", aldus De Wever. "Dat Tiktok-filmpje à la Acid: er is een tijd geweest binnen CD&V dat je dan je koffers kon pakken.”

Mahdi is niet te spreken over de uithaal van De Wever. Dat laat hij weten op zijn sociale media. "Het klopt dat ik op mijn 35ste nog geen kinderen heb. Ik had het graag anders gezien. Mijn kinderdroom was om op mijn twintig papa te worden. Maar het leven draait soms anders uit. En soms vind je pas de juiste persoon in je leven op je 34ste. Dat de voorzitter van de N-VA dat moet aanhalen in een interview zonder mijn persoonlijke levensparcours te kennen, is van het laagste dat ik ooit al heb meegemaakt."

"Nog veel erger is dat hij aangeeft dat ik geen familiewaarden heb. Ik ga niet stilstaan bij de gezinssituatie van een ander, maar mijn ouders zijn mijn alles. Niets is heiliger dan mijn moeder en vader. Aan hun voeten ligt mijn paradijs. Mijn broer en zus zijn me mijn leven waard. Pak me op de inhoud, maar laat mijn persoonlijk leven en zeker mijn familie gerust. En dat ga ik geen twee keer zo vriendelijk vragen", schrijft Mahdi op Instagram.

"Iemands wannabe ben ik al zeker niet. Ik zal altijd zijn wie ik ben. En ik zal altijd de gewone gast met een eerlijke mening blijven. En ook zal zegt iedereen in de politiek 'opletten met De Wever te bekritiseren, want hij is machtig genoeg om je dood te meppen', voor Goliath zal ik niet buigen wanneer ik voor mensen opkom. Never. Ik wil gerust beschaafd aan tafel onderhandelen, maar collega's intimideren in een chic restaurant doe je maar met een ander."

"En dat ik niet wist wat Pinksteren is, dat was misschien dwaas.  Het zijn lange dagen en nachten, ik ben al eens moe en een mens is soms al eens onwetend. Maar liever niet weten wat Pinksteren is dan zo giftig als een bullebak de gezinssituaties van mensen bekritiseren."

Mahdi sluit af met de mededeling er toch nog een mooi weekend van te maken. Onder meer door campagne te voeren onder de mensen. "En straks weer naar mijn ouders. Misschien moet iedereen dat vandaag ook nog eens doen. Die van mij hadden me een draai rond mijn oren verkocht indien ik de gezinssituatie en familiewaarden van een andere politieker zou bekritiseren. En ik had ze gelijk gegeven ook."
Leonie Van Gerven

Wat staat er in het partijprogramma van Open VLD? Drie vragen beantwoord

Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Groen voert actie tegen wachtlijsten in de zorg 

De wachtlijsten in de zorg zijn langer dan ooit, klaagt Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout aan in Kortrijk. Er wordt al 15 jaar te weinig geïnvesteerd in de zorg, vindt hij. Dat wrijft hij vooral de traditionele partijen aan. 

"Dat moet anders. Op de gezondheid van mensen bespaar je niet. Daarom wil Groen dat het geld voor onze zorg meegroeit als het leven duurder wordt en als meer mensen verzorging nodig hebben. 
Bart Brinckman
Bart Brinckman

Nieuwe peiling ziet remonte Vooruit, Groen op de sukkel

Conner Rousseau en Melissa Depraetere
Conner Rousseau en Melissa Depraetere. Geert Van de Velde
De barometer van Ipsos (met mediapartners DPG, Rossel en RTL-TVI) illustreert twee weken voor de verkiezingen in Vlaanderen een remonte voor Vooruit. De partij landt op 14,3%, een flinke verbetering in vergelijking met de vorige peiling. Groen zakt verder weg tot 6,6%. Met dit resultaat duikt de partij gegarandeerd in enkele kieskringen onder de kiesdrempel. 

Aan de kop verandert er weinig. Vlaams Belang voert met 26,8% het politieke peloton aan, met de N-VA (20,6%) op respectabele afstand. Ook bij de overige partijen verandert er weinig. CD&V blijft hangen op 12,2%, Open VLD (8,2%) zit nog steeds niet in de dubbele cijfers. De Vlaamse liberalen kiezen voor de oppositie als ze onder de 10% blijven. De communisten zijn goed voor 8,9%.

In Wallonië lijkt het politieke landschap volop in beweging. Ook daar verschrompelt Ecolo, de partij haalt niet eens meer de dubbele cijfers (8,8%). PS en MR zijn in een nek-aan-nekrace verwikkeld om het leiderschap, ze halen elk 22,6%. De opgang van Les Engagés lijkt niet te stuiten. De Franstalige christendemocraten peilen op 18,1%, haast een verdubbeling in vergelijking met hun resultaat in 2019. De PTB stagneert op 14,5%.

In Brussel blijft de MR veruit op kop met net geen 22%. De PTB gaat flink vooruit tot net onder de 20%. Verliezers zijn de PS met 15,2% en Ecolo die terugvalt op 12,5%. Les Engagés blijft stabiel (7,7%), het door interne twisten geplaagde Défi krimpt naar 7,2%.
Emma Desmet
Emma Desmet

De smartphone is niet meer weg te denken: maar kunnen we er ook mee stemmen op 9 juni? 

Bart Brinckman
Bart Brinckman

Bart De Wever formeel: "Ik vorm geen regering met Vlaams Belang"

Na 9 juni stapt de N-VA niet in een Vlaamse regering met Vlaams Belang. Voorzitter Bart De Wever laat aan duidelijkheid niks te wensen over in het VRT-programma Eerste keus dat zondag wordt uitgezonden.  "Als je mij de vraag stelt of ik mij verwant voel met die partij en er een regering mee zou vormen? Dan is het antwoord carrément neen." In antwoord op een vraag van Hasseltse leerlingen gaf hij meer uitleg. "Ik ben het over vrijwel niets eens met die partij. Ik lust hun stijl ook niet."

Veertien dagen voor de verkiezingen schept de N-VA-voorzitter op deze manier duidelijkheid. N-VA'ers zoals Jan Jambon of Theo Francken waren alvast minder weigerachtig. En ook De Wever suggereerde bij momenten dat hij het zou aandurven. De kiezer, de eigen partij en de potentiële onderhandelingspartners weten nu beter.

De Antwerpse burgemeester beaamde de verdeeldheid binnen de N-VA hierover. "Het is een worsteling die leeft binnen mijn partij, dat geef ik grif toe. Ik snap dat mensen denken dat wij daar als partij het noorden over kwijt zijn. Het is ook een heel moeilijke kwestie. Laat je ze een keer mee besturen of gaan we dat in geen geval doen? We zitten daarmee in onze maag."

In de Krant van West-Vlaanderen heeft Vlaams lijsttrekker Sander Loones een gelijkaardige boodschap. "Ik heb een fundamenteel bezwaar. Als je met Vlaams Belang een Vlaamse regering vormt, mag je zeker zijn dat er federaal een tweede Vivaldi komt. En zoals gezegd: dat zou een ramp zijn", antwoordt hij op de vraag der vragen in deze campagne.  "Moeten wij een Vlaamse regering met hen overwegen? Om wat te doen, is al een eerste bedenking. Als we al thema’s gemeen hebben, is het federaal. Daar speelt Vlaams Belang geen rol van betekenis."

Vlaams Belang "betreurde" de uitspraken van De Wever. Voor voorzitter Tom Van Grieken is een "stem voor de N-VA nu een stem voor de PS". 
Jan-Frederik Abbeloos
Jan-Frederik Abbeloos

Lees dit weekend een groot interview met N-VA-voorzitter Bart De Wever in De Standaard

Bart De Wever met de intussen al bekende appel van onze reeks.
Bart De Wever met de intussen al bekende appel van onze reeks. Jfja
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Gentse kandidaten Vooruit zingen een toontje hoger

Op sociale media lanceerden de Gentse kandidaten van Vooruit een verkiezingssingle. Onder meer Joris Vandenbroucke, Freya Van den Bossche, Frederik Sioen en Astrid De Bruycker geven het beste van zichzelf. Het nummer dat ze zingen is "geïnspireerd door en voor singles". "Want vandaag is een woning kopen of huren te duur en betalen singles vaak evenveel als tweeverdieners."
Valerie Droeven
Valerie Droeven

Conner Rousseau: "Moest ik verkozen zijn en de Senaat is nog niet afgeschaft, dan sturen we niemand"

In een vooruitblik naar de aflevering van volgende week van het VTM-programma Het conclaaf is te zien hoe de voormalige Vooruit-voorzitter Conner Rousseau een dure belofte doet. "Moest ik in de Vooruit nog iets te zeggen hebben na de verkiezingen, dan zal ik op het partijbureau zeggen dat we niemand sturen als dat (de senaat, red.) nog altijd niet afgeschaft is."

Als Bart De Wever (N-VA) hem vervolgens vraagt of hij dan de gecoöpteerde stoel leeg laat, antwoordt Rousseau: "Als niemand nog coöpteert, of iemand stuurt, is het gedaan." Het fragment werd op Instagram meteen gedeeld door de partij-account van Vooruit met de melding: "De Senaat heeft amper nog wetgevende of controlerende bevoegdheden. Voor ons is het duidelijk: we schaffen de Senaat af." Beslist dus.
Dario Van Fleteren
Dario Van Fleteren

Hilde Crevits zet campagne op laag pitje door ziekte moeder

West-Vlaams CD&V-boegbeeld Hilde Crevits schuift al haar campagne-activiteiten opzij. Haar moeder is voor de derde keer opgenomen in het ziekenhuis met borstkanker en de minister wil zo veel mogelijk bij haar zijn. "Daarom zal ik persoonlijk - zo lang als nodig - weinig of geen campagne voeren. We bekijken het nu dag per dag. Hoop dat jullie hier begrip voor hebben", schrijft ze op Facebook.