Themabeeld van examencentrum in Alken.

Lummenaar spiekt tijdens theoretisch rijexamen: vier maanden cel en geldboete

Alken/Lummen -

Een 46-jarige Montenegrijnse man uit Lummen krijgt een celstraf van vier maanden omdat hij via een verborgen camera en een oortje spiekte tijdens zijn theoretisch rijexamen. Hij moet ook een geldboete van 1.600 euro ophoesten.

Shauni Deferm

De veertiger legde op 10 september 2020 zijn theoretisch rijexamen af in Alken. De man studeerde niet zelf, maar probeerde via een verborgen camera in een balpen de vragen door te spelen aan een persoon die hem vervolgens via een oortje de juiste antwoorden influisterde. De veertiger verklaarde dat hij die hulp via zijn rijschool kreeg aangeboden en er 1.300 euro voor neertelde. “Hij had niet door dat hij iets verkeerd deed”, klonk het nog bij zijn advocate.

Toegangsticket tot het verkeer

In de telefoon van de man vonden de inspecteurs foto’s van het computerscherm van het examencentrum waarop de naam van de betichte en de vragen van het theoretisch examen te zien zijn, waaruit volgens de rechter voldoende blijkt dat de man de beelden effectief zelf maakte tijdens het afleggen van zijn examen.

“De beklaagde trachtte op onrechtmatige wijze een rijbewijs te bekomen. Niet enkel ondermijnde hij het vertrouwen in een officieel document als het rijbewijs, ook bracht hij de verkeersveiligheid in het gedrang door zich een toegangsticket tot het verkeer te verschaffen, terwijl hij niet over de daartoe vereiste kennis beschikt”, oordeelde de Tongerse rechter in het vonnis. De man kreeg een celstraf van vier maanden en een geldboete van 1.600 euro opgelegd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer