“Liefste lijf, mocht ik kunnen kiezen, dan had ik graag wat extra kilo’s en een rondere poep”

© An De Smedt

Elke week vertelt een vrouw openhartig over haar lichaam. Deze week is het aan Lindsay De Vos (32) uit Waasmunster, marketeer bij een industriële bakkerij. Ze woont samen met haar verloofde en twee kinderen en houdt van Instagram.

Sabine Peeters, foto’s An De Smedt

Waarom neem je deel aan deze shoot?

“Ik krijg regelmatig complimenten over mijn slanke lichaam, maar voel me daar vooral ongemakkelijk bij. Dit lichaam is geen verdienste of speciale verwezenlijking, het is gewoon wat ik van Moeder Natuur heb meegekregen. Ik begrijp vanwaar de opmerkingen komen, maar leuk vind ik ze niet. Ik heb niet voor dit lichaam gekozen. Mocht ik wel kiezen, dan zou ik graag opteren voor wat extra kilo’s en een rondere poep. Ook voor mijn gezondheid zou ik wat zwaarder willen zijn. Ik ben namelijk ontzettend vatbaar voor allerlei ziektes en heb minder energie om er goed tegen te vechten.”

Hoe vond je het uiteindelijk om hier te staan?

“Stresserend. (lacht) Vooral omdat ik besef dat veel mensen het te zien zullen krijgen, ook in mijn professionele sector. Maar ik wil mij om die reden niet schamen of wegsteken. Er wordt al genoeg in hokjes gedacht, ook in mijn omgeving, en dat stoort me. Ik wil gewoon mezelf kunnen zijn en wens dat ook anderen toe. Geen jaloezie, geen vergelijkingsdrang.”

Loop je graag naakt rond?

“Ik heb absoluut geen problemen met naaktheid. Als ik in de badkamer ben en mijn man of kinderen vallen binnen, vind ik dat helemaal oké. Naar de sauna ga ik dan weer minder graag, maar dat heeft dan eerder met die verpletterende hitte te maken.”

Kreeg je al te maken met bodyshaming?

“Ik werd vroeger vaak gepest omdat ik heel klein was, maar ben er nooit echt bij blijven stilstaan. Wat meer indruk op me maakte, was mijn thuissituatie. Mijn ouders zijn gescheiden en ik woonde bij mijn papa, die voor me zorgde zo goed als hij kon. Maar als ik op bezoek ging bij mijn moeder, die voor mijn zus had gekozen, kreeg ik heel wat lelijke en venijnige opmerkingen naar het hoofd geslingerd, waardoor ik lang van mezelf vond dat ik niet mooi was. Nu kan ik het allemaal wel beter relativeren.”

Je hebt twee kinderen. Is je lichaamsbeeld veranderd door deze zwangerschappen?

“Ik heb striemen op mijn buik, maar daar maak ik me geen zorgen om. Ze zijn het symbool van de komst van mijn dochter. Waar ik meer moeilijkheden mee had, waren de striemen over heel mijn borstkas tijdens mijn tweede zwangerschap. Ik leek wel een tijger en kon het niet echt camou?eren. Mettertijd zijn deze stretch marks verdwenen, gelukkig! Ik zal me, op het strand bijvoorbeeld, nooit wegsteken. Ik hoef me nergens om te schamen en draag zonder problemen een bikini. Op zulke momenten wil ik gewoon kunnen genieten.”

Welke wijsheid zou je meegeven met de jongere versie van jezelf?

“Mijn grote raad aan elke jongere is: lééf eerst en geniet volop van je jeugd voor je aan een gezin begint. Ik ben al op mijn vijftiende alleen gaan wonen en heb dus nooit echt een jeugd gekend. Ik stond meteen met twee voeten in de volwassen wereld. Het heeft me gemaakt tot wie ik ben en ik wil die afkomst niet verloochenen, maar ik wens het mijn kinderen zeker niet toe. Zij groeien nu op met een strenge hand, maar vooral ook met veel liefde, bevestiging en aanmoediging. Hopelijk nemen zij de tijd om rustig levenservaring op te doen zonder zich te veel aan te trekken van de meningen van anderen.”

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Meer over liefste lijf

Hoofdpunten

Keuze van de redactie