Buurt is snelheidsduivels in wijk grondig beu: “Veiligheid van spelende kinderen en oudere buurtbewoners komt in het gedrang”

© jdv

De gezinnen uit de Amakerswijk en Veerstraat in Bachte-Maria-Leerne pleiten in een brief aan het stadsbestuur voor een kindvriendelijker en verkeersveiliger leefomgeving. In het weekend overhandigden ze een petitie aan burgemeester Vermeulen.

John De Vlieger

Daarin uiten ruim 300 volwassenen en kinderen uit de buurt hun bezorgdheid en vragen maatregelen om de vooral onveilige verkeerssituatie in hun wijk en omgeving te verbeteren. De burgemeester die in de buurt opgroeide, speelde en school liep, beloofde zo vlug als mogelijk overleg te plegen.

“Sinds geruime tijd hebben wij overlast van auto's die in onze wijk te snel rijden. De veiligheid van niet alleen kinderen die hier spelen maar ook van de oudere buurtbewoners komt in het gedrang”, zeggen de initiatiefnemers Eveline De Neve en Evelyne Corijn, twee jonge mama's.

Eén bordje

“Ook de route die de kinderen volgen naar de school LEERNest via de Veerstraat en de Tweekoningenstraat moet verkeersveiliger worden. Navraag bij de buurtbewoners leerde ons dat velen niet op de hoogte waren dat er hier een ‘zone 30’ in onze straat van kracht is. Er staat namelijk maar één bordje in het begin van de Veerstraat. Wij vragen in de toekomst zowel aan het begin van de Amakersstraat en Amakers aan beide kanten een duidelijke aanwijzing aan te brengen. “

“Wij zijn als jong gezin naar hier komen wonen omdat we ervan overtuigd waren dat wij hier de nodige rust en ruimte zouden vinden voor onze kinderen. Het gaat trouwens niet alleen om Amakers, de Amakersstraat en de Veerstraat maar ook over de Tweekoningenstraat en de Basiel De Craenestraat”, vervolgt Eveline De Neve.

“Vooral op de lange stukken zoals in de Amakersstraat wordt snel gereden. Om de veiligheid te verhogen plaatsen een aantal ouders nu reeds hun wagens opzettelijk op de rijweg aan de kant van hun woonhuis zodat het doorgaand verkeer verplicht is om te slalommen en af te remmen. Dat kan toch de bedoeling niet zijn? Wij vragen tevens om verkeersborden te plaatsen met daarop de melding ‘spelende kinderen’.”

Kruispunten kleuren

“Samen met mijn collega-gemeenteraadslid Marc De Schrijver zijn we de situatie op vraag van de initiatiefneemsters al eens komen bekijken”, zegt Lieven Tack (CD&V).

“Met kleine middelen en zonder dure oplossingen of drastische wegenwerken kunnen we de omgeving van de wijk een stuk verkeersveiliger en kindvriendelijker maken. Wij denken aan op de grond geschilderde signalisatie, het kleuren van de kruispunten en het plaatsen van bloembakken om asverschuivingen toe te passen.”

“Naast een vergadering, die er best zo vlug als mogelijk komt, stel ik voor om komende zomer enkele straten om te vormen tot speelstraat. Daardoor zullen die tussen 8 en 18 uur afgesloten zijn voor het verkeer. Tevens gaan we onderzoeken of we het doorgaand verkeer niet via een andere route kunnen sturen. De verkeerscommissie kan adviseren.”